Druhou ligu čekají novinky, o její podobě však stále není jasno

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

13. června 2015, 21:19

Jan Šimek

Definitivní model druhé ligy pro příští soutěžní ročník stále není znám. Na začátku června podali zástupci klubů s právem účasti v druholigové sezoně 2015/2016 přihlášky. Pak se sešli na aktivu, kde se dlouhé hodiny diskutovalo o možném formátu soutěže. Jak se bude v nadcházející sezoně hrát, se však stále neví. Jako nejpravděpodobnější varianta se nyní jeví zachování modelu dvou skupin.

Vedle 28 přihlášek oslovil Český svaz ledního hokeje (ČSLH) také sestupující týmy Klatov a Karviné, aby mohly setrvat v soutěži. Finanční potíže trápí Valašské Meziříčí, které má nevyřízené závazky, a tak se neví, zda se soutěže bude moci zúčastnit.

Nejdiskutovanějším tématem byl logicky herní systém soutěže, která by se podle ČSLH měla hrát jen v sobotu. Kluby se po dlouhém jednání nakonec shodly na zachování modelu dvou skupin ve variantě po čtrnácti účastnících v obou skupinách. V případě, že budou do druhé ligy zařazeny Klatovy i Karviná, existuje i možnost šestnácti účastníků v jedné skupině a čtrnácti ve druhé.

Kluby mohou hodnotit výkon rozhodčích, těm se zvýší odměny

Druhou ligu zároveň potká řada novinek. Rozhodčím byly zvýšeny odměny o 30-40%. Rozhodl o tom Výkonný výbor ČSLH ve spolupráci s Komisí rozhodčích ČSLH. I ve třetí nejvyšší soutěži bude možnost nasadit do utkání čtveřici rozhodčích.

Kluby si odhlasovaly návrh, že by měly být stejným způsobem posuzovány tresty pro hráče v extralize a první i druhé lize. Sportovně technická komise tento podnět předloží Výkonnému výboru ČSLH na jeho zasedání. Zároveň budou mít kluby možnost hodnotit výkon rozhodčích prostřednictvím systému Hosys.

Další novinkou je, že z každého utkání play off bude nutno pořídit videozáznam. Pro všechny kluby jde o povinnost, která by měla přispět k lepšímu posuzování sporných zákroků, zkvalitnění soutěže a podobně.

Psali jsme: Kluby podaly přihlášky do druhé ligy, její model ale zůstává neznámý

Fanoušci druholigových klubů si tak na definitivní model soutěže budou muset ještě minimálně pár dní počkat s tím, že vše podstatné by mělo rozseknout zasedání Výkonného výboru ČSLH a Sportovně technické komise ČSLH, které je na programu ve čtvrtek 18. června 2015. Poté by mělo být oznámen hrací systém, model soutěže a její rozlosování, přičemž úvodní kolo nové sezony je na programu v sobotu 12. září 2015.

Právo účasti v druholigové sezoně 2015-16 mají tyto kluby:

Sokolov, Klášterec nad Ohří, Děčín, Bílina, Řisuty, Jablonec, Trutnov, Vrchlabí, Kobra Praha, Žďár nad Sázavou, Pelhřimov, Havlíčkův Brod, Tábor, Písek, Jindřichův Hradec, Technika Brno, Moravské Budějovice, Kolín, Nymburk, Hodonín, Vsetín, Kopřivnice, Nový Jičín, Opava, Poruba, Frýdek-Místek, Valašské Meziříčí, Břeclav.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz