Inline hokejisté míří na šampionát IIHF, kolečka obuje i Petružálek

Foto: Carita Lohtander

23. června 2017, 9:28

Martin Voltr

Hned tři velké vrcholy má letošní ročník inline hokeje, ten první přichází na přelomu června a července. V neděli se v Bratislavě rozběhne jubilejní 20. mistrovství světa pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace, kde má česká reprezentace co napravovat: Od památného zlatého šampionátu 2011 v Pardubicích se nikdy nedostala přes čtvrtfinále.

Právě domácí mistrovství před šesti lety přineslo národnímu týmu dosud jediný titul na šampionátech IIHF. Ve sbírce má jinak dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili, nejúspěšnější zemí historie jsou Spojené státy (6–4–4) před Švédskem (5–3–3) a Finskem (4–5–4). Až do roku 2015, kdy ve finském Tampere slavili Kanaďané, se mistrovství konalo každoročně, následně se Mezinárodní hokejová federace rozhodla pro změnu na dvouletý interval. Turnaj v roce 2019 uspořádá Kanada.

Letos se šampionát po devíti letech vrací do slovenského hlavního města. V Bratislavě se bude hrát na stejném místě, které však mezitím prošlo rekonstrukcí – inline hokejisty přivítají dvě plochy Zimního stadionu Ondreje Nepely. Ta hlavní hostí turnaj TOP divize, na druhé se pak bude bojovat v rámci Divize I.

Česká reprezentace nikdy nevypadla z elitní světové osmičky, letos zahájí honbu za medailí ve skupině B po boku Švédska, Finska a Německa. Do osudového čtvrtfinále postupují všechny týmy, následně se křížem střetnou s celky druhé skupiny, kde čekají USA, Kanada, Slovensko a nováček z Chorvatska. Skupinové bitvy se odehrají od neděle do úterý, po dni zápasového volna přijdou na řadu vyřazovací boje. Nejslabšího čeká sestup, turnaj vyvrcholí v sobotu 1. července.

Nejpočetnější zastoupení v kádru má WSM Liga

Trenéři Luděk Brož s Janem Besserem nominovali tradičně dvanáct hráčů do pole a dva brankáře. Většinu kádru tvoří poměrně známá jména z ledního hokeje. V první řadě je to určitě třinecký útočník Jakub Petružálek, který minulý týden slavil s Berounem titul v domácí inline extralize, stejně jako další nominovaný Petr Kafka – aktuální šampion slovenské hokejové soutěže s Banskou Bystricou, jenž bude v nové sezoně hrát za Košice.

Dalšími pak jsou Jiří Černoch (Sparta/Benátky), slávisté Dominik Frodl a Zdeněk Kubica (na snímku z MS 2015), Jaromír Kverka mladší (loni Slavia, letos Karlovy Vary), kladenský Jakub Strnad, přerovští Mikuláš Zbořil a Jakub Ferenc či Jan Zahradníček z Frýdku-Místku.

Obrovské zkušenosti s inline hokejem zase reprezentují profesionálové Patrik Šebek a Pavel Strýček – letošní francouzští mistři z Rethelu – či Vladimír Kameš, který působí v hokejové třetí německé lize. Z výčtu hráčů už schází jen ten nejmladší, osmnáctiletý zlínský brankář Daniel Huf, jenž bude krýt záda Frodlovi.

Mistrovství světa IIHF budou následovat další dva vrcholy sezony. Na konci července přijdou po čtyřech letech na řadu Světové hry v polské Vratislavi, respektive Svídnici, kde se odehraje turnaj inline hokejistů i s českými obhájci bronzu. Ve velmi netradičním termínu na přelomu srpna a září pak ročník 2017 završí premiérové Kolečkové hry v čínském Nankingu, které spojí všechny sporty pod hlavičkou federace FIRS. Nahradí tak šampionát, na němž čeští muži i junioři loni získali zlato a ženy skončily čtvrté.

Nominace českého týmu

Brankáři:
Dominik Frodl (Roller Storm Praha), Daniel Huf (Zlín).

Obránci:
Vladimír Kameš (Kladno), Jan Zahradníček (Nový Jičín), Mikuláš Zbořil (Přerov), Pavel Strýček, Patrik Šebek (oba Brno).

Útočníci:
Zdeněk Kubica (Brno), Jakub Strnad (Kladno), Jakub Ferenc (Přerov), Jiří Černoch (Černošice), Jaromír Kverka ml. (Roller Storm Praha), Petr Kafka, Jakub Petružálek (oba Beroun).

Realizační tým:

Manažer: Tomáš Kazlepka
Trenéři: Luděk Brož a Jan Besser

Rozpis TOP divize MS IIHF

Neděle 25. června:
14:00 Kanada – Chorvatsko (sk. A)
16:00 Finsko – Německo (sk. B)
18:00 Slovensko – USA (sk. A)
20:00 Švédsko – Česko (sk. B)

Pondělí 26. června:
14:00 USA – Kanada (sk. A)
16:00 Švédsko – Německo (sk. B)
18:00 Slovensko – Chorvatsko (sk. A)
20:00 Česko – Finsko (sk. B)

Úterý 27. června:
14:00 Chorvatsko – USA (sk. A)
16:00 Německo – Česko (sk. B)
18:00 Kanada – Slovensko (sk. A)
20:00 Finsko – Švédsko (sk. B)

Čtvrtek 29. června:
14:00 1. čtvrtfinále
16:00 2. čtvrtfinále
18:00 3. čtvrtfinále
20:00 4. čtvrtfinále

Pátek 30. června:
14:00 1. zápas o 5.–8. místo
16:00 2. zápas o 5.–8. místo
18:00 1. semifinále
20:00 2. semifinále

Sobota 1. července:
11:00 zápas o udržení
17:30 zápas o 3. místo
20:00 finále

Všechny zápasy turnaje poběží živě na streamu na webu IIHF.com.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz