Jména pro ruský turnaj: Návraty Červenky a Saláka, první šance pro Ruttu

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Na prvním turnaji letošního Euro Hockey Tour vyválčila česká reprezentace dva body za skalp Rusů, nový kouč Vladimír Vůjtek po Karjale naznačil, že příště bude sestava v poněkud jiném složení. "Máme další hráče doma, v KHL i jiných evropských soutěžích, chtěli bychom jim dát prostor," uvedl v Helsinkách. Teď plán realizuje, nominace na ruský podnik Channell One Cup nepostrádá tradiční jména, ale došlo i na návraty a také na šanci pro některé nováčky.

Poprvé od jarního mistrovství světa v Praze je zpátky Roman Červenka. Mistr světa 2010 těsně před startem sezony posílil Chomutov a v prvních duelech ladil optimální formu. "Roman je vynikající hokejista, nepochyboval jsem o tom, že zase bude patřit k nejlepším. Potřeboval jen trochu času," vysvětlil Vůjtek. Nyní Červenka (na snímku) s přehledem vládne bodování Tipsport extraligy a měl by být jednou z hlavních ofenzivních zbraní reprezentace.

Další návrat nastává v brankovišti. Na listopadovém turnaji Karjala chytali Jakub Kovář a Dominik Furch, nyní se poprvé v letošní sezoně představí Alexander Salák. Společně s Furchem vytvoří brankářskou trojici ještě boleslavský David Rittich, ale ten patrně absolvuje jen pražskou přípravu a na premiéru v reprezentaci si ještě počká. Mezi obránci je jediným novým jménem Jan Rutta. Chomutovský zadák si pozvánku vybojoval výbornými výkony v Tipsport extralize a na Channel One Cupu prožije mezistátní premiéru!

Pokud nenastanou dodatečné změny, a Rittich do Moskvy neodletí, bude Rutta jediným aktuálním novicem v elitním týmu. Výčet útočníků je totiž bez výraznějšího překvapení. Poprvé si pod trenérem Vůjtkem zahraje zmíněný Červenka, návrat platí také v případě Petra Koukala nebo Martina Zaťoviče, kteří rovněž startovali na jarním mistrovství světa. Oproti Karjale jsou ve výběru nově Tomáš Vincour z Novosibisku a liberecký útočník Jakub Valský. Další prostor ukázat se na mezistátní scéně bude mít Marek Kvapil, který si v utkání proti Švédsku zranil koleno v dalším bitvách listopadového turnaje nemohl nastoupit.

V nominaci jsou tři brankáři, osm obránců a 13 útočníků. Minule na Karjale byl výběr širší, v oficiální přestávce IIHF pro reprezentační akce se totiž hrály zápasy Ligy mistrů. Nyní se sestavy čtveřice evropských výběrů znovu vracejí k tradičním počtům. Čeští hokejisté zahájí ruský turnaj ve čtvrtek 17. prosince, kdy v pražské O2 areně vyzvou Finy. Společná příprava odstartuje dva dny předtím, reprezentanti v metropoli stráví tři dny. V pátek poté odletí do Moskvy, kde je o víkendu čekají utkání proti Švédsku a na závěr tradiční bitva s domácími Rusy.

Nominace české reprezentace na turnaj Channel One Cup 2015 (17. - 20. prosince 2015, Moskva a Praha):

Brankáři:
Alexander Salák (Novosibirsk, KHL), Dominik Furch (Omsk, KHL), David Rittich (BK Mladá Boleslav). 

Obránci:
Michal Kempný (Omsk, KHL), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Tomáš Kundrátek (Riga, KHL), Jakub Jeřábek (HC Škoda Plzeň), Radim Šimek (Bílí Tygři Liberec), Milan Doudera (HC Oceláři Třinec), Tomáš Voráček (BK Mladá Boleslav), Jan Rutta (Piráti Chomutov).

Útočníci:
Jan Kovář (Magnitogorsk, KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk, KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Roman Horák (Podolsk, KHL), Tomáš Filippi (Magnitogorsk, KHL), Marek Kvapil (Záhřeb, KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva, KHL), Milan Gulaš (Färjestad, Švédsko), Roman Červenka (Piráti Chomutov), Dominik Kubalík (HC Škoda Plzeň), Jan Buchtele (Sparta Praha), Jakub Valský (Bílí Tygři Liberec).

Náhradníci:
Pavel Francouz (Čeljabinsk, KHL)  Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň), Marek Trončinský (BK Mladá Boleslav), Vladimír Eminger (HC Sparta Praha), Jan Hruška (HC Kometa Brno), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Richard Jarůšek, Tomáš Urban (oba BK Mladá Boleslav).

Generální manažer: Slavomír Lener.
Hlavní trenér: Vladimír Vůjtek.
Asistenti: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Manažer týmu: Martin Loukota.
Trenér brankářů: Petr Jaroš.
Video trenér: Denis Havel.
Lékař: MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeut: Michal Truc.
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček.
Media manažeři: Zdeněk Zikmund a Martin Procházka.

Program turnaje Channel One Cup 2015:

Čtvrtek 17. prosince 2015:

18:30 Česko - Finsko (Praha, O2 arena)
19:00 Rusko - Švédsko (Moskva, VTB Ice Palace)

Sobota 19. listopadu 2015:

14:00 Finsko - Rusko (Moskva, VTB Ice Palace)
18:00 Švédsko - Česko (Moskva, VTB Ice Palace)

Neděle 20. listopadu 2015

14:00 Rusko - Česko (Moskva, VTB Ice Palace)
18:00 Finsko - Švédsko (Moskva, VTB Ice Palace)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz