Jak ubránit americká esa? Je to o týmu, ne o jednom hráči, tvrdí Plekanec

Foto: Vladimír Koča

16. května 2018, 20:00

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) Sehrál mraky těžkých bitev, jakmile se přiblížilo čtvrtfinále mistrovství světa, zkušenosti a přehled Tomáše Plekance vystupují do popředí. Dlouholetý lídr Montrealu, který sezonu končil v Torontu, plní českému týmu především obranné úkoly. Vede formaci s Horákem a Chytilem, dře do úmoru, doluje kotouče. Jak naznačil trenér Jandač, právě Plekancova letka má být jednou ze zbraní na Patricka Kanea a další americká esa.

Plekanec podobné výzvy miluje. Do Dánska přijel proto, aby co nejvíc pomohl k úspěchu. Nejde samozřejmě zdaleka jen o góly a kanadské body. V play off rozhoduje spousta dalších faktorů. "Je to o celém týmu, ne o jedné lajně nebo jenom hráči. Všichni musíme dobře bránit, záleží na těch, co budou zrovna na ledě. Pokaždé si musejí dávat velký pozor," potvrzuje.

Soupeře velmi dobře zná z NHL. "Američané asi budou hrát stejný styl, na jaký jsou zvyklí. Mají za sebou dobrý turnaj, ale to my také. Doufám, že to bude kvalitní zápas s dobrým koncem pro nás," říká. Pro čtvrtfinálového protivníka původně přicházelo v úvahu víc variant. "Mně to bylo úplně jedno, neřešil jsem to. Všechny tři týmy, které byly ve hře, jsou kvalitní. Mají svoje problémy, některé sehrály dobrý turnaj, další to zvládly s určitými potížemi. Jako třeba Kanada. Ale to bylo vcelku jedno. Pro tyhle týmy teď turnaj začíná a budou úplně jinak.“

Čeští fanoušci před čtvrtfinále

Je fakt, že základní skupina v Herningu nabídla víc překvapení než soupeření v Kodani. Kanaďané ztratili bod s Lotyši a vysoko padli s Finy, kteří pro změnu podlehli Dánům a Němcům. "Skupina byla asi dost vyrovnaná. Ale zápasy jsem neviděl, těžko můžu hodnotit," krčí rameny. Američané nezvládli úterní souboj s Finy, ovšem kvalitu jednoznačně mají.

"Trenéři nám ukáží jejich přednosti i určité slabiny. Všechny věci, které jim na turnaji vycházely, a co jim naopak nešlo. Očekávám styl, na který jsou zvyklí. Oni ho podle hřiště moc nemění, tam jsou jen maličkosti, které dělají jinak. Určitě budou výborně bruslit, hrát po pětkách, předvádět fyzický hokej. Když se jim vyrovnáme, máme šanci," konstatuje.

Ačkoli Plekanec dlouhé roky válí v NHL, na straně protivníka tentokrát nemá žádné kamarády či klubové spoluhráče. "Nikoho z těch amerických kluků neznám. Snad jen Charlieho Lindgrena, což je třetí gólman Montrealu," zmiňuje. V zadních řadách Američanů nastupuje několik mladých beků, ve čtvrtfinále by se mohlo projevit, že jim trošku chybějí zkušenosti. Plekanec však americkou obranu za slabinu nepovažuje. "Nemyslím si. Ti mladí naopak výborně bruslí, nebojí se hrát, mají kuráž," dodává.

Naopak o útoku není pochyb. Kane, Gaudreau a další, to je kvalita! "Navíc tam mají i další výborné hráče. Takový Larkin může kdykoli vzít puk a rozhodnout. Není to jenom o jednom útočníkovi, jsou tam takoví tři nebo čtyři.“ přidává ještě Plekanec. Velká čtvrtfinálová bitva vypukne v Herningu ve čtvrtek v 16:15 hodin. Kdo uspěje, čeká ho v Kodani sobotní semifinále proti vítězi čtvrtfinále mezi Švédskem a Lotyšskem.

Filip Chytil před čtvrtfinále

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz