Deset událostí, díky nimž se na minulou sezonu WSM Ligy nezapomene

Foto: Marcela Koudelková, lhkjestrabi.cz

6. června 2017, 11:07

Marek Hedbávný

Úspěch Dukly, hvězdy v Kladně, rekordy Jiřího Říhy, sestup Mostu nebo krize ve Slavii. Vybrali jsme deset momentů z uplynulého ročníku WSM Ligy, na které se jen tak nezapomene.

Jihlavský postup

V létě by na to vsadil málokdo. V průběhu sezony ale Dukla získala Petra Šidlíka s Anatolijem Protasenjou a v den přestupové uzávěrky přišli důrazní útočníci Radek Hubáček a Tomáš Jiránek. Životní výkony podávali Miroslav Svoboda, Jiří Říha a Tomáš Čachotský. V kabině se navíc utvořila skvělá parta. Výsledek všichni známe – Dukla se po dvanácti sezonách vrátila do extraligy, kde nahradí Karlovy Vary.

Osobnosti na Kladně

Cesta Jihlavy za postupem do nejvyšší soutěže byla náročná. Například v semifinále udolala Kladno až po sedmi zápasech. Rytířům k postupu do baráže nepomohla ani známá jména: František Ptáček, Petr Ton, Jiří Burger, Petr Tenkrát, Jiří Cetkovský, Josh Gratton nebo Peter Jánský.

Fenomén Říha

Měl namířeno do Trenčína, nakonec se mu ale ozvala jiná Dukla – ta jihlavská. Jiří Říha proto změnil plány a zůstal v Čechách. Bylo to skvělé rozhodnutí, ve WSM Lize totiž vytvořil rekordy mezi obránci v počtu gólů (20) i bodů (44). Vysloužil si tím angažmá v Mladé Boleslavi.

Krize ve Slavii

Sedmého října Slavia oznámila, že přehodnotila ambice a v rámci finančních úspor uvolní nejlépe placené hráče. Kabina zareagovala tím, že vydala prohlášení a neodcestovala na zápas do Prostějova. Na Hanou nakonec zamířila juniorka, která přitom týž den hrála v Jihlavě utkání juniorské extraligy. Od Jestřábů dostala třináct gólů.

Pražané se nakonec z krize vyhrabali. Obměnila se polovina mužstva, tým ale nadále šlapal – v základní části skončil čtvrtý a dostal se do semifinále play off. I díky navrátilcům Janu Novákovi a Pavlu Kolaříkovi. Skvělé výkony předváděl nadějný gólman Dominik Frodl.

Sestup Mostu

V pěti předcházejících sezonách se Severočeši dokázali zachránit. Někdy až na poslední chvíli. Tentokrát se ale Most sestupu nevyhnul. Neměl přitom špatnou sestavu – v útoku hráli Tomáš Divíšek, Vojtěch Kubinčák, Tomáš Rod, Ondřej Havlíček, Jan Alinč nebo Pavel Smolka.

Strakův konec v Motoru

Josef Straka patřil k oblíbencům českobudějovického publika. V sezoně 2014/2015 získal v součtu základní části, play off a baráže sto kanadských bodů. O rok později vyhrál týmové bodování. Na začátku sezony 2016/2017 přesto v Motoru skončil. Ocitl se mimo základní sestavu trenéra Antonína Stavjani a zamířil do Alpské hokejové ligy (HC Gherdëina, 32 zápasů, 17+26). 

Rošády v Prostějově

Černý kůň soutěže neuspěl. Prostějov skončil v základní části sedmý a v předkole vypadl s rivalem z Přerova. Jeho tým se během sezony výrazně změnil – zejména po porážce 1:9 v Českých Budějovicích. Odešli Patrik Moskal, Lubomír Korhoň, Jan Káňa nebo Jiří Půhoný a z pozice hlavního trenéra byl odvolán Kamil Přecechtěl. Před koncem základní části se realizační tým měnil znovu – Pavla Arnošta nahradil sportovní manažer Jiří Vykoukal.

Fanoušci Motoru

2013/2014 – 3 724 diváků.
2014/2015 – 4 462 diváků.
2015/2016 – 5 492 diváků.

No a letos? České Budějovice průměrnou návštěvnost opět navýšily. Do Budvar Arény chodilo v základní části 5 501 fanoušků. 

Prodloužení 3 na 3

V sezoně 2016/2017 se v Česku poprvé hrálo prodloužení ve třech hráčích na každé straně. Očekávání se naplnila: v nastaveném čase opravdu padalo více gólů.

Změny ve WSM Lize

V příštím ročníku se bude hrát WSM Liga v novém formátu – poslední tým nebude sestupovat. Český svaz ledního hokeje si od změny slibuje větší zapojení mladých hráčů. Během tří let se navíc soutěž postupně rozšíří o vítěze druhé ligy, počet týmů tak naroste na sedmnáct. Po sezoně 2019/2020 se rozhodne o dalším směřování WSM Ligy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz