Hudler největším gentlemanem NHL, pro trofej si přišel v ponožkách

25. června 2015, 8:57

Adam Bagar

Zkušený útočník Jiří Hudler získal jako první český hokejista v historii NHL prestižní Lady Byng Trophy, která se každoročně uděluje za gentlemanské chování v kombinaci s hokejovým uměním. Nominováni byli ještě Pavel Dacjuk a Anže Kopitar, které Hudler nechal za sebou. Hvězdou středečního galavečera v Las Vegas se ale stal kanadský gólman Carey Price, ten si odvezl tři prestižní ocenění pro nejlepšího gólmana, nejužitečnějšího hráče sezony i nejlepšího hokejistu podle hráčské asociace NHLPA.

Hudler obdržel v hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů 700 bodů a jen těsně překonal v pořadí druhého Pavla Dacjuka. Třetí Slovinec Anže Kopitar už zaostával. "Vím, že Wayne Gretzky získal toto ocenění pětkrát, uděluje se od roku 1925 a jsem první Čech, jenž ji vyhrál," usmíval se Hudler bezprostředně poté, co převzal trofej v ponožkách, čímž pobavil všechny přítomné v sále MGM Grand Garden Areny.

"Boty mě tlačily. Seděl jsem tady hodinu a půl. Nedalo se to vydržet. Myslel jsem, že Lady Byng Trophy bude první cena v programu, ale nebyla. Ale zjevně je nejdůležitější," culil se Jiří Hudler, jenž u svých ponožek zvolil barvy Calgary. Za něj nasbíral v 78 utkáních velmi dobrých 76 bodů za 31 gólů a 45 nahrávek. O tom, že je trofej ve správných rukou, svědčí rovněž nízký počet čtrnácti trestných minut za celý uplynulý ročník.

Hlavní hvězdou středečního večera se ale stal kanadský gólman Carey Price z Montrealu. Sedmadvacetiletý gólman přebíral dohromady čtyři trofeje. Už po skončení základní části měl v kapse William M. Jennings Trophy pro brankáře s nejmenším počtem inkasovaných branek a na tradičním galavečeru se pak objevil na pódiu ještě třikrát. "Já jsem byl vděčný už za to, že tady vůbec mohu být. Nevím, co říct," soukal ze sebe.

V hlasování novinářů o Hart Memorial Trohy pro nejužitečnějšího hráče sezony suverénně porazil taková hráčská esa jako jsou Ovečkin či Tavaers, v hlasování samotných hokejistů o Ted Lindsay Award pro nejužitečnějšího hráče sezony pak překonal Ovečkina s Bennem, a putovala za ním rovněž Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana, o němž hlasují generální manažeři klubů NHL. Za sebou nechal jak Rinneho, tak Dubnyka.

Nejvíc si ale cenil Ted Lindsay Award, o které rozhodují samotní hráči. "Nic proti ostatním, ale hodně si toho cením, protože proti těm klukům hraju. Bojujeme proti sobě a je to velmi zvláštní ocenění, když pro mě hlasují," přiznal držitel ocenění, které dosud získali gólmani pouze třikrát, z toho dvakrát se radoval Dominik Hašek. "Byla to úžasná sezona, ale stále je tady jedna věc, které chci dosáhnout..," toužil po Stanley Cupu.

Přehled vítězů individuálních cen NHL po sezoně 2014-15:

Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Carey Price (Montreal).

Ted Lindsay Award (nejužitečnější hráč NHL podle členů Hráčské asociace NHLPA): Carey Price (Montreal).

Vezina Trophy (nejlepší brankář): Carey Price (Montreal).

Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Aaron Ekblad (Florida).

Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Patrice Bergeron (Boston).

Jack Adams Award (nejlepší trenér): Bob Hartley (Calgary).

James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Erik Karlsson (Ottawa).

Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Jiří Hudler (Calgary).

Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji): Devan Dubnyk (Minnesota).

NHL Foundation Player Award (za charitativní činnost): Brent Burns (San Jose).

Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Jonathan Toews (Chicago).

King Clancy Trophy (za vůdčí schopnosti a humanitární činnost): Henrik Zetterberg (Detroit).

General Manager Of The Year Award (nejlepší generální manažer): Steve Yzerman (Tampa Bay).

Přehled vítězů už dříve známých cen NHL po sezoně 2014-15:

Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části NHL): Jamie Benn (Dallas) – 87 bodů.

Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec): Alexandr Ovečkin (Washington) – 53 branek.

William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek): Corey Crawford (Chicago) a Carey Price (Montreal) – 189 inkasovaných gólů.

První All Star tým: Carey Price (Montreal) – Erik Karlsson (Ottawa), P.K. Subban (Montreal) – Jakub Voráček (Philadelphia), John Tavares (New York Islanders), Alexander Ovečkin (Washington).

Druhý All Star tým: Devan Dubnyk (Minnesota) – Drew Doughty (Los Angeles), Shea Weber (Nashville) – Vladimir Tarasenko (St. Louis), Sidney Crosby (Pittsburgh), Jamie Benn (Dallas).

All Star tým nováčků: Jake Allen (St. Louis) – Aaron Ekblad (Florida), John Klingberg (Dallas) – Filip Forsberg (Nashville), Johnny Gaudreau (Calgary), Mark Stone (Ottawa).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz