Hokej na čínské olympiádě: Nastoupí domácí? A co hvězdy NHL?

Foto: Wang Sien-min, China Sports Online

1. srpna 2015, 17:30

Daniel Poláček

Páteční hlasování příslušných delegátů v Kuala Lumpuru rozhodlo: zimní olympiádu v roce 2022 bude pořádat čínský Peking. Pro sledovaný hokejový turnaj to může být překážka, ale také příležitost.

Peking se o globální sportovní akci přetahoval s kazašským Almaty a vyhrál těsným poměrem 44:40. Stane se tak prvním místem, kde lidé uvidí letní i zimní olympijské hry. „Zimní sporty se v naší zemi rozmáhají,“ říká Liou Pcheng, prezident Čínského olympijského výboru. „V Pekingu máme 17 kluzišť, které jsou otevřené celoročně, a víc než milion teenagerů pravidelně bruslí.“

Čína bude zimní olympiádu hostit vůbec poprvé, ale už má zkušenosti s Asijskými zimními hrami, které pořádala dvakrát (1996 a 2000), a zimní univerziádou (2009).

K pátečnímu rozhodnutí měl co říct i René Fasel, předseda Mezinárodní hokejové federace: „Obě nabídky byly velmi zajímavé, ale jsem rád, že zvítězil Peking, protože teď máme skvělou možnost propagovat hokej v Asii. Příští dvě zimní olympiády se budou konat v Koreji a Číně, což je šance pro náš sport. Můžeme ho představit nové generaci.“

Příležitost? Nepochybně. Pekingský svátek hokeje však zatím nabízí i některé nejasnosti…

Už se sice ví, že mužský turnaj pojme National Indoor Stadium s kapacitou 18 tisíc míst, ale vůbec není jisté, zda se v něm představí i hráči NHL. Sám Fasel už dříve prohlásil, že dostat elitní hokejisty do Asie bude mnohem těžší úkol než v případě kanadského Vancouveru nebo ruského Soči.

Rovněž ještě zbývá vyřešit otázku účasti čínské reprezentace. Jihokorejci si automatické místo pro příští olympiádu vydobyli, ale v žebříčku IIHF jsou na 23. příčce. Čínský hokej je ještě víc pozadu. V Asijské hokejové lize nastupuje jediný klub z Číny, který navíc patří nejhorším, a reprezentace je v oficiálním hodnocení až na 38. pozici (mezi Novým Zélandem a Bulharskem).

Číňané také na rozdíl od Jižní Koreje nemají výraznou hokejovou personu. V NHL se nemihnul žádný čínský hráč, příliš rozruchu neudělali ani hokejisté s čínskými kořeny. Zmínit lze snad jen Brandona Yipa, jenž ve slavné lize odehrál skoro 200 zápasů. Jistou naději momentálně vzbuzuje Sung An-Tung, na kterého při posledním draftu ukázali představitelé newyorských Islanders.

To čínské hokejistky jsou podstatně úspěšnější. Účastnily se už tří olympiád, přičemž v Naganu vybojovaly vynikající čtvrté místo. Pro propagaci hokeje v Asii, o níž mluví Fasel, však bude podstatnější účast mužské reprezentace a především přítomnost hvězd NHL.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz