Kamenná Síň slávy českého hokeje v pražské Nekázance otevřela brány

Foto: ceskyhokej.cz

7. května 19:04

Ladislav Lhota

Po téměř roční přestávce mohou fanoušci znovu navštívit kamennou Síň slávy českého hokeje, která se přestěhovala z libeňské Harfy v sousedství O2 areny do ulice Nekázanka na Novém Městě pražském. Současně s přestřižením pásky se otevřela digitální síň slávy a odstartoval online předprodej vstupenek.

Při vstupu ze spojnice frekventovaných ulic Na Příkopě a Jindřišské projde návštěvník nejprve fanshopem a potom jej čekají tři části obnovené expozice – tzv. Chrám s medailonky všech členů Síně slávy a také digitální připomínkou významných událostí hokejových dějin, dále muzeum s cennými artefakty (medaile, dresy, poháry, součásti výstroje a výzbroje) a také multimediální partie s historickou rekapitulací a edukativním obsahem.

„My tomu neříkáme Síň slávy, ale Chrám českého hokeje. Mám dobrý pocit, že jsme splnili, co jsme slíbili.“

Na přípravě nové expozice v kamenném prostoru, který se rozkládá na bezmála 300 metrech čtverečních, se podílelo přes sedmdesát lidí, kteří strávili více než tisíc hodin tvorbou obsahu a patnáct set hodin rešeršemi historických dokumentů.

Slavnostní přestřižení pásky provedli vedle prezidenta Českého hokeje Aloise Hadamczika také členové Síně slávy Jan Havel, Bedřich Ščerban, Jiří Kučera, Dominik Hašek a Jiří Šlégr.

Prezident Českého hokeje vyjádřil potěšení nad otevřením reprezentativního prostoru. „My tomu neříkáme Síň slávy, ale Chrám českého hokeje,“ zdůraznil v úvodní řeči Alois Hadamczik.

„Mám dobrý pocit, že jsme splnili, co jsme slíbili. Každý fanoušek může být hrdý, že tady pozná největší hvězdy všech dob. Chci poděkovat výkonnému výboru hokejového svazu, že zvedl ruku pro odchod ze staré síně. Hledali jsme nové možnosti a zalíbila se nám tato budova, jejíž majitel Jiří Šimáně nám nabídl nízký nájem a vyšel nám všemožně vstříc,“ doplnil.

Velké penzum práce při přípravě nové expozice odvedl manažer Síně slávy, bývalý reprezentační obránce Bedřich Ščerban. „Vážíme si hokejové historie a chtěli jsme vytvořit důstojné prostředí, které ji bude připomínat. Naší snahou bylo vybudovat Síň slávy, která odpovídá 21. století a zaujme i mladou generaci. Síň mohou využívat vedle jednotlivců také školy a kluby. Neztratí se ani turisté, pro něž jsou připravené všechny texty v angličtině. Expozici hodláme stále rozšiřovat a doplňovat. Nejčerstvějším přírůstkem jsou medaile pro tři nejlepší týmy nadcházejícího Mistrovství světa v Praze a Ostravě,“ připomněl Ščerban.

„Vidím tady věci, které určitě nadchnou návštěvníky. Věřím, že nebudou přicházet jenom důchodci, ale i děti.“

Při slavnostním aktu nechyběl hrdina z olympijského Nagana, brankář Dominik Hašek. „Chci poděkovat všem, kteří se podíleli na vzniku a otevření Síně slávy v čele s Béďou Ščerbanem, který si to vzal na triko. Vidím tady věci, které určitě nadchnou návštěvníky. Věřím, že nebudou přicházet jenom důchodci, ale i děti,“ uvedl Hašek.

Hráčskou generaci z přelomu šedesátých a sedmdesátých let zastupoval obávaný kanonýr Jan Havel. „Jsem rád, že mládež se tady může leccos dozvědět o hráčích, kteří ve své době nebyli tolik medializovaní jako je tomu dnes,“ zdůraznil bývalý kapitán Sparty. „Každá generace si tady něco svého. Moderní expozice se mi moc líbí,“ vyjádřil chválu útočník Jiří Kučera z bronzové éry devadesátých let.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz