Dánové útočí na historický úspěch. Celý Herning je na nohou, těší Nielsena

Foto: iihf.com

11. května 2018, 20:34

Adam Bagar

(HERNING, od našeho zpravodaje) Dánové udělali v boji o čtvrtfinále další důležitý krok. Po překvapivém triumfu nad Finskem zdolali v severském derby Norsko 3:0 a aktuálně drží postupové čtvrté místo! "Jsme ve výborné pozici, máme to teď ve svých rukou," těší útočníka Franse Nielsena před duely s Jižní Koreou a Lotyšskem.

"Myslím, že hrajeme velmi dobrý hokej. Máme kvalitní tým na to, abychom vyhrávali. Sice tam jsou nějaké chyby, ale za zády máme vynikajícího Fredyho (Andersena, pozn. red.), který nás v klíčových chvílích umí podržet," pokyvuje čtyřiatřicetiletý útočník po triumfech nad severskými rivaly z Finska (3:2) a Norska (3:0).

Kromě brankáře Toronta mají Dánové další čtyři posily ze zámořské NHL. Těmi posledními jsou Mikkel Boedker a Jannik Hansen, kteří pozvedli jejich ofenzivu. "Oba jsou skvělí, jsou to přesně ty dva dílky do skládačky, které nám chyběly. Mikkel je útočně hodně šikovný, Jannik hraje spíš fyzickou hru," pokyvuje Nielsen.

Storm: Je úžasné slyšet, jak fanoušci zpívají chorály

Kromě pětice borců z NHL má kouč Janne Karlsson k dispozici stejný počet hráčů z KHL, krajánky ze Švédska, Finska či Německa. Zkrátka to nejlepší, co mohl dát dohromady. A zatím to funguje skvěle. Dánové mají nakročeno k historicky třetí čtvrtfinálové účasti, když v letech 2010 a 2016 skončili shodně na osmém místě.

"Domácí šampionát si užíváme, zatím jde všechno tak, jak má. Je to skvělé," září Frans Nielsen. Ten je jedním z mnoha dánských hráčů, který se v Herningu narodil. "Už je to pár let, co jsem tu nebyl. Je to příjemný návrat, baví mě to. Celé město je díky našemu hokeji na nohou. Přesně v to jsme věřili. Je to neskutečné."

Zápasy domácího týmu jsou beznadějně vyprodány, fanoušci se baví a podobně jako hráči cítí, jak blízko je Dánsko k historickému úspěchu. "Diváci jsou skvělí, vytvářejí úžasnou atmosféru." A když pak Nielsen a spol. slyší svou hymnu a zpívají ji společně s fanoušky, to je pro ně asi nejvíc. "Úžasné! Všichni si to užíváme."

Dánové si poprvé zahráli mezi světovou elitou v roce 2003, od té doby se mezi smetánkou drží už šestnáct let. "Klidně jsme taky mohli být v nižší divizi, protože několikrát už ta situace pro nás nebyla dobrá. Ale udělali jsme obrovský kus práce. Je to úžasné. Jsme všichni hrdí na to, jakou cestu jsme ušli," těší Nielsena.

Domácí výběr má letošní šampionát rozehrán opravdu skvěle. Padl sice se zámořskými výběry, ale poradil si postupně s Němci, Finy i Nory a s osmi body je aktuálně na postupovém čtvrtém místě. A to má před sebou už jen zápasy s papírově slabšími soupeři. "Naše pozice je výborná. Nyní to máme ve svých rukou."

Dánové zakončí základní skupinu B v úterý proti Lotyšsku, už v sobotu pak vyzvou nováčka z Jižní Koreje, který je stále na nule. "Je to pro nás další důležitý zápas, musíme se soustředit. Víme, že jsme favoritem, ale nebude to nic lehkého. Korejce jsme viděli, mají svou sílu, ale musíme hrát naši hru," velí útočník Detroitu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz