Dobrý start nestačil. Češi nakoupili debakl, Švédové slaví triumf v EHT

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

27. dubna 2016, 21:40

Václav Jáchim

Nástup do utkání vynikající, trefy Zohorny a Koukala daly českému týmu naději na dobrý výsledek. Jenže pak přišel obrat protivníka, reprezentanti postupně nakoupili sedm branek za sebou a zápas končili debaklem. Soupeř třikrát trestal v přesilovce, dvou gólů docílil po tvrdých střelách obránců. Díky vítězství si Švédové zajistili prvenství v letošním Euro Hockey Tour, svěřenci trenéra Vůjtka mají možnost oplatit sokovi porážku v pátek, kdy od 19:20 hodin vypukne na znojemském ledě odveta.

Trenér Vůjtek poslal poprvé do hry Plekance, Pastrňáka, Jana Kováře a Filippiho, kteří se k týmu připojili v úterý. Do branky se postavil Furch, mimo základní sestavu zůstali obránce Doudera, útočníci Jarůšek, Kousal a Kubalík. Až v páteční bitvě se představí finalisté domácího play off Polášek, Šimek, Birner, Řepík, kteří v průběhu středy dorazili do Znojma a hned si na místním ledě zatrénovali.

Od úvodních vteřin byl k vidění rušný a zajímavý hokej, mnohem lépe zahájili Češi. Už ve čtvrté minutě putoval na trestnou lavici Larsson a z nadějné pozice minul Jan Kovář. V čase 5:53 už domácí vedli, Gulaš hezky poslal kotouč před švédskou bránu a Tomáš Zohorna ho pohotově umístil mezi nohy gólmana Fastha - 1:0. Další nebezpečnou akci předvedl Filippi, ovšem v oslabení sám před brankou neuspěl. Nicméně Švédové zároveň faulovali a reprezentanti brzy poté z početní výhody trestali.

Nejprve tvrdou ránou trefil horní tyč Nygrén, červené světlo svítilo na opačné straně. Kempný vystřelil, Fasth puk neudržel, v čase 9:06 ho z brankoviště zametl za čáru Petr Koukal - 2:0. Hokejisté předváděli svěží hru, dobře bruslili, soupeř tím byl lehce zaskočen. Ale v prvním dějství také dokázal skórovat, v čase 15:43 se z dorážky prosadil Robert Rosén - 2:1. Za zmínku pak stála ještě příležitost Červenky, padající kotouč u brány do bezpečí odpálil Wennberg.

Jestliže v prvním dějství byli domácí lepší, ve druhém převzali otěže duelu hosté. Postupně, ale důsledně. Při vyloučení Zaťoviče se hokejistům Tre Kronor podařilo vyrovnat, v čase 27:43 střílel od modré čáry zadák Linus Hulström a napnul síť - 2:2. V sestavě českého týmu chyběl už od první třetiny Sekáč, který byl otřesen po jednom ze soubojů, v ofenzivě byl vidět David Pastrňák. Útočník Bostonu se ve 33. minutě ocitl sám před Fasthem, když ho hezky našel Plekanec. Pastrňáka hákoval Sjögren, rozhodčí nařídil trestné střílení, jenže nejmladší člen českého týmu neproměnil.

Blízko gólu byli reprezentanti po nahození Kováře od zadního mantinelu, Fasth přesně nevěděl, ke má kotouč. Ale vedoucí trefy docílili hosté. V čase 37:49 vypálil Martinsson a Patrick Cehlin před Furchem šikovně tečoval - 2:3. Velká škoda, náskok českého výběru byl fuč, soupeř předvedl velký obrat. Reprezentanti se po druhé pauze pokoušeli zabrat. Červenka v přesilovce hezky našel Kováře, jeho rána bez přípravy Fastha nepřekvapila, rychlý výpad zkusil Zaťovič, ovšem gól z toho nebyl. A pak přišel švédský mat. V čase 46:22 skončil puk za Furchem po pumelici Magnuse Nygréna - 2:3. Uteklo jen 12 vteřin, načež už to bylo o tři branky. Hezké zakončení z pravého kruhu ukázal Patrick Cehlin - 2:5.

Tenhle úder se ukázal jako rozhodující. I když hokejisté hráli aktivně, bojovali a snažili se dohnat ztrátu. Nicméně soupeř také hrozil, na Furcha dvakrát dotíral agilní Sörensen. V 58. minutě dal výsledku trpkou podobu Robert Rosén - 2:6. A v čase 58:39 podepsal debakl Mikael Backlund - 2:7. První ze dvou utkání ve Znojmě domácímu výběru nevyšlo, přineslo nejvyšší porážku sezony. Švédové slaví prvenství v letošním Euro Hockey Tour, Češi neskončí lépe než třetí. Po dni volna se soupeři utkají v pátek od 19:20 hodin, znovu na znojemském ledě.

Výsledek sedmého utkání české reprezentace v přípravě na MS:

ČESKO - ŠVÉDSKO 2:7 (2:1, 0:2, 0:4) 

Branky a nahrávky: 6. T. Zohorna (Gulaš), 10. Koukal (Kempný) - 16. Rosén (Gynge), 28. Hultström (Forsling, Rosén), 38. Cehlin (Martinsson, Ömark), 47. Nygrén (Ömark), 47. Cehlin (Ömark), 58. Rosén (Hultström), 59. Backlund (Ömark, Cehlin).
Rozhodčí: Anisimov, Ravodin (oba Rusko) - Gebauer,Lederer (oba Česko).
Vyloučení: 7:6.
Využití: 1:3.
Střely na branku: 20:35.
Diváci: 3642.
Nejlepší hráči: Michal Kempný – Robert Rosén.
Hráno: 27. dubna ve Znojmě, Euro Hockey Tour.
Česko: Furch - Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Hrabal, Kolář, Zámorský, T. Voráček - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Kašpar, Koukal, Vincour - Gulaš, Jan Kovář, T. Zohorna - Sekáč, Filippi, Zaťovič - D. Kubalík. Trenéři: Vůjtek, Jandač, Kalous a Špaček.
Švédsko: Fasth - Larsson, Gustafsson, E. Johansson, Fransson, Hultström, Forsling, Nygrén, Martinsson - Cehlin, Backlund, Ömark - Klasen, Wennberg, Westerholm - Gynge, Rosén, M. Sörensen - Sandberg, Ljungh, Sjögren - Wallmark. Trenéři: Marts, Popovic a Tornberg.

Tabulka Euro Hockey Tour

 
Tým
ZVVPPPPSkóreBody
1.
Švédsko
11 7 1 0 3 37:26 23
2.
Rusko 
10 4 0 2 4 32:27 14
3.
Finsko
10 4 1 0 5 21:26 13
4.
Česko
11 3 2 0 6 25:36 13

Další program české reprezentace před MS v Rusku:

Euro Hockey Tour:

Pátek 29. dubna:
19:20 Česko – Švédsko (Znojmo)

Generálka na mistrovství světa:

Úterý 3. května:
18:00 Česko – Kanada (Praha, O2 arena)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz