Dlouhá příprava na šampionát? V roce 2010 byla taky, hlásí Novotný

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

19. března 2015, 11:50

Václav Jáchim

Startoval na sedmi světových šampionátech, loni zažil olympijskou atmosféru v Soči. Jiří Novotný je sice stále duší mladým klukem, ale v elitním výběru platí za veterána. Chlapík, který se na mezistátní scéně už před dvěma lety přehoupl přes stovku zápasů, má před sebou další porci úmorných tréninků. Nicméně vidina je lákavá - mistrovství světa bude doma! "Příprava je sice dlouhá, ale v roce 2010 byla taky. A nakonec z toho vyšlo zlato," usmívá se.

Odchovanec jihočeského hokeje dorazil v dobré pohodě. I když původně předpokládal, že s ruskou Jaroslavlí bude ještě hrát play off KHL. "V prvním kole jsme měli Dynamo Moskva a vedli 2:1. Série byla vyrovnaná, ale nakonec jsme ji ztratili. Co se dá dělat. Nakonec musím uznat, že finální zápasy zvládl soupeř lépe. Dynamo si zasloužilo postoupit," povídá.

Loni divočina se Lvem, teď sedm týdnů přípravy

Teď už má po sezoně rovněž moskevský klub, nad jehož síly byl ve čtvrtfinále Petrohrad. "I tak jsme ale měli těžkého soupeře. V naší konferenci si asi nejde vybírat, protože první čtyři týmy jsou silné. Všechny byly z hlediska postupu jasné už po půlce základní části, my ostatní se rvali o další místa. Je pravda, že Dynamo hrálo po Vánocích hodně dobře, navíc oni mají dost široký kádr a mohli tedy točit hráče. My naopak hráli na tři lajny, jelikož tam byly tresty ve hře nebo zranění. Měli jsme toho plný kecky," vrací se ještě k sérii.

Jakmile Lokomotiv ztratil poslední bitvu, vydal se Novotný k domovu. Po dlouhých měsících na ruské frontě se moc těšil. "Po návratu jsem byl v Českých Budějovicích. Nejdřív jsem si dal úplný oraz a pak začal trénovat. Mám svého kondičního kouče, na ledě jsem nebyl, ale dělal jsem věci na suchu," zmiňuje. Dopředu věděl, že pro něj práce ještě nekončí. Národní tým začal zbrojit na domácí šampionát!

"Proto nešlo, abych nedělal vůbec nic. Jasně, určitě je lepší, když dohrajete s klubem a za čtyři nebo pět dní už je první zápas mistrovství světa. Tohle jsem zažil loni se Lvem. Teď nás čeká dlouhá příprava, bude to těžké. Ale nedá se nic dělat - měli jsme hrát lépe!" usměje se. Ani konkurence to nemá jinak. "Vím, že třeba Švédové začínají o týden později. Někdo možná uvítá delší pauzu a nejde na led, naši trenéři chtějí, abychom trénovali a byli připraveni. Už dost hráčů skončilo, brzy vypadnou další. Myslím, že je dobře, když jsme začali. Máme čtyři tréninky a pak volný víkend, což je fajn - můžeme to strávit s rodinami," konstatuje.

Motor v baráži? Kluci nemají co ztratit, nebudou pod tlakem

Národní tým rozbil základní tábor ve Velkých Popovicích. "Jsme vedle pivovárku, pěkný," upozorňuje v dobrém rozmaru na areál světoznámého Kozla, který najdete hned vedla stadionu. "Zimáček je malý a útulný. Kabiny dobré, nic nám tu nebude chybět. Původně jsem počítal s tím, že budeme v Letňanech, tohle je ale docela příjemná změna," pochvaluje si. I tahle drobnost může mít pozitivní efekt. Dlouhé kempy jsou vysilující, navíc Novotný jich zažil bezpočet.

Šel by letos do přípravy, kdyby turnaj nebyl v Praze? "Nevím. Těžká otázka. Za posledních osm nebo devět let, co jezdím na reprezentaci, toho je docela dost. Ale zase nejsem tak starej, abych mohl národní tým odmítat," reaguje. O motivaci má letos postaráno, reprezentanti se na téma mistrovství světa 2015 bavili už při cestě z toho loňského v Minsku. "Byl jsem na několika šampionátech, ale nikdy ne doma, v České republice. Takže jestli se dostanu do konečné nominace, bylo by to určitě krásné."

Novotný ví, že do vrcholu sezony teď ještě zbývá nějaký čas. Národní tým postupně nabere optimální tempo, také kádr se změní. Dlouhých sedm týdnů postupně uteče, bojovný útočník bude ve chvílích volna nejen s rodinou, ale také se zaměří na českobudějovický Motor, kde se před časem i finančně angažoval. "S malým jsme byli na posledním zápase s Třebíčí. Co jsem viděl, tak to kluci uhráli suverénně. V Budějovicích by měla být extraliga, samozřejmě baráž bude hodně těžká, ale už tohle je pro Motor výhra. Klub se budoval od začátku, funguje teprve druhý rok. Je to obrovský úspěch. Motor nemá co ztratit, nebude pod tlakem. Pomohou fanoušci, v Budějovicích bude plnej barák. Já klukům fandím a doufám, že to zvládnou. Myslím, že mají šanci!" uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz