Jakou písničku chcete, smáli se dvacítce. Finům bylo co vracet, tvrdí Petr

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

27. prosince 2016, 3:39

Václav Jáchim

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Odmakali poctivý hokej a slavili úspěch, který možná leckdo nečekal. Čeští junioři vstoupili parádně do mistrovství světa dvacetiletých v Kanadě. Na ledě haly Bell Centre přetlačili obhájce titulu z Finska 2:1 a dali zapomenout na mizérii v přípravě. "Všichni hráči dodržovali herní plán, a také jsme měli za celý zápas jediné vyloučení. Fauly, to je s Finy smrt," konstatuje hlavní trenér Jakub Petr (na snímku).

Reprezentanti sehráli poctivý zápas a potvrdili, že když jedou nadoraz, mohou se měřit s kýmkoli. Výsledek je hodně příjemný a povzbudivý. "Zvlášť po té přípravě. Sice jsme si ji takhle zvolili, ale popravdě jsme nečekali, že ani v jednom ze tří utkání nedáme gól. I když hra měla stoupající tendenci, jen jsme neproměňovali šance," hlásí kouč. Nezdary s Kanadou a USA měly v dějišti šampionátu ohlas. "Na direktoriátu se nás trenéři z jiných týmů ptali, jaká byla příprava. Prý jakou písničku chceme hrát po gólu, to už byl docela joke. Devět třetin bez vstřelené branky... Ale myslím, že to kluky správně naštvalo. My počítali s tím, že budeme asi pod tlakem, chtěli jsme to přenést do utkání," dodává Petr.

Mistrovství světa začalo až na Štěpána, s ohledem na turnaj není vůbec podstatné, co dvacítka předváděla předtím. Všechno zlé bývá k něčemu dobré. Junioři dopředu věděli, jak je důležité chytit začátek proti Suomi. A zvládli to se ctí! "Samozřejmě, nějaké chyby tam byly. Finové měli šance. Ale povedlo se nám přenést dvě hlavní věci. Za prvé to, že kluci dodržovali herní plán. Zpomalili jejich otáčení hry a rychlý přechod útočné modré čáry. Někdy to možná vypadalo pasivněji, ovšem i změna rytmu forčekingu byla fajn. A druhá zásadní věc - měli jsme jenom jedno vyloučení. Máme s tím proti Finsku zkušenost z osmnáctek ve Švýcarsku a vlastně i loni na dvacítkách ve Finsku," upozorňuje.

Povedla se také volba brankáře. Do klece se postavil sedmnáctiletý Jakub Škarek a odvedl kvalitní práci. "Na jeho startu jsme se shodli, bylo to podle momentální formy. Určitě to ale není tak, že se Dan Vladař nedostane do brány," reaguje Petr. "Myslím, že Kuba to zvládl solidně, byť ze začátku na něm byla vidět troška nervozity. Celkově jsme odvedli týmový výkon," kvituje. Výhra 2:1 je sladká, dodá sebevědomí a také energii. Dvacítka zvládla úvodní duel šampionátu poprvé od MS 2011 v Buffalu, kde Češi tenkrát překonali Norsko 2:0.

Blízko úspěchu byl předloni ročník 1996. "Tehdy nás to štvalo. V Helsinkách jsme dlouho vedli 1:0 a Rusáci vyrovnali tuším sedm minut před koncem. Nakonec jsme byli rádi za bod," vzpomíná Petr. Skalp obhájců zlatých medailí mu pochopitelně udělal radost. "Je to fajn, porazit Finy. Ročníku 1997 vždycky zavařili, tedy kromě Memoriálu Ivana Hlinky, tam jsme nad nimi vyhráli. Pro nás jde o dobrý vstup do skupiny. Neříkám, že nás to uklidní, ale tři body na úvod jsou příjemné."

Jenže turnaj rychle spěchá dál, pro Čechy přímo tryskem. Už v úterý od 19 hodin našeho času jdou znovu do boje, tentokrát proti Švýcarsku. "Program jsme tomu maximálně přizpůsobili. Po zápase s Finy nebyla žádná porada, kluci odpočívali. Ráno snídaně, znovu odpočinek a před lehčím obědem kratší mítink," naznačuje. Soupeř je odpočatý, reprezentanty ale neskutečně povzbudilo úvodní vítězství. "Pro Švýcary to bude první zápas, my bychom měli využít určitou mentální výhodu. Řekli jsme si, že pokud se dáme do role, kdy chceme vyučovat hokej, bude to cesta ke zkáze. Musíme do toho jít se stejným přístupem jako v prvním utkání," velí Petr.

Výběr země Helvétského kříže není možné jakkoli podcenit, Švýcaři v přípravě kupříkladu padli s Kanadou až 3:4 v prodloužení. "Na rozdíl od nás proměnili šance. Viděli jsme je, máme dostatek materiálu. Videotrenér Michal Rejzek odvádí vynikající práci. Ale jak říkám: když budou kluci plnit všechny detaily, jako bylo proti Finům třeba dobruslování útočníků, pak by to mohlo být dobré," věří Petr. A dva náročné duely za sebou?  "Celé naše mužstvo s výjimkou Adama Musila má zkušenosti z domácí juniorky, kde býval úplně stejný systém. V pátek večer zápas a v sobotu dopoledne další. Klukům jsem řekl: jste na to zvyklí, musíte to obrátit na svoji stranu," uzavírá hlavní trenér.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz