Finanční potíže řeší i ve Švédsku, slavnému Timra IK hrozí konkurz

16. ledna 2015, 16:00

Václav Jáchim

O finančních potížích se v souvislosti s evropským hokejem mluví především u ruských klubů, ale ekonomické trable mají i jinde. Švédsko nevyjímaje. Země, odkud poslední dobou proudí desítky hráčů do NHL, byla dlouho stabilní, ovšem tíživé problémy se jí nevyhýbají. Patrně největší mají aktuálně v klubu Timra IK, jenž ještě nedávno bojoval o domácí titul, nyní však působí ve druhé nejvyšší soutěži.

Klub, kde pro světový hokej vychovali Henrika Zetterberga nebo někdejšího skvělého beka Lennarta Svedberga, se ocitl blízko konkurzu. Už tak dost napjatou finanční situaci zhoršila zpráva od městského zastupitelstva Timry, které oddílu oznámilo, že se nebude finančně podílet na provozu tamní E.ON arény.

Sportovní stánek musí ekonomicky zabezpečit klub, platí to také o daňové povinnosti za minulý rok, jež podle deníku Aftonbladet činí 1,5 miliónů korun. "Je to pro nás zcela nová informace, která může mít pro hokej v Timra zásadní vliv. Dozvěděli jsme se, že se město nehodlá nijak podílet na provozu arény," uvedl klub v tiskové zprávě.

Pokud se pohled městských zástupců nezmění, může mít tahle skutečnost devastující dopad. "Měli jsme příslib, že se město postaví k věci jinak. Tohle rozhodnutí je pro nás velmi nepříjemné," poznamenal prezident klubu Tommy Andersson. Timra IK má delší sobu ekonomické starosti, mluví se o nich už přes dva roky. 

Po 35 letech nepřetržitého pobytu mezi elitou sestoupil celek z elitní SHL do Hockey Allsvenskan a víc než plány na návrat nyní řeší, jek vůbec přežít. Jako by nestačilo, že se mužstvo pohybuje na konci tabulky a hrozí mu pád ještě níž. "Kromě zmíněné daňové povinnosti musíme do konce měsíce uhradit dalších 1,5 miliónů švédských korun za veškeré náklady a platy zaměstnanců. Moc nevíme, co bude," přiznal ředitel Lars Nolander.

V Timra věří, že se ještě všechno povede zachránit. "Já jsem nevyléčitelný optimista, pořád si říkám, že by krach klubu znamenal obrovskou ztrátu pro město i celý region. Nikdo z nás si zatím nepřipouští, že bychom museli jít do konkurzu. Chceme dohrát sezonu, ale s jistotou to v tuto chvíli říci nemohu," doplnil Nolander.

Hokejový klub Timra IK ještě nedávno patřil ke švédské elitě. Dres mužstva oblékali mj. čeští vyslanci Radek Smoleňák, Petr Vampola, Pavel Rosa, kdysi třeba Robert Jindřich. Během výluky NHL v sezoně 2004-05 tam váleli třeba Zetterberg, Modin, Berg, Miika Kiprusoff, Manderville. Organizací prošla řada jiných světových es. Teď je budoucnost hodně temná. "Uvidíme, co bude. Zatím vůbec nepadla myšlenka, že bychom začali prodávat hráče. Ale stát se může cokoli," uzavřel ředitel Nolander.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz