Dvacítka počítá další ztráty. Junioři míří do Calgary bez Zachy a Jenyše

30. července 2015, 7:30

Václav Jáchim

Chtěli nastoupit v plné síle, proti nadupaným Kanaďanům a Rusům vytáhnout všechny elitní zbraně. Jenže reprezentanti do 20 let počítají před prestižní akcí v Calgary ztráty. Vzhledem k ambicím na NHL chyběli v původním výběru David Pastrňák nebo Jakub Vrána, zdravotní potíže vyřadily Dominika Mašína s Lukášem Vopelkou. Teď se přidaly další škrty. A není jich málo. "Nemáme několik hráčů, je to škoda. Ale nebudeme brečet. Se situací si musíme poradit," říká hlavní kouč Jakub Petr.

Z původního kádru zmizely tří útočníci s ambicemi hrát NHL. Zdravotní potíže zabrzdily Pavla Jenyše a Václava Karabáčka, reprezentační dres neoblékne ani Pavel Zacha (na snímku). "Není tajemstvím, že vyjednává o smlouvě s New Jersey," říká trenér o šestce letošního draftu. "Podle agenta jsou rozhovory tak daleko, že došlo v podstatě ke stejné situaci jako u hráčů první reprezentace. Zacha by chtěl reprezentovat, mluvili jsme spolu. Ale zástupci New Jersey řekli, že kdyby se mu něco stalo, jednání o kontraktu by byla asi složitější. Smlouvu potřebují uzavřít do termínu v srpnu, aby Pavel mohl letos hrát NHL," připomíná hlavní trenér.

Před rokem Zacha nedorazil na Memoriál Ivana Hlinky, teď ho v letním termínu nemá ani dvacítka. Petr to přijímá s pochopením. "Zacha by rád přiletěl, ale problém je v tom, že stále nepodepsal smlouvu v NHL," opakuje. Kdyby k uzavření kontraktu došlo v nejbližších dnech, mohl by účastník dvou posledních MS dvacetiletých do Calgary přece jen dorazit? Zacha navíc trénuje v zámoří, přesun by nebyl složitý. "To ne, je to uzavřená věc. Turnaj bereme vážně, ale pořád pro nás jde svým způsobem o tréninkový kemp. Nebudeme tam řešit, jestli vstupujeme do utkání odpočatí. Bez ohledu na zápasy chceme tvrdě pracovat. Jasně, je to pro nás výzva, ale dál se musíme věnovat našemu hernímu systému a dělat na důležitých věcech. Počítáme s hráči, kteří teď v mužstvu jsou," vysvětluje.

Spíš lituje absence jiných útočníků. "Škoda je to hlavně u Jenyše a Karabáčka, protože ty jsme rok neviděli a chtěli jsme jejich výkonnost posoudit. Vopelku můžeme využít na dalších akcích v Evropě," říká Petr. Když připočteme Mašína, Pastrňáka, Vránu nebo třeba Smejkala, je ztrát víc než dost. K ideálnímu složení má dvacítka hodně daleko. "Samozřejmě - každý by si chtěl vyzkoušet hru v kompletním složení. Na druhou stranu je pravda, že hráči, kteří v mužstvu aktuálně jsou, kvalitou nesporně disponují. O kostře týmu představu máme, ale víme, že pak to bude hodně o vyjednávání. Někteří hráči uzavřeli smlouvy v NHL, budou hrát v zámoří a před mistrovstvím světa půjde o to, zda se mám povede domluvit jejich uvolnění."

S kontraktem v NHL jsou mezi členy současné dvacítky aktuálně jen Vítek Vaněček a Jakub Zbořil. Ostatní zůstanou během srpna stranou. "Klukům přeju, ať se jim daří. Jejich smlouvy jsou možná i trošku daní za úspěch, který ročník měl loni na osmnáctkách. Stejně tak i sedmadevadesátky v uplynulé sezoně. Uvidíme, kdo bude hrát v NHL, u koho by mohla být šance, že by na šampionát přijel. Tohle téma je teď ještě hodně předčasné." Petr rozhodně nepodléhá skepsi, že před ostrým testem postrádá některé svěřence. "Nebudeme brečet. Ve dvacítce se to dost podobá seniorskému národnímu týmu. Kluci jsou pod smlouvami v NHL, je tady otázka pojištění, souhlasu od klubů. Musíme se s tím vyrovnat," povídá jasně.

Prověrka za Atlantikem díky tomu odhalí výkonnost dalších adeptů. "Zápasy v Calgary budou těžké, proto tam jedeme. Mistrovství světa se bude hrát na širším kluzišti, ale každá konfrontace s Kanadou nebo Ruskem je obrovsky cenná. Ukáže nám to, na čem zapracovat, prostor k tomu ještě je. Akci v Calgary v žádném případě nepodceňujeme, ovšem vrchol sezony přijde až v prosinci. V tuto chvíli jsme bez nějakých šesti sedmi hráčů, kteří chybějí. Mají velký potenciál pro NHL, uvidíme, co se podaří či nepodaří," zmiňuje.

Ačkoli snem každého hokejisty je NHL, loňští vicemistři světa do 18 let touží přidat další vavřín v národních barvách. Otázkou je, zda to bude na přelomu roku technicky možné. "Všech hráčů jsem se ptal, jestli na světovém šampionátu chtějí reprezentovat. Ani jeden mi neřekl, že se uvidí, nebo něco podobného... Vůle tam je. Jednoznačně! Kluci jsou poznamenaní úspěchem v osmnáctce, víme o tom, že dvacítce se dlouho nepovedlo udělat semifinále. Ale nepředbíhejme. Pro mě je nejdůležitější, že hráči chtějí. Ne to, abychom brečeli nad tím, když teď zrovna nejsme kompletní," uzavírá.

Nominace reprezentační dvacítky na turnaj v Kanadě (2. - 8. srpna 2015, Calgary):

Brankáři:
Vítek Vaněček (South Carolina, ECHL), Karel Vejmelka (Pardubice).

Obránci:
Jakub Zbořil (Saint John, QMJHL), Jan Ščotka (Pardubice), Filip Pyrochta, Tomáš Havlín (oba Liberec), Ondřej Mikliš (Sparta Praha), Alex Rašner (Olomouc), David Sklenička (Plzeň).

Útočníci:
Filip Chlapík (Charlottetown, QMJHL), David Kaše, Radek Veselý (Chomutov), Michael Špaček, Daniel Voženílek (oba Pardubice), Jiří Černoch (Sparta Praha), Filip Kuťák, Tomáš Gřeš (oba Vítkovice), Jan Ordoš (Liberec), Jindřich Abdul (Znojmo, EBEL), Lukáš Jašek (Třinec), Tomáš Andres (Slavia Praha), Jakub Kotala (Ml. Boleslav).

Realizační tým:

Manažer týmu: Milan Hnilička.
Hlavní trenér: Jakub Petr.
Asistent: Petr Svoboda.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Video trenér: Michal Rejzek.
Lékař: MUDr. Milan Novotný.
Fyzioterapeutka: Barbora Krajsová.
Hospodář: Oldřich Kopecký. 

Program utkání českého výběru v Calgary:

Neděle 2. srpna:

19:00 Česká republika "20" - Rusko "20"

Úterý 4. srpna:

17:30 Kanada "20" - Česká republika "20"

Čtvrtek 6. srpna:

17:00 Kanada "20" - Česká republika "20"

Sobota 8. srpna:

19:00 Česká republika "20" - Rusko "20"

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v místních časech.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz