Dostanou ovečky z KHL? Marts chce Hersleyho, Jalonen zase Kontiolu

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

V minulých letech touto dobou zajímaly nominace Švédska a Finska také české hokejové fanoušky, letos se ale formát únorových klání změnil. Někdejší Švédské hokejové hry vzaly za své, místo nich se během prvního únorového týdne uskuteční dvojice zápasů České republiky s Ruskem a severská derby. Hokejisté Tre Kronor vyzvou Finy a oba trenéři vydatně zbrojí, Per Marts i Kari Jalonen počítají dohromady s 23 krajánky z KHL!

Za normálních okolností by nešlo o nijak zásadní informaci, jenže teď ruská soutěž nepřeruší program a podobně jako při listopadovém turnaji Karjala dál pokračuje. Navíc se blíží konec základní části, většina týmů má stále o co usilovat. Proto bude zajímavé sledovat, zda na akci národních týmů skutečně dorazí všichni nominovaní.

Švédský kouč Marts už tuto skutečnost kritizoval, minulý týden si na stránkách listu Aftonbladet mimo jiné povzdychl, že nejspíš nedostane Patrika Hersleyho. Nejlepší střílející obránce KHL na východní frontě válí a představitelé Novosobirsku nijak neskákali radostí, že by měli uvolnit oporu pro potřeby Tre Kronor. Klub dlouho vůbec nereagoval na výzvy švédského svazu, nicméně během víkendu prý nakonec došlo k obratu a Hersley v nominaci nechybí.

Marts však bude mít jistotu až ve chvíli, kdy hráči fyzicky přijedou. "Pevně věříme, že dorazí všichni. Nemáme signály opačného charakteru, ale nikdy nevíte. V případě potřeby bychom situaci řešili, nápomocen by nám byl i ruský svaz. Jde o legitimní nárok, který vyplývá z pravidel IIHF. Pokud je reprezentační přestávka, můžeme si vzít hráče, jaké chceme a potřebujeme," řekl Marts deníku Expressen.

Jak je patrné z pohledu na aktuální soupisku, švédský kouč zůstal věrný zásadám a složení týmu příliš nemění. Většina hokejistů se představila už na ruském turnaji Channell One Cupu, včetně prosincového duelu s Českou republikou v pražské O2 areně. V záplavě ostřílených jmen jsou jen dva nováčci - obránce Tim Heed hraje za Skelleftea, útočníci Marcus Sörensen si pozvánku vybojoval v dresu Djurgardenu.

Víc sáhl ho týmu finský trenér Kari Jalonen. Někdejší kouč Lva posílá na mezistátní led poprvé v sezoně Topiho Jaakolu, veterána Janneho Niskalu nebo Petriho Kontiolu, který v srpnu odešel do NHl, leč v organizaci Toronta se neprosadil a znovu nastupuje za ruský Čeljabinsk. Už 132 reprezentačních startů má na kontě nejmenší obránce finského národního týmu Tuukka Mäntylä.

Naopak mezi nejmladší hráče patří brankář Juuse Saros, útočníci Joonas Donskoi a Joonas Kemppainen. Kromě Kontioly se z NHL přemístil do Evropy také Jesse Joensuu, obrovitý útočník skončil v Edmontonu a nyní je zaměstnancem švýcarského Bernu. Z ligy pod Alpami dorazí rovněž Ossi Louhivaara, jenž v mužstvu Suomi delší dobu nebyl.

Nominace Švédska na utkání Euro Hockey Tour s Finskem (6. a 8. února, Västeräs a Stockholm):

Brankáři:
Henrik Karlsson (Jokerit, KHL), Anders Nilsson (Kazaň, KHL). 

Obránci:
Staffan Kronwall (Jaroslavl, KHL), Patrik Hersley (Novosibirsk, KHL), Erik Gustafsson (Omsk, KHL), Johan Fransson (Rapperswil, Švýcarsko), Jonas Junland, Daniel Rahimi (oba Linköping), Jonas Ahnelöv (MODO), Tim Heed (Skelleftea).

Útočníci:
Jimmie Ericsson (Petrohrad, KHL), Tom Wandell (Vladivostok, KHL), Simon Hjalmarsson, Andreas Engqvist (CSKA Moskva, KHL), Martin Thörnberg (Jaroslavl, KHL), Andreas Thuresson (Čerepovec, KHL), Andre Petersson (Soči, KHL), David Ullström (Novosibirsk, KHL), Linus Ömark (Jokerit, KHL), Nicklas Danielsson (Rapperwsil, Švýcarsko), Dick Axelsson (Davos, Švýcarsko), Mattias Sjögren (Linköping), Marcus Sörensen (Djurgarden).

Trenéři: Per Marts, Peter Popovic a Rikard Grönborg.

Nominace Finska na utkání Euro Hockey Tour ve Švédsku (6. a 8. února, Västeräs a Stockholm):

Brankáři:
Atte Engren (Atlant, KHL), Juuse Saros (Hämeenlinna).

Obránci:
Janne Jalasvaara (Dynamo Moskva, KHL), Tuukka Mäntylä (Chabarovsk, KHL), Teemu Eronen (Nižněkamsk, KHL), Topi Jaakola (Jokerit, KHL), Kristian Näkyvä (Lulea, Švédsko), Anssi Salmela (Färjestad, Švédsko), Janne Niskala, Mikko Kousa (oba Lukko Rauma). 

Útočníci:
Petri Kontiola (Čeljabinsk, KHL), Juhamatti Aaltonen (Jokerit, KHL), Teemu Hartikainen (Ufa, KHL), Veli-Matti Savinainen (N. Novgorod, KHL),  Janne Pesonen (Skelleftea, Švédsko), Tomi Sallinen (Leksand, Švédsko), Jesse Joensuu (Bern, Švýcarsko), Ossi Louhivaara (Lausanne, Švýcarsko), Olli Palola (Tappara Tampere), Teemu Ramstedt (IFK Helsinky), Joonas Donskoi, Joonas Kemppainen (oba Oulu).

Trenéři: Kari Jalonen, Lauri Marjamäki a Ville Peltonen.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz