Hráli jsme výborný hokej. Škoda, že jsme nešli do finále, říká o šampionátu Růžička

18. května 2011, 6:36

ČTK hokej.cz

Semifinálové porážky se Švédy litoval s přihlédnutím k síle českého týmu a kvalitním výkonům bývalý trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička. Kouč překvapivých loňských světových šampionů se domnívá, že mužstvo mělo sílu na to, aby na Slovensku titul obhájilo.

"Mistrovství světa jsem sledoval celé a zase jsem si ho konečně mohl trochu užít (z pozice diváka), protože na střídačce má člověk jiné starosti," řekl Růžička novinářům. "Bylo to velice dobré mistrovství světa a naši hráči na něm určitě byli jedni z nejlepších," uvedl kouč Slavie.

"Byla škoda, že jsme se nedostali do finále, protože naše mužstvo tam hrálo jednoznačně nejlepší hokej. Je to však i o tom, že jeden zápas vám nemusí vyjít," konstatoval. "Kdo ví, třeba kdybychom si to vybrali už ve skupině a odehráli špatný zápas tam, nemuselo to přijít později v semifinále. Ale to je těžké," přemítal.

Špatnému či nepovedenému zápasu je podle něho velmi obtížné se vyhnout. Přijde prý takřka vždycky."Když se podíváme na Rusy, tak prohráli za tři roky jednou. Dva roky neprohráli vůbec a pak až ve finále, což je obdivuhodné. Ale Rusové jsou v tomhle jiní," připomněl Růžička vítězné tažení sborné, které zastavili až ve finále loni v Německu právě jeho svěřenci.

"Ale ať jsou to Švédové, Finové, Kanada, Amerika, my, na každém mistrovství přijde většinou alespoň jedno zaváhání a přesto se vám to pak povede třeba uhrát," doplnil Růžička.

Na české mužstvo připadl onen "černý den" v semifinále se Švédy. "I od televize bylo vidět, že trochu zbytečně blázníme, ale teď je každej chytrej...," odmítal české mužstvo soudit. "Je to ale škoda, že zrovna tenhle zápas nevyšel. V týmu byla euforie, určitě měl na to, aby šel do finále a hrálo se o zlato," podotkl Růžička.

Věří ale, že tento tým ještě neřekl poslední slovo. "Doufejme, že třeba příští rok se znovu vybere takový tým, protože hrál opravdu velice dobře. Velmi se mu zamlouvalo, jak se s rolí gólmanské jedničky vypořádal Ondřej Pavelec. "Ondra byl už ve Vancouveru, také loni na mistrovství světa, kde chytal sice jen jeden zápas, ale ty kluky člověk vídá na trénincích... Ondra potvrzoval celou sezonu v NHL, že jeho dobré výkony nejsou náhoda, na šampionátu to jedině potvrdil," řekl Růžička.

I proto věří, že o gólmany nebude mít reprezentace v budoucnu nouzi. "Jsem rád, že to ale není jen on. Máme spoustu dalších dobrých mladých brankářů. Je tady Neuvirth, Štěpánek, ale i další mladí. Je jedině dobře, že pokračuje česká brankářská škola, což tihle mladí brankáři v budoucnu ještě určitě potvrdí, protože základ k tomu, aby byl dobrý výsledek, je dobrý brankář," připomněl Růžička otřepanou pravdu.

Z pozice televizního diváka, ale také bývalého skvělého technika a "hračičky" i on ocenil povedenou fintu devatenáctiletého Fina Mikaela Granlunda, jíž otevřel skóre v semifinále proti Rusku. "Všichni z toho byli překvapení, byl to krásný gól. Labužníci si to určitě pak pořádně vychutnali, když to ukazovali pak minimálně desetkrát ze záznamu a zpomaleně. Bylo to něco úžasného," uvedl Růžička.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz