Kanadská osmnáctka má šest pamětníků MS, Rusům chybí Svěčnikov

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Vyhráli 20 z 26 dosavadních ročníků, hokejisté Kanady jsou historicky jasně nejúspěšnějším týmem Memoriálu Ivana Hlinky. Naproti tomu hráčům Ruska se poslední dobou na akci nedaří, zlato neměli od roku 1995. Oba sokové se letos potkají v bratislavské základní skupině, do níž patří ještě domácí Slováci a poslední vicemistři světa do 18 let Finové. Tradiční rivalové lační po bojích o medaile, jejich souboj v úvodní den turnaje slibuje parádní hokej!

Kanada bude Memoriál Ivana Hlinky hostit příští rok, stane se tak díky dohodě českého, slovenského a kanadského svazu, na jejímž základě se bude pořadatelství střídat v pravidelných cyklech. Letos se na skvělý turnaj osmnáctiletých znovu těší Břeclav s Bratislavou, v srpnu 2018 proběhne Ivan Hlinka Memorial (IHM) poprvé v Edmontonu. 

Letošní javorové listy dostal na povel hlavní kouč Brent Kisio, v letním kempu bojovalo o nominaci 44 hokejistů. "Vytvořit tým z tak široké skupiny hráčů bylo velmi těžké. Všichni příkladně pracovali. Sehráli jsme modelový zápas červených proti bílým a rozhodli se pro 22 juniorů. Věřím, že jsme udělali správně, a že všichni budou dobře reprezentovat. IHM je jeden z nejlepších turnajů, každý zápas bude mít vysokou úroveň," řekl Kisio.

V kanadské sestavě najdeme šest pamětníků jarního MS osmnáctek, v Popradu a Spišské Nové Vsi se představili brankář Gravel, obránci Woo, Smith, McIsaac, útočníci Thomas a Dellandrea. Na Memoriálu Ivana Hlinky se už loni objevil útočník Joe Veleno, jenž bude patřit k favoritům příštího draftu NHL. Trenér Kisio má k dispozici i dva sny slavných otců. Tatínkem Nolana Footea je Adam Foote – bývalý vynikající obránce především Colorada a olympijský vítěz 2002. Otec Jacka McBaina Andrew sehrál v NHL 608 utkání za Winnipeg a další kluby, Kanadu reprezentoval na MS 1989.

Nominace Kanady na Memoriál Ivana Hlinky:

Brankáři:
Alexis Gravel (Halifax, QMJHL), Oliver Rodrigue (Drummondville, QMJHL).

Obránci:
Jared McIsaac (Halifax, QMJHL), Jett Woo (Moose Jaw, WHL), Ty Smith (Spokane, WHL), Kevin Bahl (Ottawa, OHL), Ryan Merkley (Guelph, OHL), Noah Dopson (Acadie-Bathurst, QMJHL), Cale Addison (Lethbridge, WHL).

Útočníci:
Joe Veleno (Saint John, QMJHL), Akil Thomas (Niagara, OHL), Ty Dellandera (Flint, OHL), Gabriel Fortier (Baie-Comea, QMJHL), Benoit-Olivier Groulx (Halifax, QMJHL), Jack McBain (Toronto Jr., OHL), Barrett Hayton (Sault Ste, Marie, OHL), Serron Noel (Oshawa, OHL), Aidin Dudas (Owen Sound, OHL), Anderson MacDonald (Sherbrooke, QMJHL), Luka Burzan (Moose Jaw, WHL), Jackson Shepard (Kamloops, WHL), Nolan Foote (Kelowna, WHL).

Trenér: Brent Kisio.

Zatímco Kanaďané na Memoriálu Ivana Hlinky pravidelně září, ruská osmnáctka dosud spíš paběrkovala. "Mnozí tvrdí, že to je pro nás zakletý turnaj. Uděláme maximum, aby to už dál neplatilo," uvedl na stránkách ruského svazu Alexander Zybin. Hlavní trenér, který v minulosti hrával ve slavné éře CSKA Moskva, vzal přípravu vážně. Svěřence sezval už koncem července, ruská sborná absolvovala náročný kemp v Novogorsku, od pondělí se chystá v Rakousku, kde junioři budou pilovat souhru až do neděle. Lze očekávat, že tohle mužstvo bude plné energie a bojovnosti. na rozdíl od některých minulých ročníků dělají Rusové v přípravě maximum.

Chybět jim ovšem bude největší hvězdička ročníku 2000. Andrej Svěčnikov, který je vedle švédského beka Rasmuse Dahlina hlavní adept na pozici jedničky draftu NHL 2018, v nominaci na Hlinkův memoriál nefiguruje. Svěčnikov se na akci představil už loni a hrál výborně, výkonnostně svoji kategorii překonal. Očekává se, že nebude chybět na prosincovém MS dvacítek. Odchod do zámoří uskuteční i jiný talentovaný mladík Alexander Chovanov, jehož si možná fanoušci pamatují z únorového turnaje sedmnáctek v Brně, zdravotní potíže vyřadily Děmida Mansurova. V aktuálním kádru mladé sborné je 24 hokejistů, dva hráči do pole ještě mužstvo před turnajem opustí.

Nominace Ruska na Memoriál Ivana Hlinky:

Brankáři:
Amur Miftachov (Kazaň), Denis Rybalkin (CSKA Moskva).

Obránci:
Bogdan Žiljakov (Dynamo Petrohrad), Nikita Ochoťuk (Čeljabinsk), Roman Kaliničenko, Nikita Solopanov (oba CSKA Moskva), Danila Žuravljov (Kazaň), Danilal Galeňuk (Chanty-Mansijsk), Anton Malyšev (Jaroslavl), Gleb Babincev (Magnitogorsk), Andrej Pribiľskij (Dynamo Moskva).

Útočníci:
Ruslan Ischakov, Damir Biljalov, Matvej Guskov, Sergej Alexandrov, Nikita Rtiščev (všichni CSKA Moskva), Pavel Rotenberg, Alexander Žabrejev (oba Dynamo Petrohrad), Grigorij Děnisenko, Danila Djaděnkin (oba Jaroslavl), Maxim Šabanov (Kazaň), Maxim Cybin (Toljatti), Jegor Sokolov (Čeljabinsk), Dmitrij Zavgorodnij (Omsk).

Trenér: Alexander Zybin.

Přípravné utkání před Memoriálem Ivana Hlinky:

Sobota 5. srpna:
18:30 Česko – Kanada (Břeclav)

Program Memoriálu Ivana Hlinky 2017:

Pondělí 7. srpna:
15:30 USA – Švédsko (Břeclav)
15:30 Kanada – Rusko (Bratislava)
19:00 Česko – Švýcarsko (Břeclav)
19:00 Slovensko – Finsko (Bratislava)

Úterý 8. srpna:
15:30 Švýcarsko – USA (Břeclav)
15:30 Finsko – Kanada (Bratislava)
19:00 Česko – Švédsko (Břeclav)
19:00 Slovensko – Kanada (Bratislava)

Středa 9. srpna:
15:30 Švédsko – Švýcarsko (Břeclav)
15:30 Rusko – Finsko (Bratislava)
19:00 Česko – USA (Břeclav)
19:00 Slovensko – Kanada (Bratislava)

Pátek 11. srpna:
14:00 Utkání o 5. nebo 7. místo (Bratislava)
15:30 Utkání o 5. nebo 7. místo (Břeclav)
17:30 Semifinále (Bratislava)
19:00 Semifinále (Břeclav)

Sobota 12. srpna:
15:00 Utkání o 3. místo nebo finále (Bratislava)
17:30 Finále nebo utkání o 3. místo (Břeclav)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz