Jak se naladit na Spartu? Chytil nás revizor, museli jsme platit, hlásí Bartošák

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Z velké části to byl jeho zápas. Patrik Bartošák se proti Spartě vytáhl, pokryl 44 střel domácích a nedostal ani gól, přičemž ve vítkovické brance předvedl hromadu skvělých zákroků. Svěřenci trenérů Petra a Trnky se na zápas chystali v hlavním městě, výprava nocovala v hotelu na fotbalovém stadionu v Edenu a trénovala u hokejistů Slavie. Bartošák a spol se na Spartu naladili navíc trošku netradičně. "V pondělí jsme šli s klukama na večeři. Bohužel, dostali jsme v metru pokutu. Za jízdu načerno. Chytil nás revizor a museli jsme platit," usměje se.

Hokejisté Vítkovic měli smůlu. "Vybrali jsme si ji den dopředu," povídá z vesela účastník šampionátu dvacetiletých 2013. Sám prý tušil, že se může něco takového stát. "Ještě jsem si před poslední zastávkou dělal srandu, že nás určitě chytí revizor. A bum, asi za deset vteřin nás před poslední zastávkou kasírovala paní." Borci v bundách se znakem vítkovického klubu museli sáhnout do peněženek. "Možná právě proto jsme dostali pokutu, třeba byla i vyšší než normálně," dodává s nadhledem.

"Měl jsem hodně sebevědomí, hned jsem se chytil. Byl to jeden ze zápasů, kdy se člověk v bráně cítí super."

Druhý den se k Vítkovickým naopak otočilo štěstíčko čelem, ovšem šli mu hodně naproti. Domácí hráli aktivně, hodně stříleli, leč v prostoru před brankou vládli hosté. A především Bartošák. Někdejší naděje Los Angeles si zachytala pořádně! "Bylo to záživné. Hlavně v první třetině měla Sparta dost střel, byli tam aktivní při jejich přesilovkách. Ale kluci mi hodně pomohli, zvládli jsme to." Sám se přičinil vynikajícím výkonem. Na první pohled bylo zřejmé, že tenhle zápas Bartošákovi sedl. "Výborně jsem se cítil hned od začátku, jelikož jsem si párkrát sáhl na puk a dostal se do toho. Měl jsem hodně sebevědomí, hned jsem se chytil. Určitě to byl jeden ze zápasů, kdy se pak člověk v bráně cítí super," pochvaluje si.

Sparťané už byli místy ze všeho nešťastní. V první třetině vyslali na Bartošáka 19 pokusů, teprve pak si hosté připsali první čárku za střelu. Jenže záhy šli do vedení právě oni, když kotouč vleže došťouchl za čáru Tybor. Vítkovičtí byli efektivní a bojovní. Naopak domácí by se nejspíš netrefili, ani kdyby se hrálo do půlnoci. "Je určitě skvělé, že jsme ani jednou neinkasovali. V předchozích zápasech jsme dostávali víc branek, teď jsme to v obraně zvládli výborně. Pro tým to je veliká vzpruha. A pro mě? Také super. Nula se vždycky hodí. Ale v zápase jsem na čisté konto nemyslel. Jakmile to totiž udělám, vždycky góla dostanu. Stalo se to doma s Brnem i s Pardubicemi. Hlavně se tedy soustředím, abych chytil co nejvíc puků a my vyhráli," potvrzuje.

Hokejisté Vítkovic podepsali letošní unikátní bilanci se Spartou, ve čtyřech zápasech ji pokaždé porazili. "Neřekl bych, že na ně máme nějaké kouzlo. Byla to ubojovaná vítězství. Ani jednou se nám nestalo, že bychom je převálcovali. Pokaždé to byla z naší strany odpovědně odvedená práce. Odzadu dopředu, kluci bojovali," připomíná. V poslední bitvě mu jeden kotouč za záda vletěl, ovšem rozhodčí po poradě s kolegou u videa rozpažili. Netíkovo sklepnutí ze vzduchu ve 29. minutě odporovalo pravidlům. "Nepamatoval jsem si, odkud to tečoval. Ale kluci mi naznačovali, že gól platit nebude. Když jsem se díval na fanoušky, tak se také netvářili, že by tomu zrovna věřili. Tak jsem doufal," komentuje situaci.

Jeho týmu parádně vyšla taktika. Hosté byli důslední při bránění před vlastní bránou, hráli hodně zatažený blok a čekali na rychlé výpady vpřed. Sparťané museli zdolávat houževnatý val, neměli tolik dorážek. Bitva je stála spoustu sil, nakonec nemají nic. "Hrajeme ze zabezpečené obrany. Soupeř se k nám do pásma dostává, ale my ale tu defenzivu zvládáme tak výborně, že oni nemají žádné vyložené šance.," vysvětluje. Velké příležitosti se přesto našly, třeba v závěru třetí třetiny jel na Bartošáka osamocený Hlinka. Kdyby dal, byl by finiš ještě pořádně dramatický. "Naštěstí mu to uteklo, puk zpracoval asi až metr přede mnou. Tím pádem jsem věděl, že střílet nebude a zkusí mě natáhnout, já to naštěstí vykopl bruslí," oddechne si vítkovický fantóm.

Zatímco Sparta promarnila možnost přeskočit v průběžném pořadí Kometu a Litvínov, Vítkovice zabraly a po minulých výpadcích potvrdily osmou příčku. Skalp favorita navíc povzbudí sebevědomí a zvedne náladu. Tým totiž vzhledem k mistrovství Evropy v krasobruslení hraje třikrát za sebou venku. "Výhra na Spartě pro nás byla důležitá hlavně z toho důvodu, že jsme v předchozích zápasech nezískali žádné body. Dostávali jsme plno gólů, dá se říci, že možná i laciných. Teď jsme si dokázali, že můžeme hrát i proti takovému soupeři. A ještě udržet nulu," kvituje závěrem Bartošák.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz