Drsný vzkaz ruským talentům: Chcete do zámoří? Zapomeňte na MS!

Foto: Silvie Kořenková, cslh.cz

7. července 2015, 16:48

Václav Jáchim

Ruský hokej zaznamenal během letní pauzy spoustu odchodů do zámoří. A to nejen elitních hokejistů, jako jsou Medvěděv, Tichonov, Plotnikov, Panarin nebo Burmistrov. Z velké východní země se vydává za Atlantik také řada juniorů, zájem o ně potvrdil nedávný CHL Import draft, kde byly mladí Rusové velmi žádaným zbožím. V seznamu se objevilo také několik členů nové osmnáctky, s nimiž se původně počítalo do přípravy na mistrovství světa.

Jenže zamýšlený přesun do CHL znamená v tomto ohledu minulý čas. Jak totiž vyšlo najevo, kouč reprezentace do 18 let Vitalij Prochorov nelibě nese, že se někteří jeho svěřenci rozhodli pro zámořský hokej. A posílá jim drsný vzkaz: "Všem jsme dali dostatečně najevo, že v případě odjezdu pro ně budou dveře do sborné uzavřeny," konstatuje pro stránky championat.ru.

Podle všeho nejde o frustraci ze ztrát několika předpokládaných opor, nýbrž o pevné rozhodnutí. Ruská osmnáctka letos zahajuje nový projekt, který tak trošku vychází z amerického programu na rozvoj mládežnického hokeje. Rusové soustředí nejlepší hokejisty ročníku 1998 do jednoho mužstva, které bude hrát celou sezonu v MHL. Kouč Prochorov po dohodě se svazovými činovníky a KHL už uskutečnil výběr svěřenců, akce může koncem prázdnin vypuknout.

Ovšem olympijský vítěz 1992 nebude mít k dispozici všechny nejlepší hráče. Pro odchod do CHL se totiž rozhodla jednička nedávného draftu Denis Sokolov, v Kanadě či Spojených státech se chtějí sportovně rozvíjet Michail Sergačjov, Vitalij Abramov, Dmitrij Žukenov a další. "S hráči, jejich rodiči i agenty jsme tři až čtyři měsíce hovořili o našem záměru. Představy všichni znali," tvrdí Prochorov.

Opakuje, že zdůrazňoval snahu o sestavení výběru z těch nejlepších. "Osmnáctka bude mít základnu v hale Viktora Tichonova, kde jsou veškeré podmínky k hokejovému rozvoji. Hlavní naší snahou je, aby junioři zůstávali v Rusku a vyrůstali v prostředí, které jim je vlastní. Někteří se rozhodli jinak, já jsem přesvědčen, že hráči z Ruska se na konci sezony ukáží jako silnější," připomíná Prochorov.

Tamní hokej bojuje se ztrátami talentů podobně jako ten český, žádný takhle tvrdý trest tady ale ještě nebyl. Snad s výjimkou Mrázka, Poláčka a Emingera, kteří za přesun do zámoří nemohli na základě postoje mateřských klubů na MS dvacítek. Český svaz ledního hokeje před časem zavedl reprezentační smlouvy, aby ochránil investice na přípravu národních týmů. Kdo z konkrétního ročníku nebude moci nastoupit na MS osmnáctek, jelikož si plní za Atlantikem klubové povinnosti, musí uhradit náklady za účast v kempech či na přípravných turnajích. Během posledních dvou let k tomu nedošlo, všichni nominovaní hráči na šampionátech startovali.

Rusové také na juniorských šampionátech nepohrdli krajánky z CHL či jiných zámořských lig, argumenty hráčů, rodičů a trenérů zněly, že v domácích klubech junioři tolik nehrají. Jenže teď Rusové vytvořili program osmnáctky na celou sezonu a jsou rozčarováni z toho, že se ho někteří hokejisté nezúčastní. "Zaměříme se na individuální dovednosti i na souhru obranných dvojic, resp. útočných trojek. Krajánci z Kanady se před šampionátem nemají šanci adaptovat do mechanismu našeho týmu," vysvětluje Prochorov.

Podle jeho slov bylo u určitých juniorů rozhodnutí jasné dřív, jiní původně hodlali zůstat doma. "Například u Michaila Sergačjova jsme čekali, ale rozhodli za něj rodiče. Sokolova jsme nepovažovali za kandidáta sborné z jiných důvodů," říká Prochorov na adresu jedničky CHL draftu. Ruští mladíci jsou odhodláni obětovat místo v osmnáctce snu o NHL, viděli, že se obránce Provorov z kanadské juniorky probil do elitní desítky nedávno draftu na Floridě. Ovšem ruský svaz přitahuje opratě a dává každému na srozuměnou: když neabsolvujete společný rok s osmnáctkou, mistrovství světa se vás týkat nebude! Uvidíme, jestli Prochorovi jeho postoj skutečně vydrží.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz