Druhé místo a herní útrapy juniorek. Vůbec nejsme spokojeni, říká Fidrmuc

Foto: Martin Voltr

Ani druhá zápasová akce sezony nedopadla pro české hokejistky do 18 let úspěšně. Na Poháru německé jednoty v Selbu sice porazily domácí tým i Rakousko, v klíčové bitvě ale posedmé v řadě nedokázaly vyzrát na Rusko a porážka 1:5 pro ně znamenala konečnou druhou příčku. Mladé Češky ztratily celý zápas ve druhé třetině, kdy inkasovaly během osmi minut čtyři góly.

Národní tým věděl, že s Ruskami si nemůže dovolit hrát nahoru – dolů. První třetinu solidně bránil, nicméně ruskou branku prakticky neohrozil. Veškerá taktika se pak rozpadla během několika okamžiků před polovinou utkání. Po hrubce v české rozehrávce načala skóre kapitánka sborné Kadirovová, potom přišlo několik přečíslení a tři góly do prázdné brány.

„Zaspali jsme a udělali individuální chyby, které rozhodly celé utkání. To pro nás byla rána, prohrávat 0:4 bylo smrtící,“ ví hlavní kouč Jan Fidrmuc. Částečné vysvobození zařídila rychlou brankou Adéla Jůzková, jenže Rusky měly výsledek víceméně pod kontrolou. Ke cti českému výběru sloužil výkon v závěrečné části, rval se statečně i přes značnou únavu z průběhu celého kempu. „Měli jsme šance a konečně jsme hráli náš hokej,“ těší trenéra.

Jeho tým dohrával zápas bez tří opor – nejdřív musela kvůli křečím odstoupit Martina Zedníková, ve 46. minutě odnesla srážku brankářka Kateřina Zechovská a pár desítek sekund před koncem Rusky zranily Kláru Hymlárovou.

Konečným pocitem z víkendu v Selbu je bohužel zklamání. Češky měly na úvod turnaje problém s Německem, které porazily až v samostatných nájezdech (2:1), potom se natrápily i proti Rakousku (4:1). Doufaly přitom ve dvě vysoká vítězství. „Oba zápasy byly z naší strany výkonnostně špatně. Takže během celého víkendu jsme vlastně pochválili jenom poslední třetinu s Ruskem. Vůbec nejsme spokojeni s předvedenou hrou,“ říká jednoznačně Fidrmuc.

Série porážek s nejsilnějším evropským protivníkem se tak protáhla už na sedm. Na projevu českého týmu se podepsalo, že je teprve ve fázi zkoušení širšího kádru. Až od říjnového kempu v Mladé Boleslavi začne svou přípravu směřovat k mistrovství světa. „Chtěli jsme vyzkoušet další hráčky ročníků 98 a 99. To znamená, že oproti Roudnici tady byl starší tým. Ale výkonnostně je to hrozně namíchané, teprve teď přijde selekce a budeme se věnovat užšímu kádru,“ hlásí kouč. V listopadu osmnáctku ostře prověří turnaj v Kanadě, po Vánocích už poletí za moře na šampionát.

O své místo v kádru pro vrchol sezony bojují také mladé hráčky z loňské patnáctky. Zatímco v Roudnici jich hrálo hned sedm, do Selbu se z nich dostaly jen tři – gólmanka Kristýna Bláhová, obránkyně Magdalena Erbenová a útočnice Laura Lerchová. Hokejistky ročníků 2000 za sebou mají těžký přechod do starší kategorie, ale na německém turnaji ukázaly, že se s ním popasovaly velmi dobře.

„Začátek byl trochu drastický. Přišlo mi, že mi to moc nešlo, kazila jsem věci a byla jsem nervózní. Ale holky mě povzbudily a pomohly mně, ke konci se mi to povedlo,“ věří Erbenová. „V kabině má každý slovo a může říct, co chce. Povzbuzujeme se navzájem a je jedno, kdo je jaký ročník,“ dodává loňská kapitánka týmu do 15 let.

Naopak Lerchová si první reprezentační starty za nejmladší výběr připsala až v únoru. Klobouk dolů, jakou cestu za těch pár měsíců urazila. „Podle mě jsem teď nehrála špatně, ale určitě to mohlo být lepší. Nejsem moc hráč, který když vystřelí, tak dá gól. Trenéři mi říkali, abych zlepšila koncovku. Spíš se držím na kotouči, svědčí mi hra u mantinelu jeden na jednoho,“ přemýšlí. I ona ví, že cesta do základního kádru v prvním roce bude pořádně trnitá. „Určitě musím nabrat sílu a víc dělat sama individuálně. Nejenom na trénincích, ale i mimo,“ doplňuje Lerchová.

RUSKO "18" – ČESKÁ REPUBLIKA "18" 5:1 (0:0, 4:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 27. Kadirovová (Vodopjanovová, Beloglazovová), 27. Dorofejevová (Dobrodějevová, Bolgarevová), 30. Beloglazovová (Senčukovová, Zenčenková), 34. Pirogovová (Kadirovová), 52. Kadirovová (Vodopjanovová, Beloglazovová) – 36. Jůzková (Patočková, Lerchová).
Vyloučení: 4:2.
Bez využití.
Nejlepší hráčky: Valerija Merkuševová – Anna Zíková.
Česká republika: Zechovská (46. Bláhová) – Zíková, Zedníková, Pacalová, Erbenová, Pytlíková, Holá, Neissová – Hymlárová, Smetková, Pátková – Jůzková, Patočková, Šebíková – Tomasco, Zrnová, Vozdecká – Lerchová. Trenér: Jan Fidrmuc.

NĚMECKO "18" – RAKOUSKO "18" 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Konečná tabulka Poháru německé jednoty

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko "18" 3 3 0 0 0 22:6 9
2. Česká republika "18" 3 1 1 0 1 7:7 5
3. Německo "18" 3 1 0 1 1 6:8 4
4. Rakousko "18" 3 1 0 0 3 3:17 0

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz