Dvacítka mě může okysličit, tvrdí Pešán. Do štábu chce Vlacha

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

8. března 2017, 16:20

Václav Jáchim

Má na povel Bílé Tygry, v organizaci loňských mistrů je Filip Pešán hlavním koučem a sportovním ředitelem. Brzy se progresivní trenér vrhne ještě do dalšího úkolu, reprezentační dvacítku bude chystat na prosincové mistrovství světa ve Spojených státech. Jeho spojení s juniorským výběrem je potvrzené od pondělí, Pešán přiznává, že ho návrh ze strany hokejového svazu potěšil. "Je to nabídka, která se těžko odmítá. Prestižní práce reprezentovat Českou republiku na takhle velké akci," potvrzuje.

Bývalý liberecký útočník, který se poslední dobou vypracoval mezi nejlepší české trenéry, bere novou možnost jako velkou příležitost. "Hned jsem věděl, že chci tuhle výzvu přijmout. Mám malé děti, trošku jsem se bál přijít domů a oznámit novinu manželce, protože přes Vánoce strávím tři týdny mimo domov. To se jí moc nelíbilo," přiznává.

Rodina ale chápe, co pro Pešána zmíněná šance znamená. Úspěšný kouč se vydá zase trošku jiným směrem, do mladší kategorie, která ale na světové úrovni vyžaduje maximální přípravu a kvalitu po všech stránkách. Juniorský šampionát klade mimořádné nároky. "Dvacítky jsou velmi sledovaná událost, speciálně v zámoří a v zahraničí. Pro mě to je další obrovská zkušenost. Byl bych hrozně rád, abychom udělali nějaký výsledek," přeje si.

Ačkoli český mládežnický hokej není poslední dobou v takové pohodě jako třeba před 30 nebo 15 lety, dvacítka pořád aspiruje na přední příčky. Poslední dobou se českému výběru dařilo vybojovat čtvrtfinále, mezi elitní čtyřku se ale dostal naposledy ročník 1985 během šampionátu 2005. Bronzová medaile z Grand Forks je stále posledním medailovým úspěchem českého týmu dvacetiletých. "Jsem přesvědčen, že máme kvalitní hráče. Jak se dají dohromady, to je další otázka," reaguje Pešán.

Po pondělním potvrzení ve funkci si nyní hledá kolegy do realizačního týmu. Není zase tak moc kam spěchat, nová dvacítka odstartuje až v létě. "Chtěl bych spolupracovat s Rosťou Vlachem, který by měl nově působit v sekci sportovního úseku svazu jako profesionální trenér," naznačuje nový hlavní kouč.

Pešán zároveň povede dál Bílé Tygry, po dobu jeho nepřítomnosti zastoupí hlavního trenéra asistent Karel Mlejnek. Podobně to měl dosud Jakub Petr, Vítkovice místo něj přes Vánoce a Nový rok řídili Vladimír Vůjtek starší s Pavlem Trnkou. "Jsem rád, že jsme Karla Mlejnka přivedli do realizačního týmu. Je to velmi dobrý trenér, který si v Karlových Varech hodně zažil jako hlavní kouč. Vůbec nemám strach, že by situaci nezvládl. Bude za mě plnohodnotnou náhradou," nepochybuje.

Sám se na novou práci těší. "Mistrovství světa dvacítek je věc, která může člověka okysličit. Může vám ukázat pohled na svět a změnit možná i trošku rutinní záležitosti," říká. O Pešána se už loni zajímaly některé ruské kluby, mluvilo s o Omsku, letos měly být údajně ve hře jiné možnosti. Stejně tak probleskují zvěsti, že Pešánova práce se hodně líbí trenérské legendě Arno Del Curtovi ze švýcarského Davosu. Liberecký kouč ovšem dal slovo hokejovému svazu a příští ročník stráví jak u Bílých Tygrů, tak na střídačce dvacítky. "Jestli budu mít ambice odejít po nadcházející sezoně, to si teď netroufám tvrdit," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz