Hokej v číslech: Plzni stačilo čtrnáct střel, Kubalík se vymyká zbytku týmu

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Z minima maximum. Plzeň se pomalu vzdaluje poslednímu místu v tabulce a děkuje za to i úžasné efektivitě svých střelců. Po reprezentační přestávce započala Strakova družina nástup do tabulkového výtahu výhrou v Olomouci 5:2 na níž spotřebovala jen 14 ran na branku. Vítěznou trefu obstaral kanonýr Kubalík, týmová anomálie. Po všech stránkách pro Škodovku nic nového, jak ukazuje další pohled do rozšířených statistik, od této sezony nově v Tipsport Extralize sledovaných.

Šest. Tři. Pět. Co to je za čísla? To je počet střel mířících na branku z plzeňských hokejek v jednotlivých třetinách pátečního utkání v Olomouci. Vizualizované porovnání s kobercovým náletem domácích (36 střel na branku, 13 mimo, 10 zblokovaných) si můžete prohlédnout na obrázku níže, případně se jím interaktivně proklikat na tomto odkazu (pod zarážkou „vizualizace: střely“).

I takhle úsporná aktivita však zajistila hostům pohodlné vítězství. A hlavně, v jejich podání nešlo o výjimku. V tabulce dvanáctá Plzeň, která už se po mizerném startu ročníku přiblížila na dohled elitní desítce, má totiž po devatenáctém kole spolu s Pardubicemi na kontě nejméně střeleckých pokusů v soutěži, 461, přičemž v průměru na zápas dokonce jasně nejméně - 23,05.

Plzeň se také nejčastěji nechává v utkáních přestřílet, jen 42 % z celkového počtu ran v jejích duelech míří na branku protivníků, což je rovněž nejméně ze všech týmů.

Hraje se však na góly a tady dokáží být indiáni nadprůměrně efektivní, to je důvod, proč se i přes nejhorší střeleckou bilanci nekrčí na dně tabulky. S 50 brankami jsou v pořadí devátí a jejich úspěšnost 10,8 % se skví dokonce na čtvrté příčce Tipsport Extraligy.

Vděčí za to i svému kanonýrovi, Dominik Kubalík se totiž absolutně vymyká zbytku sestavy. Jeho 74 ran na branku je nejvyšší počet v lize (!), což znamená, že sám reprezentační útočník obstaral 16 % všech dosavadních plzeňských střel v sezoně, každou zhruba šestou vyšle právě on. Druhý z mužstva je až 58. celkově Jakub Lev s 38 pokusy. Kubalík tedy vypálil skoro jednou tolik puků na branku co jeho nejpilnější kolega…

K tomu si kanonýr, dělící se díky 11 zásahům o prvenství v tabulce ligových střelců s brněnským Martinem Zaťovičem, drží solidní úspěšnost 14,86 %, a co je zajímavé, jen dvě jeho dosavadní střely byl protihráči zblokované. Přesvědčte se zde.

Plzeň tedy zvládá i díky svému elitnímu bombarďákovi vítězit, je ale evidentní, že nebýt jeho unikátního příspěvku, soužila by se v tabulce ještě níž…

Střely týmu celkem
1. Litvínov 611
---
12. Zlín 492
13. Pardubice 461
14. Plzeň 461

Střely týmu na zápas
1. Sparta 31,83
---
13. Pardubice 24,26
14. Plzeň 23,05

Procento vyslaných střel z celkového počtu střel v zápasech týmu
1. Liberec 56 %
---
13. Mladá Boleslav 45 %
14. Plzeň 42 %

Týmová úspěšnost střelby
1. Kometa 15,6 %
2. Třinec 12,3 %
3. Chomutov 11 %
4. Plzeň 10,8 %
5. Zlín 10,6 %
Kompletní pořadí uvedených kategorií najdete zde.

Nejvíc střel na branku jednotlivci
1. Dominik Kubalík (Plzeň) 74
2. Martin Látal (Ml. Boleslav) 62
3. Radim Šimek (Liberec) 61
---
58. Jakub Lev (Plzeň) 38
Pořadí nejčastějších ligových střelců najdete zde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz