Juniorky startují sezonu s domácím vrcholem. Porazí už konečně Rusko?

Foto: Karel Švec, cslh.cz

České hokejistky do 18 let za sebou mají ročník s neúspěšnou tečkou, na světovém šampionátu totiž poprvé po třech letech nepostoupily do semifinále. Letos však mají o motivaci postaráno – v lednu hostí mistrovství na domácí půdě v Přerově a Zlíně! První zápasové kroky je čekají tradičně proti Rusku, tento víkend je uvidí Roudnice nad Labem. „Máme dost holek, máme z čeho vybírat. Jenom dobře pro mistrovství,“ libuje si hlavní kouč Jan Fidrmuc.

Juniorky před sebou mají poměrně těžkou misi. Z loňského kádru, který na šampionátu v kanadském St. Catharines vybojoval páté místo, jim odešlo plných dvanáct hráček. A to je víc než polovina týmu. „Loňský tým byl ucelený po celou sezonu, tenhle se tvoří úplně nově. Nominace je oproti loňsku a předloňsku určitě širší, máme hodně hráček mladších ročníků 2000 a 2001,“ říká Fidrmuc.

Ale dá se čekat, že vidina v podobě domácího vrcholu ročníku požene mladé tváře dopředu. „Pro hráčky, které se dostanou na mistrovství, to bude zhodnocení půlroční práce. Holek je dost, máme z čeho vybírat. Jenom dobře pro mistrovství.“ Na druhou stranu, pod drobnohledem letos bude celá reprezentace – v lednu nebude chtít v Přerově za žádnou cenu zklamat! „Trošičku nás to zavazuje, chtěli bychom doma udělat co nejlepší výsledek. Ale zase nás to nezavazuje tolik, abychom nehráli hokej,“ upozorňuje trenér.

Tři srpnové zápasy s Ruskem znamenají pro osmnáctku tradiční start roku. Dřív se hrálo ve Slaném, loni se českému týmu zalíbilo v Roudnici nad Labem, kde rozbije stan i teď. Sraz má už ve středu, na měření sil dojde v pátek, sobotu (vždy od 18:00) a neděli (12:00). Jenže vzhledem k probíhajícímu kempu A-týmu v Blansku budou chybět hned čtyři hráčky, které by měly patřit mezi zásadní tahounky. Útočné trio Veronika Bucifalová, Klára Hymlárová a Noemi Neubauerová, stejně jako o rok mladší obránkyně Magdalena Erbenová.

„Jsou to velmi zkušené hráčky základního kádru, budeme úplně bez nich.“ Nominaci navíc musela oželet i gólmanka Kristýna Bláhová, ta se ještě dává dohromady po zranění. Na led tak vyjede osm hráček ročníku 1999, sedm 2000 a osm 2001. „Máme hodně nováčkovský tým, který se teď bude muset ukázat. Za tři tréninky se musíme na Rusky slušně připravit, nemyslím teď fyzicky, ale spíš takticky,“ předesílá Jan Fidrmuc a vysvětluje.

„Spousta holek už má za sebou dva kempy a je vidět, že mají slušně natrénováno. Všechny hrají a trénují po celý rok za chlapecké oddíly. Bude nás tlačit spíš ta taktika, protože nemají u kluků tak významné role jako v reprezentaci. Co se týká oslabení, přesilových her, i celkově jiného pojetí hry. Kluci je vyždímou daleko víc, než když hrají holky proti holkám. Určitě to pro ně budou nové podmínky,“ tuší kouč, že všechno nepůjde hned.

Ale podobně na tom určitě budou i Rusky. „Změnily trenéra, dvanáct holek základního kádru bude jiných. A taky možná nepřijedou v úplně nejsilnějším složení. Proto si myslím, že síla bude vyrovnaná a zápasy hodně napoví, kdo na tom jak je.“ Sborná však často mívá výhodu díky tomu, že pohromadě tráví mnohem víc času. „Zatím nemáme zprávy, jestli spolu Rusky nebyly už měsíc, jako to bylo loni. Tehdy to bylo v Roudnici výrazně vidět,“ vzpomíná Fidrmuc na nepovedené trojutkání, které by letos chtěly Češky napravit.

Loni totiž nezískaly v Roudnici ani bod, když prohrály postupně 1:4, 0:4 a 3:5. Svému nejčastějšímu soupeři podlehly i na turnaji v Selbu a pak také na MS. Celková bilance hovoří jasně – už osm porážek v řadě! Nejvyšší čas to konečně prolomit.

„V těch zápasech prestiž je. Ale nám přišla nová krev, ročníky, které měly úspěchy v kategorii do patnácti let. Jsou hrozně hravé, bruslivé. Jejich herní projev v patnáctce byl jiný, ale předpokládáme, že by svůj um mohly převést do osmnáctky. Nemusela by to pro ně být v prvním ročníku až taková překážka,“ věří Jan Fidrmuc.

Program utkání v Roudnici nad Labem

pátek 26. srpna:
18:00 Česko – Rusko

sobota 27. srpna:
18:00 Česko – Rusko

neděle 28. srpna:
12:00 Česko – Rusko

Nominace ženské reprezentace U18

Brankářky:
Denisa Jandová (Plzeň), Karolína Juřicová (Havlíčkův Brod), Eva Štumbaurová (Český Krumlov).

Obránkyně:
Zuzana Martinů (Jihlava), Adéla Škrdlová (Třebíč), Anna Kotounová (Tábor), Daniela Kolářová (Kadaň), Šárka Krejníková (Jindřichův Hradec), Vivien Šmajdová (Cheb), Klára Jandušíková (Cherokees), Aneta Cornová (Litoměřice).

Útočnice:
Alexandra Halounová, Sandra Halounová (obě Plzeň), Karolína Hornická (Liberec), Laura Lerchová (Třinec), Tereza Karlecová (HC Krkonoše), Eliška Vozdecká (Kroměříž), Natálie Mlýnková (Zlín), Veronika Lorencová (Klatovy), Barbora Machalová (Žďár nad Sázavou), Šarlota Tomasco (Černošice), Kateřina Zrnová (Kadaň), Nikola Dýcková (Vlašim).

Realizační tým:

Manažer týmu: Lubomír Johan
Hlavní trenér: Jan Fidrmuc
Asistenti trenéra: Josef Štoudek a Jiří Vozák
Video a kondiční trenér: Radek Výtisk
Masér/kustod: Marcel Krejsa
Lékař: MUDr. Radim Jünger

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz