Faksa proti Spojeným státům nenastoupí, potíže se zády vyřadily Červenku

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(TORONTO, od našeho zpravodaje) Vzhledem ke zranění v horní části těla z utkání s Kanadou, kdy ho ostře sestřelil Ryan Getzlaf, musel Radek Faksa (na snímku) vynechat zápas proti Týmu Evropy. A nakonec nenastoupí ani dnes v noci do duelu s Američany. Útočník Dallasu překonával následky otřesu, musel absolvovat speciální testy, jelikož NHL podobně zraněné hráče bedlivě hlídá. Před dopoledním rozbruslením vyšlo najevo, že Faksa souhlas ke startu nedostane.

Útočník Dallasu podstoupil stejné testy jako před bitvou proti Týmu Evropy. Tehdy splnil všechny podmínky až na jednu, tentokrát prošel bez výhrad. "Ale hrát nakonec nebude, protože podle lékařů uplynula příliš krátká doba od chvíle, kdy došlo ke zranění," vysvětlil tiskový mluvčí národního týmu Zdeněk Zikmund.

Trenérský štáb byl připraven na obě varianty. "Zvažovali jsme, že kdyby nebyl Radek Faksa, posunuli bychom na centra čtvrtého útoku Romana Červenku," řekl ve čtvrtek asistent Jaroslav Špaček. Jenže útočník švýcarského Fribourgu také zůstane mimo hru. "Do hry ho nepustí potíže se zády," doplnil krátce před dnešním rozbruslením Zdeněk Zikmund.

Národnímu týmu tedy zbývá jedenáct útočníků. Jelikož do pole může naskočit 18 hráčů, premiéry na turnaji by se měl dočkat dosud sedmý obránce Tomáš Kundrátek. "Bude připraven, počítáme s tím, že nastoupí a připíše si na Světovém poháru první start," potvrdil po tréninku asistent Václav Prospal. Už dřív bylo rozhodnuto, že do branky českého výběru půjde Petr Mrázek. V útocích zůstávají beze změny první a druhý. Třetí vozbu tvoří Hemský, Sobotka a Frolík, do utkání budou připraveni Jaškin s Birnerem.

Češi mají pro zápas pouze jedenáct zdravých útočníků. "Je to samozřejmě komplikace. U Faksy jsme dostali informaci, že týmový lékař Dallasu si nepřeje, aby dnes Radek nastoupil. Z toho důvodu, že podobné trable má za sebou, bylo by tedy lepší, aby si dal minimálně týden pauzu bez fyzického kontaktu," řekl Prospal. Jelikož potíže se zády vyřadily Červenku, bude čtvrtá formace neúplná. "Hráče v ní budeme kombinovat," dodal asistent hlavního kouče Jandače.

Utkání proti výběru Spojených států se hraje od dvou hodin v noci, vítěz si zajistí konečné třetí místo ve skupině A.

Sestava české reprezentace proti Spojeným státům

Mrázek - Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán, Kundrátek - Pastrňák, Plekanec, Palát - Voráček, Hanzal, M. Michálek - Hemský, Sobotka, Frolík - Jaškin, Birner.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz