Čtyři body? Výborný bonus, kvituje Zbořil. Příjezd Zachy moc nevidí

Foto: iihf.com

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Úspěch na turnaji je dílem celého mužstva, obránce nevyjímaje. Jeden z nejzkušenějších beků v české dvacítce se jmenuje Jakub Zbořil, aktuálně opora juniorky týmu Saint John Sea Dogs a také perspektivní naděje Boston Bruins. Někdejší hokejista Komety Brno se v duelu proti Švýcarsku vydal ze všech sil, na ledě strávil hodně času. "Jsem na to z klubu zvyklý. Byl jsem i rád. Když cítím důvěru a jsem trošku pod tlakem, hraje se mi lépe," upozorňuje.

Jakub dostal do vínku spoustu předností. Ačkoli k jeho výkonům občas někdo mívá výhrady, jisté je, že Zbořil platí za elitního českého beka ročníku 1997. A pokud vydrží, jednou to potvrdí i v reprezentaci dospělých. Umí vystřelit, dobře bruslí. Hraje dostatečně tvrdě. Na šampionát dvacetiletých přijel v solidním rozpoložení. "V klubu se daří, hraju víceméně v první lajně. Na první přesilovce. Nějaké bodíky také padají, dostávám hodně prostoru. Mám snad i formu. Věřím si," povídá.

S českou dvacítkou by rád vybojoval úspěch. Také proto, že se Jakubův ročník 1997 loučí z mládežnickými kategoriemi. "Chceme něčeho dosáhnout, strašně dlouho se nic nepodařilo. To by bylo fakt dobrý,“ zasní se. Junioři jsou zatím na začátku. Dobře odstartovali proti Finům, den poté ale přišel se Švýcary slabší výsledek. "Jsme rádi, že jsme ubojovali aspoň bod. Ve třetí třetině jsme šli fakt na krev. Ale moc jsme nezvládli druhou třetinu,bylo tam moc vyloučených. Švýcaři nás přečíslovali. Nakonec nás to stálo zápas," lituje.

Disciplína české mladíky zradila. Kdyby nebylo tolik trestů, protivník možná tolik nezlobil. Zbořil se na trestné lavici ocitl dvakrát, před odpovědností nikterak nekličkuje. "U prvního faulu ani nevím, za co to přesně bylo. Jestli za sekání?" přemítá o situaci, k níž došlo po druhé siréně. Další trest potkal českého beka ve 49. minutě. "Chtěl jsem hrát tvrdě, nějak ten zápas dotáhnout. Soupeř byl hodně v předklonu, šel jsem mu na bedra a on narazil hlavou do mantinelu. Špatné vyloučení, dostali jsme z toho gól. Byl jsem naštvaný. Ale máme aspoň bod, ještě jsme vyrovnali," líčí s úlevou.

Zbořil měl na smazání náskoku Švýcarů velký podíl, zaznamenal dvě asistence! Ve finiši třetí třetiny téměř nešel z ledu. Bylo vidět, že když jde do tuhého, čeští mladíci dokáží zabrat. "Na konci jsme se snažili něco uhrát, aspoň to dotáhnout do prodloužení." Obránce s číslem 20 byl aktérem akce, kterou 16.6 vteřiny před koncem třetího dějství přetavil ve vyrovnávací gól Filip Chlapík. "Filip Hronek už tam byl docela dlouho. Vystřídal, já tam skočil, dostal jsem puk na modrou čáru a posunul ho. Hned šla krosovka a Filip Chlapík to parádně vymetl do víka," komentuje luxusní souhru.

Škoda, že Češi neproměnili psychickou výhodu ve vítězství. Švýcarský výběr padl na chviličku do kolen, leč prodloužení vyznělo v jeho prospěch. "Tam se hraje tři na tři, je to těžké. Musíme se křížit, záleží na komunikaci. Chtěl jsem to poslat dolů, kotouč se odrazil, ani nevím jak. Jejich hráč si to dojel a z brejku dal gól," lituje. Takže bitva přece jen vyšla lépe soupeři. Dvacítku může těšit, že v normální době urvala stav 3:3. Po dvou utkáních má na kontě čtyři bodíky, čehož si Zbořil považuje: "Určitě je to výborný bonus. Máme ještě dva zápasy a i tenhle jeden bod nás může posunout k prvnímu místu ve skupině.“

Teď si hokejisté trošku odpočinou, naberou energii do dalších duelů. Zbořil ví, jak to na šampionátech chodí, loni byl u toho, když výběr dvacetiletých válčil na turnaji ve Finsku. "Řekl bych, že tam jsme měli hodně šikovných hráčů, ale ti jsou tady taky. Teď je v týmu o hodně víc bojovníků," srovnává. Zatímco v Helsinkách chodily parádní návštěvy, Montreal v tomto ohledu trošku zaostává. "To se ve skupině dalo čekat. Nejsou tu Kanaďané ani Američané, na domácí by lidé určitě přišli. Ale i tak je parádní atmosféra, navíc jenom o fanoušcích to není. Kanada, to je hokej. Místní tím žijí, kulisa neskutečná," hlásí. V reprezentačních výběrech býval Jakub zvyklý na kamaráda Pavla Zachu, jeho startu však moc nevěří. "Volali jsme si, ale moc nevidím, že by přijel. V New Jersey s ním počítají do týmu," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz