Hokejista právník! Mikúš následuje bratra, do soudní síně nespěchá

Foto: Zdeněk Polák, hc-olomouc.cz

Hokejisté s vysokou školou? Spíše výjimka. Slovenský útočník Tomáš Mikúš ve službách Olomouce ale vybočuje z řady úplně. Jako obor svého studia si vybral právo, všeobecně jeden z nejtěžších oborů. Před dvěma lety úspěšně složil bakalářské zkoušky, na konci sezony se bude snažit získat titul magistra. Mikúš následuje kroky svého o šest let staršího bratra Juraje, který už pár let práva vystudovaná má. „Vždycky jsme byli vedeni k tomu, že vzdělání je na prvním místě a hokej je spíš takové hobby,“ prozrazuje Tomáš Mikúš.

Tomáši, jak lze vůbec hokej a tak těžký obor, jakým práva jsou, vůbec skloubit?
Není to sranda, je to těžké. Ale jsem rád, že mi škola vychází vstříc. Na druhou stranu se i já musím přizpůsobit, a když je to nutné, je to v podstatě jen škola a hokej. A málo volného času. Určitě se to však dá zvládnout, není to nemožné.

Proč jste si vybral zrovna práva?
Můj bratr vystudoval tu stejnou školu, rovněž si vybral právo. Vždycky byl můj vzor, takže se dá říct, že jsem ho následoval. Vlastně jsem šel studovat i na stejné gymnázium jako on. V podstatě to bylo takové logické vyústění, že jsem se i na vysoké škole snažil následovat jeho kroky. Navíc mě vždycky bavilo sledovat americké filmy, kde se řešilo něco v soudní síni. Je to sice jen „Hollywood“, ale možná i proto mě právo táhlo.

Studium práv společně s medicínou jsou všeobecně považovány jako jedny z nejtěžších oborů…
Medicínu bych s právy asi neporovnával, protože moje sestřenice studuje medicínu, a to je úplně jiná dimenze. Například teď se ale už asi deset dní učím na jednu zkoušku, takže je to pro mě nyní opravdu jen hokej a učení, nic jiného. Na druhou stranu, když se člověk připravuje na zkoušku, a pak si jde zahrát hokej, slouží to jako dobré odreagování. Hokej v tom případě není zátěží, ale opravdu jen zábavou. Nemusím se stresovat hokejem, plnou hlavu mám učení, takže potom se mi hraje uvolněněji.

Zmínil jste vašeho bratra Juraje. Ten hrál naposledy v sezoně 2013/14, od té doby kvůli zdravotním potížím nehraje. Bude schopen se ještě vrátit?
Brácha měl problémy s kolenem, byl na několika operacích. Nyní se pomaličku snaží dostat zpátky do formy. Doufám, že všechno bude probíhat tak, jak má, a že brácha bude ještě schopen hrát. 

„Můj bratr vystudoval tu stejnou školu, rovněž si vybral právo. Vždycky byl můj vzor, takže se dá říct, že jsem ho následoval.“

Je hokej dobré povolání ke studiu?
Není to zase tak úplně jednoznačné. Když bývají zápasy, tak jste celý den v takovém kolotoči. Navíc ani den po utkání není jednoduché donutit se ke studiu. Člověk je unavený ze zápasu, někdy se třeba příliš dobře nevyspí. Je ale pravda, že pokud je zápasů méně, dá se to. Máme trénink ráno a po obědě už je volno, což je fajn. Záleží však na tom, jaká část sezony je. Když je zápasů zrovna víc, není to lehké.

Jakou formou studujete? Jste na dálkovém studiu?
Jsem na denním studiu, ale mám povelený individuální studijní plán. Snažím se tam tedy jezdit, co nejčastěji to jde. Nyní byl takový program, že pondělky po zápase bývaly volné, takže se to dalo stíhat. Když jsem začínal studovat na vysoké škole, hrál jsem ještě doma ve Skalici. Střídal jsem juniorku a áčko, a studovat v takovém věku je normální. Potom naštěstí přišlataková shoda náhod, kdy jsem šel na dva roky hrát do Bratislavy, kde se moje škola nachází. Byl jsem tam, takže to nebyl problém. V tuhle dobu se mi podařilo dokončit bakaláře.

Tomáš Mikúš (napravo) s bratrem Jurajem (nalevo).

Tomáš Mikúš (napravo) s bratrem Jurajem (nalevo). | Foto: sme.sk

Když jsem byl ve Finsku, bylo to těžší. Musel jsem komunikovat s profesory a naštěstí byli hodní, vyšli mi vstříc, a mohl jsem dělat zkoušky, až jsem se vrátil. Měl jsem tedy možnost vše dodělat, i když toho bylo přes léto hodně. Dalo se to ale zvládnout. Letos končím.

Zdůrazňovali vám rodiče, jako malým hokejistům, že nesmíte zapomínat ani na školu?
Vždycky jsme byli vedení k tomu, že vzdělání je na prvním místě a hokej je spíš takové „hobby“. Na druhou stranu nám kladli na srdce také to, že cokoliv děláme, máme dělat tak, jak nejlépe umíme. Snažil jsem se proto školu neflákat. Musím ale říct, že hokej pro mě vždy byl a je jednička. Ale snažím se úspěšně dokončit si i vzdělání, byl jsem tak vychovaný.

Jste ten typ studenta, kterému se stačí na učivo jen letmo podívat a má ho v hlavě, nebo potřebujete nad učebnicemi strávit několik hodin?
Právo je specifické v tom, že se studuje více jeho odvětví. Některé vám sedne hůře, některé lépe. Záleží na předmětu. Když mě to baví, vím, že bych to mohl využít i reálně v životě, učí se mi to lépe. Když se ale musí člověk něco biflovat… záleží opravdu předmět od předmětu.

Dokážete si představit sám sebe, že byste někoho obhajoval?
(zamyslí se) Momentálně jsem v úplně jiném životním rozpoložení. Dá se říct, že jsem teprve na začátku hokejové kariéry, takže se snažím soustředit hlavně na hokej. Uvidíme, co mi život přinese. Studuju právo, abych měl dobrý základ i do normálního života, abych měl přehled a neupínal se pouze na hokej. Protože i tahle kapitola jednou skončí a člověk musí být připravený i na něco jiného.

Dá se podle vás v právu a hokeji najít něco společného?
Právo je super v tom, že ať dělá člověk, co dělá, pokaždé se střetává s nějakou formou práva. Ať už bych potom chtěl zůstat při hokeji, třeba někde ve vedení, začít podnikat, nebo se prostě jen nechat zaměstnat, vždycky je lepší, když má člověk nějaké znalosti v právu a povinnostech, které jsou třeba. Když máte tyto znalosti, jste sebevědomější. Také si potom člověk nenechá jen tak skákat po hlavě.

„Vždycky je lepší, když má člověk nějaké znalosti v právu a povinnostech, které jsou třeba. Když máte tyto znalosti, jste sebevědomější.“

Prozradil jste, že bakalářský titul už máte a nyní jste v posledním ročníku magisterského studia, což znamená, že budete muset odevzdávat i diplomovou práci. Jaké téma jste si vybral?
Vybral jsem si porovnání levicových a pravicových stran Slovenské republiky a Evropské unie. Je to vlastně takové aktuální téma, protože na Slovensku se chystají parlamentní volby a v Evropě je navíc taková situace, jaká je, takže si myslím, že je to super téma.

Zjišťoval jste si už někdy, co přesně obnáší práce právníka jako takového? 
Vždycky jsem měl hodně starostí s tím, abych udělal zkoušky, navíc jsem se přitom musel věnovat hokeji. Nemám tolik času jako mí spolužáci, abych si mohl dovolit jít pracovat a sbírat zkušenosti v oboru, který studuji. Ale určitě jsem se ptal, bylo to však spíše jen tak informačně. Protože jak už jsem zmínil, jsem rád, že mám dost času na hokej a na školu. Uvidíme, co život přinese. Mým aktuálním cílem je úspěšně dokončit školu a co bude poté, to se ukáže.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz