Hokej v číslech: Nejproduktivnější beci týmů TELH. Vévodí Schaus

Foto: Jan Jedlička, hcpce.cz

24. prosince 2016, 15:30

Marek Hedbávný

Pardubický Nicholas Schaus je s dvaceti body na čele ligové produktivity obránců. O dva body za ním se drží hvězda Liberce Radim Šimek. Třetí je Jan Štencel, čtvrtý Jan Rutta a pátý Ondřej Němec. Kdo jsou nejproduktivnější obránci jednotlivých týmů Tipsport extraligy?

Bílí Tygři Liberec – Radim Šimek (30 Z, 9+9)
Šimek je druhým nejproduktivnějším obráncem TELH. Hned třináct bodů liberecké opory bylo primárních, v tomto ohledu už Šimkovi nestačí ani Nicholas Schaus. Liberecký bek dal ve třiceti zápasech devět branek. Čtyři padly v přesilovkách, tři se ukázaly jako vítězné. Obránce s potenciálem pro NHL zazářil i v minulém kole, kdy dvěma trefami rozhodl o vítězství nad Karlovými Vary. A co je důležité – Šimek nezapomíná na bránění.

HC Sparta Praha – Juraj Mikuš (29 Z, 3+10)
Pokud je Šimek nejlépe střílejícím obráncem, Michal Čajkovský je druhý. Na sedm gólů mu stačilo devatenáct utkání. Další už nepřidá – před měsícem odešel do Jekatěrinburgu. Až do minulého kola zůstával nejproduktivnějším obráncem Sparty, teď jej na čele týmového bodování vystřídal Juraj Mikuš. Slovenský čahoun má výbornou formu, v posledních sedmi zápasech získal sedm bodů. 

HC Škoda Plzeň – Lukáš Pulpán (29 Z, 5+11)
Doménou Lukáše Pulpána byla vždy dobrá podpora útoku. V minulém kole dokonce zaskočil za zraněného Dominika Kubalíka v plzeňském útoku. Když hrával za Chomutov, pravidelně patřil k nejproduktivnějším obráncům první ligy. Jeho maximem z nejvyšší soutěže je osmnáct bodů z minulého ročníku, letos má sezonu rozjetou ještě lépe. 

Šimek dal ve třiceti zápasech devět branek. Čtyři padly v přesilovkách, tři se ukázaly jako vítězné.

BK Mladá Boleslav – Marek Trončinský (27 Z, 1+10)
Tradiční jméno. Trončinský se v minulých dvou letech dostal přes dvacet bodů, také letos se k této metě blíží. V přesilovkách je efektivnější (3.50 P/60) než jeho kolega Matěj Stříteský (3.18 P/60), od zadáka s reprezentačními zkušenostmi se ovšem čekalo víc. To samé od celého mužstva, ale jak řekl po čtvrteční porážce Jan Holub – vlak Mladé Boleslavi ještě neujel. 

Radim Šimek.

Radim Šimek. | Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

HC Olomouc – Martin Vyrůbalík (30 Z, 3+11)
Kariéra Martina Vyrůbalíka je plná zvratů. Jako mladý odešel do slovenské Skalice, kam to měl z rodného Hodonína coby bzeneckou okurkou dohodil. Poté odehrál tři desítky zápasů za (už skomírající) Vsetín. Od té doby se extraligovým fanouškům vytratil z očí. Hrál za Kometu druhou nejvyšší soutěž, poté přestoupil do Olomouce a odtud v roce 2011 zamířil zpátky do Skalice. Když Mora vybojovala postup mezi elitu, na Vyrůbalíka si vzpomněla a domluvila se na jeho návratu. Vyrůbalík se společně s Pavlem Skrbkem zařadil mezi ofenzivní opory mužstva a v minulém ročníku byl s dvaadvaceti body nejproduktivnějším bekem kohoutů. Letos se chlubí bilancí 3+11. Jeho parťák Skrbek se bohužel (a opět) potýká se zraněním – letos odehrál jediný zápas.

Mountfield HK – Stanislav Dietz (31 Z, 4+10)
Také příběh Stanislava Dietze je zajímavý. Do třiadvaceti hrál v první lize a nijak v ní nevyčníval. Letošní sezona jej ale zastihla v životní formě. Krom poctivé defenzivy, která vždy byla Dietzovou předností, se nebývale rozstřílel. Dal už čtyři branky, na dalších deseti asistoval a dokonce debutoval za národní tým. Za zmínku stojí i výkony Reného Vydareného. Zkušený bek sice přesilovky nehraje, přesto má už deset bodů – všechny nasbíral při rovnovážném počtu hráčů. V těchto situacích jsou produktivnější jen Tomáš Linhart, Radim Šimek a Nicholas Schaus.

René Vydarený sice přesilovky nehraje, přesto má už deset bodů. Všechny nasbíral v rovnovážném počtu hráčů na ledě.

PSG Zlín – Oldrich Kotvan (30 Z, 3+10)
Potetovaný zadák patří k nejnebezpečnějším bekům při přesilových hrách – v přepočtu na 60 minut v nich sbírá 4.11 bodu. Pouze Jan Štencel s Janem Ruttou jsou v početní výhodě produktivnější. 

Piráti Chomutov – Jan Rutta (26 Z, 4+12)
Chomutovský lídr je ve sbírání bodů nejefektivnějším obráncem soutěže – za 60 minut hry stihne 1.88 bodu. Rutta je zároveň nejproduktivnějším bekem v početních výhodách (3+9), zahrál si v nich přitom jen 74 minut. V přesilovkovém bodování přepočteném na jednotku času (9.67 P/60) Rutta extraligovou konkurenci válcuje, druhý Jan Štencel má průměr 6.94 bodu.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

HC Kometa Brno – Jan Štencel (31 Z, 4+13)
Zatímco Rutta je v přesilovkách nejproduktivnější i nejefektivnější, hned za ním se v obou statistikách drží brněnský Jan Štencel. Vydařená letní posila z Vítkovic sice v početních výhodách nedostává tolik prostoru jako Ondřej Němec, přesto v nich stihla tři branky a šest asistencí. Němec má, navzdory čtyřiceti minutám k dobru, bilanci 2+4. Celkově je Štencel třetím nejproduktivnějším obráncem TELH. Dočká se jednadvacetiletý technik premiérového startu za národní tým dospělých?

HC Oceláři Třinec – Tomáš Linhart (30 Z, 3+11)
Linhart boří klišé, že ten, kdo nehraje přesilovky, nemůže pravidelně sbírat body. Dvaatřicetiletý bek odehrál v početní výhodě jen dvacet minut (i tak v nich bral tři body), protože trenéři sázejí především na Vladimíra Rotha a Josefa Hrabala (konkurence v třineckém kádru je obrovská). Linhart je cenný hlavně v rovnovážném stavu. 

HC VÍTKOVICE RIDERA – Karol Sloboda (23 Z, 0+13)
Slovenský bek sice na gól stále čeká, během 23 zápasů už ale získal třináct asistencí (osm bylo prvních). Střelcem mezi vítkovickými obránci je především Lukáš Klok, autor pěti branek. Sloboda je s ice timem 22:40 pátým nejvytíženějším bekem TELH. 

Linhart boří klišé, že ten, kdo nehraje přesilovky, nemůže pravidelně sbírat body.

HC Dynamo Pardubice – Nicholas Schaus (27 Z, 3+17)
Jeho jméno už několikrát padlo – Nicholas Schaus je klíčovým hráčem Pardubic. Neodehrál sice všechna utkání, přesto je s dvoubodovým náskokem na Radima Šimka v čele ligového bodování obránců. Parádní jsou zejména jeho čísla v rovnovážném stavu hráčů, kdy získal čtrnáct z celkových dvaceti bodů. Americký bek nepropadá ani v defenzivě, jeho ice time je tak přes 26 minut! Dynamo by potřebovalo víc Schausů... 

HC VERVA Litvínov – Tomáš Pavelka (31 Z, 5+9)
Objev sezony 2014/2015 opět válí. Pavelka je nejproduktivnějším bekem Litvínova a podíval se do reprezentace. Je zajímavé, že v přesilovkách je přitom až čtvrtým nejvytíženějším zadákem Vervy. Přednost dostávají Karel Kubát, Jiří Gula a Daniel Sørvik. Teď navíc přišel i Karel Pilař. Pavelka proto body sbírá hlavně v rovnovážném stavu. 

HC Energie Karlovy Vary – Vladimír Sičák (30 Z, 3+8)
Sičák odehrál v přesilovce už 126 minut. Žádný jiný bek není v těchto situacích vytíženější. Na Sičákově produktivitě se ale velký ice time tolik neodráží, v početní výhodě získal čtyři body. Druhým nejproduktivnějším obráncem Energie je Tomáš Dujsík. Devět z jeho deseti bodů bylo primárních (tedy gól, nebo první asistence).

Tomáš Linhart.

Tomáš Linhart. | Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz