Dánský klub nutně potřeboval brankáře. Získal ho za 72 plechovek piva

Foto: Faceoff.dk

11. ledna 2017, 12:40

Václav Jáchim

Hokejové obchody jsou z drtivé většiny o penězích, případně o hráčské náhradě. Ale jak dokazuje příklad z Dánska, kluby si vyjdou vstříc i s jistou nadsázkou a smyslem pro legraci. Tamní elitní tým SodenrjyskE Vojens se koncem prosince dostal do svízelné situace s brankáři. Mladý Kristian Krag odjel reprezentovat na MS dvacetiletých do Kanady, ze zdravotních příčin vypadl navíc Fin Myllykoski, k dispozici byl pak už jen patnáctiletý zelenáč Dichow. Klub se pomoci dočkal od amatérů v Odense.

Kádr SonderjyskE operativně posílil Jesper Nielsen (na snímku). Chlapík, který to v týmu před časem zkoušel, ovšem nedostal se dál než do role náhradníka. Na tom by nebylo samozřejmě nic zajímavého, zcela unikátní je ovšem vyrovnání mezi kluby. Účastník dánské nejvyšší soutěže za zapůjčení brankáře na oplátku poskytl 72 plechovek piva! Tedy, ono jich je nakonec víc, protože recesisté z druholigového mužstva poslali fakturu právě s uvedeným počtem plechovek, ovšem zapomněli na DPH.

Celá akce začala nevinně. Vedení SonderjyskE hledalo bleskovou náhradu, volba padla na Nielsena, jenž z Vojensu pochází. Před časem chytal za tamní mládežnické kategorie a v prvním mužstvu dělal náhradníka. "V klubu jsme si řekli, proč ne. A co za to? Postačí pár piv, což bylo myšleno v nadsázce," řekl Nielsen deníku Evening Post. Bývalý gólman SonderjyskE okamžitě naskočil a prožil premiéru v dánské nejvyšší soutěži.

Dvaadvacetiletý rodák z Vojensu pomohl týmu porazit Rungsted 3:1, v dalším duelu se pro změnu stejný soupeř radoval poměrem 5:4. "Byl to pro mě splněný sen. Hokej chytám jinak už jen pro radost," přiznal Nielsen. Když jeho mise skončila, zase se vrátil do Odense. Vedení jeho klubu vyšlo vstříc a za gólmanovu pomoc od celku z Vojensu nechtělo finanční vyrovnání. Ale nadhozená prémie v podobě piva platí, borci z HCA Odense také výzvu v podobném duchu zveřejnili na svém Facebooku.

Amatéři z nižší ligy vytvořili hodně nezvyklou fakturu. Namísto finanční částky je v ní uveden počet piv. Konkrétně 48 plechovek heinekenu za zapůjčení gólmana, 12 piv za vítězství týmu Jespera Nielsena. Dalších osm plechovek jako provozní náklady a čtyři poslední za opotřebení, resp. fyzickou námahu brankáře. Druhá strana nemá námitek, místo tří beden ovšem dobrovolně zaplatí čtyři. V Odense totiž zapomněli na DPH a pořádek dělá přátele. K předání má dojít 21. ledna, kdy hokejisté amatérského týmu přijedou na zápas do Vojensu. Jak se hráči Odense o pivka podělí, to si raději nechají pro sebe...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz