Kašpar válí v hale, kde bude doma. Před zácpami možná uteče do metra

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

11. května 2016, 16:41

Václav Jáchim

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Hala Park legend, která v Moskvě hostí mistrovství světa, bude od příští sezony domovem místního Dynama. A tedy i Lukáše Kašpara, jenž účastníka KHL nedávno posílil. Zkušený bojovník prošel s hokejem svět, je zvyklý na různé arény. Místní stánek zatím z hlediska klubové působení nevnímal. "Samozřejmě vím, že to bude pro Dynamo domácí prostředí. Ale teď to nijak neřeším," hlásí upřímně.

Zázemí arény, ledovou plochu či kabiny bere z pohledu českého reprezentanta. Hokejistou Dynama už je, ale do práce nastoupí až po dovolené.V průběhu července. Jakmile se tak stane, nepůjde do cizího prostředí. Podmínky v aréně jsou důležité, každý hráč v ní totiž stráví spoustu času. "Nejsem z těch, co přicházejí jako první, ale po tréninku moc domů nepospíchám, mám radši pohodu. Pomalu se svlékám z výstroje," popisuje.

Nemám problém bavit se rusky, tak špatné to není. Ale perfektní také ne

Když slyší dotaz, proč se rozhodl právě pro Dynamo, připomene, že první nabídka se objevila už dřív. "Z klubu se ozvali už v prosinci, když byl konec přestupů. Akorát nedošlo k dohodě se Slovanem, nechtěli mě uvolnit. Ale od té doby jsme udržovali kontakt, pak se podepsala smlouva." O nové štaci hovořil mimo jiné i s kamarádem Jakubem Petružálkem, jenž s Dynamem vyhrál Gagarinův pohár a v mužstvu krátce působil během uplynulé sezony. Záhy však skončil ze zdravotních příčin. "S Kubou jsme o tom mluvili. Ale podrobněji spíš s Filipem Novákem, který byl v týmu hodně dlouho. Angažmá si pochvaloval," doplňuje.

Ačkoli se soustředí na mistrovství světa, lehce už myslí na příští ročník. Kašpar tuší, jaký bude život v lidmi přecpané Moskvě. "Určitě se netěším na dopravní zácpy," usměje se. V předstihu si chce zajistit bydlení, možná k tomu využije krátkého pauzičky v programu turnaje. "Nějak to omrknu, asi budu bydlet na Českém domě. Pojedu se tam podívat, až budeme mít volno," plánuje. Přesun do Parku legend odtud není složitý, ale po moskevských ulicích vzhledem k nekonečným hadům jedoucích či stojících aut rizikový. "Do haly vede jedna linka metra bez přestupu, je to nějakých pět stanic. Když vyjedu metrem, budu přesně vědět, jak přesun trvá. Autem to je dvacet minut až dvě hodiny," hlásí.¨

Další z novinek se týká komunikace. Kašpar hraje Kontinentální ligu dlouho, ovšem za ruský klub nastupoval jen relativně krátce v Chanty-Mansijsku. "Ruština mi dělá problém, ale domluvím se. Byl jsem v Astaně, Doněcku, kde působilo hodně cizinců, takže jsem to tolik nepotřeboval jako třeba potom v Jugře," srovnává. Dokáže si však poradit. I s azbukou. "Tu jsem jsem uměl číst týden po tom, co jsem do Ruska přijel," usměje se. Jelikož v Dynamu zatím nepodepsal žádný jiný Čech, musí si mistr světa 2010 vystačit s místní řečí. "Nemám problém bavit se rusky. Takhle špatné to není. Ale perfektní také ne," doplní z vesela.

První místo? Kašpar to poprvé slyšel až od ruských novinářů

Teď má v hlavě něco úplně jiného. Kašpar se chytá na další zápas šampionátu, ve čtvrtek od 15:15 hodin vyzvou hokejisté Nory. Nepatří k slabším soupeřům, tenhle termín se do vyrovnaného klání na mistrovství světa nehodí. "Je to pravda. Norové vypadají, že jsou slabší. Ale když jsme s Doněckem byli na Kontinentálním poháru, ve Francii jsme norský Stavanger porazili až po nájezdech. Sice jsme nehráli nejlépe, ale oni byli houževnatí. Doby, kdy tyhle týmy dostávaly desítky, jsou dávno dávno pryč. Tady může každý porazit každého," upozorňuje.

Reprezentanti jdou do bitvy posíleni vstupem do turnaje. Zvládli těžké zápasy, ukázali soudržnost a týmový výkon. Bylo by škoda, kdyby slibně rozjetou skupinu pokazili. "Chtěli bychom navázat na to, co jsme v Moskvě zatím předváděli. Při jednom rozhovoru se mě ruští novináři ptali, jestli je naším cílem první místo ve skupině. Bylo to poprvé, co jsem něco takového slyšel. Vůbec to nemáme na mysli, prostě hrajeme zápas od zápasu. Když si po tom posledním poslechneme naši hymnu, bude to dobré."

Češi nakročili velmi nadějně. "Já na to ale fakt nemyslím," namítá. "Může klamat, že jsme porazili Rusáky a Švédy. Teď budou ti slabší soupeři, jak se říká, ale jednoduché to nebude. Ti kluci bruslí, tím víc jsou houževnatější. Snaží se s větším úsilím než hráči, kteří jsou na ledě chytřejší a šikovnější," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz