Hrdý Havířov odmítl farmařit Třinci. Nebyl by to AZ, ví Rimmel

Foto: Karel Vaculík, hc-havirov.cz

27. srpna 2015, 10:39

Marek Hedbávný

Stačilo říct "ano" a manažerovi Patriku Rimmelovi by odpadla spousta starostí. Řadu z nich by totiž za AZet vyřešil extraligový Třinec. Jenže po takovémto scénáři Havířov netoužil. Odmítnutí Oceláři si tak našli partnerský tým v druholigovém Frýdku–Místku, kam mimo jiné odešlo i několik hráčů z loňského kádru Slezanů. Hrdí fanoušci krok vedení kvitují, byť je všem jasné, že za pomoci Třince by v Havířově vznikl opravdu hvězdný tým. Ale byl by to ještě ten starý dobrý AZ?

Slezané sice mají velmi dobré vztahy s několika extraligovými celky, ale o farmě jako takové se v jejich případě hovořit nedá. Samozřejmě, jisté tlaky z nejvyšší soutěže jsou cítit i tam, navázání užší spolupráce s Třincem by však samostatnou působnost AZetu značně omezilo. „Nějaké schůzky proběhly, ale klub jde jinou cestou než tou, která byla navržena. Kádr si chceme určitě skládat sami, navíc by neodpadlo ani hledání sponzorů. Finančně by nás to vyšlo přibližně stejně,“ poodhalil okolnosti Patrik Rimmel, manažer Havířova. „Podmínky na spolupráci jsme zkrátka nemohli přijmout. AZ Havířov by už nebyl tím klubem, jakým je. Takovým, jaký je díky fanouškům, partnerům a podpoře města,“ dodal exkluzivně pro hokej.cz. Vztahy s Oceláři nicméně zůstávají korektní, vždyť v kádru Havířova nalezneme třeba Miroslava Svobodu, kmenového hráče Třince.

„AZ Havířov by už nebyl tím klubem, jakým je."

AZet se musí vyrovnat s odchody několika hráčů právě do Frýdku-Místku. A nejedná se o ledajaké hokejisty - Lukáš Daneček a David Klimša jsou bezpochyby klubovými legendami. Nový trenér Štefan Mikeš, který v minulosti vedl Slovan Bratislava či slovenskou dvacítku, se nebude moci spolehnout ani na služby Tomáše Jiránka, Marka Loskota, Jakuba Šlahaře, Martina Jakúbka a mnohých dalších.

ČTĚTE: Pohádka o Pastovi inspiruje jeho havířovské následovníky

I přes odchody výše uvedených opor bude Havířov, stejně jako v předcházejících dvou ročnících, velmi nepříjemným soupeřem. Atmosféra v K&K PNEU Aréně bude opět bouřlivá, vedení klubu navíc přivedlo zajímavé posily. Zejména od Aleše Staňka, Romana Maliníka a Miroslava Svobody se očekávají špičkové výkony. Užuž se schylovalo k návratu Michala Veleckého, jednání však dle slov Patrika Rimmela ztroskotalo na požadavcích kmenového klubu.

I přes četné odchody by měl být postup do předkola play off formalitou. Hokej je ovšem hra, která ve své historii přichystala již spoustu velkých překvapení. Havířov doufá, že nějaké z nich nepřijde na jeho úkor. Ba naopak by Slezané rádi překvapili některého z favoritů.

Osobnost týmu – Antonín Pechanec

Loňská sezona katapultovala Antonína Pechance mezi nejužší prvoligovou špičku. Čtyřiadvacetiletý forvard nasbíral v základní části 33 kanadských bodů, navíc si zahrál sedm zápasů extraligového play off za ambiciózní Třinec. Drobný forvard by na loňské úspěchy rád navázal, ale jak se říká, na vrcholu je těžší se udržet, než se na něj dostat.

Premiéra Antonína Pechance v nejvyšší soutěži byla pohádková. Dal gól a na další dva asistoval.

Premiéra Antonína Pechance v nejvyšší soutěži byla pohádková. Dal gól a na další dva asistoval. | Foto: Karel Vaculík, hc-havirov.cz

Analýza 

Brankáři: Na letním nováčkovském kempu Edmontonu Oilers nasbíral Miroslav Svoboda spoustu cenných zkušeností a nabyl zdravé sebevědomí. Vždyť na něj pálil ostrými Connor McDavid, budoucí legenda světového hokeje. To je zážitek k nezaplacení. Havířov už se obával, že o svou brankářskou jedničku přijde, Miroslav Svoboda však naštěstí pro AZet zůstává v České republice. V týmu nepokračuje dlouholetá opora Lukáš Daneček, dnes již gólman druholigového Frýdku-Místku. Pozici dvojky tak zastane 172 centimetrů vysoký Petr Matoušek, který loni naskočil hned do pětadvaceti duelů.

Obránci: Havířov opustili mladíci Repe a Foltýn, výměnou za Roberta Říčku však do Havířova putoval Karol Korím, na první ligu excelentní obránce. Bývalý kapitán slovenské dvacítky je ceněný jak pro své defenzivní schopnosti, tak i pro ty útočné. Radim Ostrčil v minulé sezoně neukázal vše, co je v jeho schopnostech. Potenciál 26letého beka, jenž byl v roce 2007 draftován Bostonem Bruins, přesahuje dvacet kanadských bodů. Nasbírá jich tolik? To od Jiřího Krisla se očekává hlavně poctivá defenzivní práce. A tu odvádí 29letý bek rok co rok na jedničku.

Útočníci: V loňském ročníku pokořilo hranici dvaceti kanadských bodů devět havířovských útočníků. Hned sedm z nich však na současné soupisce Havířova nenajdeme. Zůstali Antonín Pechanec, nejproduktivnější hráč uplynulé sezony, a Michal Sztefek, 28letá klubová stálice. Ve hře je návrat Vojtěcha Tomiho, jenž momentálně bojuje o místo v sestavě extraligových Vítkovic. Z nových posil by měli pokořit hranici 20 bodů Marek Kalus, Aleš Staněk a Roman Maliník. Na tuto hranici by rád dosáhnul i oblíbenec tamějších fanoušků Jan Maruna. Spoustu cenné práce odvedou Pavel Sedláček, ze Zlína zapůjčený specialista na oslabení, a zarputilý Petr Kanko. Vzhledem k oslabení útočných řad dostanou příležitost i mladíci Kurovský s Bednářem. Jak se zhostí této šance? S týmem se připravuje také Marek Sikora, místní odchovanec s nemalými extraligovými zkušenostmi. Najde Havířov na zraněními pronásledovaného centra finanční prostředky? Pokud ano, ofenziva AZetu by měla rázem zcela jiný rozměr. Podle nejnovějších informací však Sikora vyčkává na zahraniční angažmá a od příštího týdne se již začne připravovat s havířovskými juniory.

Klub: Štefan Mikeš je muž na správném místě. Správně se rozhodl i manažer Patrik Rimmel, jenž odmítl až příliš úzkou spolupráci s Třincem. Z toho mají radost hlavně věrní a hlasití fanoušci Havířova, kteří jsou mnohdy sedmým hráčem na ledě.

Soupiska

Brankáři: Petr Matoušek, Miroslav Svoboda, Josef Turšner

Obránci: Radim Ostrčil, Jiří Krisl, Michal Stuchlík, Karol Korím, Martin Lenďák, David Bahounek, Marek Bail, Daniel Graca, David Chroboček

Útočníci: Aleš Staněk, Antonín Pechanec, Michal Sztefek, Jiří Bárta, Lukáš Bednář, Marek Kalus, Petr Kanko, Daniel Kurovský, Roman Maliník, Jan Maruna, Tomáš Matějek, Mikuláš Rimmel, Pavel Sedláček

Přestupy

příchody: Miroslav Svoboda (Třinec), Michal Stuchlík (Zlín), Karol Korím (Zlín), Marek Bail (Vítkovice), Aleš Staněk (Šumperk), Jiří Bárta (Č. Budějovice), Marek Kalus (Krakov), Pavel Sedláček (Zlín), Petr Kanko (Žilina), Roman Maliník (Havl. Brod)

odchody: Lukáš Daneček (Frýdek-Místek), Tomáš Jiránek (Slavia), Marek Loskot (Banská Bystrica), Jakub Šlahař (Prostějov), Tomáš Fořt (Šumperk), Vojtěch Tomi (Vítkovice), Martin Jakúbek (Trenčín), David Klimša (Frýdek-Místek), Aron Chmielewski (Třinec), Radim Haas (Osvětim), Michael Foltýn (Třinec), Jurij Repe (Kladno), Peter Bezuška

Michal Sztefek, který si loni zahrál za Třinec, je oporou AZetu už od roku 2010.

Michal Sztefek, který si loni zahrál za Třinec, je oporou AZetu už od roku 2010. | Foto: Karel Vaculík, hc-havirov.cz

Koho sledovat? Marek Kalus
Bude letošní ročník pro mladšího bratra bývalého hráče NHL Petra Kaluse zlomový? Loni zářil v Polsku, letos by rád dobrou formu přenesl i do své vlasti.

Citelný odchod – Tomáš Jiránek
Spolupráce Tomáše Jiránka s Markem Loskotem fungovala parádně. Ani jeden z tohoto dua však v Havířově nepokračuje. Loskot po individuálně nemastném neslaném ročníku odešel na Slovensko. Jeho bývalý spoluhráč z Mladé Boleslavi setrval v první lize, kde bude oblékat dres pražské Slavie.

Trenéři – Štefan Mikeš a Martin Janeček
Vedení Havířova se po skončení uplynulého ročníku rozhodlo pro nový impuls. Ačkoliv byl Jan Daneček úspěšným trenérem, realizační tým A-mužstva opustil. Na ostře sledované pozici ho nahradil Slovák Štefan Mikeš. Jméno tohoto kouče zatím není v České republice až tak známé, to ovšem neznamená, že by se jednalo o trenérského nováčka. Ba právě naopak! Mikeš v minulosti vedl německý Wolfsburg, slovenskou dvacítku, polský Sanok a chvíli dokonce i slavný Slovan Bratislava. Lepšího nástupce za populárního Danečka asi AZet získat nemohl.

Štefan Mikeš má zkušenosti ze špičkových klubů, mimo jiné ze Slovanu Bratislava.

Štefan Mikeš má zkušenosti ze špičkových klubů, mimo jiné ze Slovanu Bratislava.

Přípravné zápasy
30.07. HC AZ Havířov 2010 3:6 HC VÍTKOVICE STEEL
07.08. HC AZ Havířov 2010 2:3 HC ZUBR Přerov (O pohár HM Globus)
08.08. HC AZ Havířov 2010 2:3sn. Francie "23" (O pohár HM Globus)
09.08. HC AZ Havířov 2010 5:2 GKS Jastrzebie (O pohár HM Globus)
13.08. HC AZ Havířov 2010 7:5 Hokej Šumperk 2003
18.08. LHK Jestřábi Prostějov 3:0 HC AZ Havířov 2010
20.08. HC AZ Havířov 2010 5:4sn. LHK Jestřábi Prostějov
25.08. Hokej Šumperk 2003 1:3 HC AZ Havířov 2010
27.08. HC AZ Havířov 2010 2:5 Comarch Cracovia Krakow
03.09. HC AZ Havířov 2010 – PSG Zlín

Chronologická umístění
2008/2009 – 11. místo
2009/2010 – 16. místo (klub odstoupil v průběhu sezóny)
2010/2011 – 2. liga (čtvrtfinále)
2011/2012 – 2. liga (baráž)
2012/2013 – 2. liga (postup)
2013/2014 – 6. místo
2014/2015 – 6. místo

Předcházející prvoligová preview:

HC ZUBR Přerov
LHK Jestřábi Prostějov
HC Most
Salith Šumperk
HC Stadion Litoměřice
SK Kadaň
 
HC Slovan Ústí nad Labem
HC Benátky nad Jizerou

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz