Do Moskvy hvězdy, teď mládí. Znarok bere na Karjalu spoustu zelenáčů

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

26. října 2016, 12:50

Václav Jáchim

Finové mají první podnik Euro Hockey Tour doma, trenér Marjamäki tedy zařadil převážně ostřílené bojovníky, u švédského a českého výběru to částečně platí také. Nejmladší výběr budou mít jednoznačně Rusové, kouč Oleg Znarok (na snímku) sestavil mužstvo s věkovým průměrem ani ne 23 let. "Stále nevíme, jestli na nejbližší olympiádu pojedou hráči NHL. Musíme myslet na budoucnost," uvedl mimo jiné.

Trenér mistrů světa 2014 se toho nebojí, podobně početnou skupinu mladíků a mezistátních zelenáčů přivezl dvakrát do České republiky loni a letos v únoru. Teď reaguje podobně. "Mladí potřebují získávat zkušenosti, vidím v tom velký smysl. Chi je vidět v těžké konkurenci, mnozí už první příležitost dostali dřív," doplnil.

Ano, třeba Valerij Ničuškin startoval na olympiádě v Soči. Pak odešel do Dallasu a válel NHL. Letos zamířil domů, je esem CSKA Moskva a bude také největší hvězdou listopadové ruské reprezentace. V utkáních proti českému národnímu týmu na třineckém a vítkovickém ledě se v únoru představili světoví šampioni Alexander Sjomin a Andrej Loktijonov, kteří v záplavě mladších hráčů věkově vyčnívali. Teď se nikdo takový nenajde.

Nejstaršími členy kádru jsou šestadvacetiletí Bogdan Kiseljevič se Stěpanem Sannikovem, jenž byl členem mužstva bronzových medailistů z jarního MS v Moskvě a Petrohradě (stejně tak gólmani Ilja Sorokin a Igor Šesťorkin). Stříbro ze šampionátu 2015 mají Viktor Antipin a Andrej Mironov, ostatní na velké akce zatím čekají. Mnozí se představili na některém z podniků Euro Hockey Tour, pro hráče jako Děmčenko, Rafikov, Zub, Barabanov, Okulov, Korškov, Světlakov nebo Leščenko ovšem bude turnaj Karjala velkou premiérou.

Znarok má podle svých slov v hlavě jména širšího okruhu kandidátů národního týmu a všem hodlá poskytnout prostor. Odmítá, že do Finska bere spíš borce druhého sledu, ovšem pravdou je, že řada osobností KHL dostává volno. Záměr vypadá jasně. "Vždycky nám jde o co nejlepší výsledek, ale v prosinci pořádáme domácí turnaj. A tam musíme být v nejsilnějším složení," řekl mnohoznačně viceprezident ruského svazu Roman Rozenberg.

Vedení ruského hokeje nicméně důvěru Znaroka v mladé vítá. "Bykov to nedělal, jezdil na turnaje pořád se základní sestavou. Oleg Znarok chce otestovat nováčky, je to bezpochyby důležité," poznamenal šéf svazu Vladislav Treťjak.

Nominace Ruska na turnaj Karjala (3. – 6. listopadu 2016, Helsinky a Praha):

Brankáři:
Igor Šesťorkin (Petrohrad), Ilja Sorokin (CSKA Moskva), Vasilij Děmčenko (Čeljabinsk).

Obránci:
Viktor Antipin, Alexej Běreglazov (oba Magnitogorsk), Andrej Mironov (Dynamo Moskva), Bogdan Kiseljevič, Igor Ožiganov (oba CSKA Moskva), Ilja Ljubuškin, Rušan Rafikov (oba Jaroslavl), Artěm Zub (Chabarovsk).

Útočníci:
Nikolaj Prochorkin, Nikita Gusev, Alexander Barabanov (všichni Petrohrad),  Valerij Ničuškin, Andrej Světlakov (oba CSKA Moskva), Stěpan Sannikov, Konstantin Okulov, Sergej Šumakov (všichni Novosibirsk), Pavel Kraskovskij, Jegor Korškov (oba Jaroslavl), Vladimír Tkačev (Kazaň), Anatolij Golyšev (Jekatěrinburg), Vjačeslav Leščenko (Spartak Moskva).

Trenér: Oleg Znarok.

Program turnaje Karjala 2016:

Čtvrtek 3. listopadu:

17:30 Finsko – Rusko (Helsinky, Hartwall Arena)
18:00 Česko – Švédsko (Plzeň, Home Monitoring arena)

Sobota 5. listopadu:

12:30 Švédsko – Rusko (Helsinky, Hartwall Arena)
16:30 Finsko –Česko (Helsinky, Hartwall Arena)

Neděle 6. listopadu:

12:30 Česko – Rusko (Helsinky, Hartwall Arena)
16:30 Finsko – Švédsko (Helsinky, Hartwall Arena)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz