Kdo je kdo v Tipsport extralize? Návod pro pozdě příchozí

26. ledna 2016, 9:05

Hockey Ninja

Nejsme všichni stejní. Každý pracovní nebo školní kolektiv má své hvězdičky, průměrné šedé myšky i zoufalé smolaře, vzbuzující soucit. A i když se pan/í učitel/ka nebo manažer/ka řídící poradu snaží zakrýt realitu motivačními proslovy, rozdíly nikdy úplně nezmizí.

V Tipsport extralize je to podobné (jen si místo učitelky představte Pavla Richtera, kárajícího týmy, které se netlačí do branky a zbytečně si komplikují život složitými nahrávkami). Každý tým si zvolil vlastní metody, jak se popasovat se sezónou a po třech čtvrtinách základní části začíná být zjevné, kdo se dobře připravil a koho budí ze sna strašák reparátu v play-out. Nejde ale jen o body. Když se dobře díváte, statistiky vám můžou podat podrobnější obrázek o snažení a výsledcích jednotlivých týmů.

Jak srovnáváme?

K základnímu srovnání používám běžne dostupné statistiky, jako je úspěšnost střel, zákroků a také index štěstí - PDO. Díky těmto základním parametrům můžeme na první pohled uniformní masu hokejových klubů, které se liší pouze počtem vítězství, rozdělit na skupiny s podobnou charakteristikou.

Čím se týmy odlišují od ostatních? Vsází na kvalitního gólmana? Jak jim funguje útok? Je jejich forma udržitelná? To vše se dá vyčíst z jednoho grafu.

Fandíte-li některému klubu, vaším přáním by mělo být, aby měl v této chvíli zhruba 80 bodů a zároveň trůnil v grafu pěkně uprostřed. To proto, že průměrná úspěšnost zákroků i střeleckých pokusů mají velkou tendenci blížit se dlouhodobě k průměru. Pokud váš oblíbený klub střílí s dvojnásobnou úspěšností než konkurence, nemůžeme vyloučit, že koukáte na nové Galácticos… ale je to dost nepravděpodobné. Mnohem častěji jde prostě o náhodný výkyv, který je dlouhodobě neudržitelný a vystřízlivění může bolet. Což je rozhodně informace, která by vás před play-off měla zajímat.

V hlavním grafu najdete aktuální hodnoty pro všechny týmy, bílý obdélník vyjadřuje hranice maximálních a minimálních hodnot z minulé sezóny. Bližší vysvětlení k indexu štěstí najdete ve speciálním článku.

Graf: Srovnání týmů v letošní sezóně

Otevřít graf v novém okně

Kdo je kdo? 

Lucky bastards - Sparta a Plzeň

Týmy, které se pohybují na hraně možného a udržitelného. Legendární “štěstíčko” jim přálo zejména v útočné části. Plzeň ale víc spoléhá na přesilovky (dala z nich 32 % svých gólů), zatímco Sparta nastřílela z celé extraligy výrazně nejvíc branek ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě (106, vedoucí Liberec “jen” 85).

Spartu a Plzeň rozděluje i aktuální forma. Zatímco Plzeň se zachovala statečně a po vydání článku, poukazujícího na její štěstí, v lednu prohrávala a tím se její výsledky přiblížily realitě, Spartu několik štědrých nadílek soupeřům katapultovalo k hranici neudržitelna. Což celkem intuitivně dává smysl. Oproti začátku roku si Sparta v celkových číslech polepšila o 1,5 procentního bodu na brankářské i střelecké úspěšnosti, Plzeň o 1,5 klesla.

Lednový trend: Sparta +1,5 PDO (součet procentních bodů střelecké a brankářské úspěšnosti), Plzeň -1,5

Smolař roku - Litvínov

Překvapivých kandidátů bylo letos víc, ale pokud běžně ácháte nad roztomilými gify neobratných štěňátek, možná byste mohli zapůjčit část svého rozněžnělého srdce a kilo empatie do Litvínova. Letos to prostě nejde a všechno je proti. Loňské výkony by statisticky vzato bylo těžké zopakovat i bez změn v kádru - pohybovaly se hodně blízko na hranici neudržitelnosti. Letos tu samou bariéru Litvínov poznává zespodu.

Jen málo týmů v posledních deseti letech skončilo s tak děsivou střeleckou úspěšností.A když se to naposledy “podařilo” Severočechům, znamenalo to play-out. Při pohledu na statistiky by se jako viník nabízely přesilovky, ale Litvínov by potřeboval dávat góly ve všech herních situacích. I v gólech za vyrovnaného počtu hráčů je z celé ligy nejhorší (55, druhý nejhorší Zlín jich dal 57).

Lednový trend: +0,21 PDO (ale za větší část zlepšení může brankář)

Třídní premiant - Liberec

Znáte takové lidi. Od začátku roku najedou na své tempo a drží se ho až do konce. Celou dobu si říkáte, že to přece není možný, že se to nedá zvládat, ale s každým dalším měsícem čím dál víc pochybujete. Možná kdybych se víc snažil, zvládl bych to taky…? 

Bílí tygři se větší část sezóny drží stabilně v pravém horním kvadrantu grafu: lehce nadprůměrná střelecká úspěšnost i nadprůměrný brankář a výsledek všichni znají z pohledu na tabulku. Liberec pravidelně přestřílí soupeře (průměrný rozdíl je skoro 10 střel na zápas!), má velmi efektivní přesilovky a rozhodně se neztratí ani v počtu gólů v normální hře. Index štěstí je trochu vyšší než ideální stovka, ale není od ní zas tolik vzdálený, aby křičel “tvl-viděl’s-tu-haluz?”. Největším problémem Liberce tak je, že se tohle všechno smaže a o známkách na vysvědčení se bude rozhodovat na základě zcela nové soutěže.

Lednový trend: +0,11 PDO

Zítra se určitě začnu učit - Zlín, Třinec

Chodí pozdě, úkoly dopisují na poslední chvíli a o písemce se dozví v okamžiku, kdy se začne rozdávat zadání. Přesto to nakonec nějak zvládnou. Z lednových skokanů tahle definice odpovídá spíš Zlínu, který se stejně jako loni rozhodl, že tabulka se sčítá až v druhé části sezóny a tu první flegmaticky zazdil. Dřívější indexy ukazovaly i trochu na smůlu, aktuálně už Zlín figuruje na skoro dokonalých 99,83 PDO, za což vděčí hlavně brankářským statistikám. Útok přes pravděpodobné postavení pomníku neznámému lotyšskému vojínovi nijak nezáří - Zlín stejně jako Olomouc spoléhá spíš na fotbalovější výsledky.

Pokud budeme pokračovat ve školních přirovnáních, Třinec je z jiného těsta. Rodiče mu letos objednali už třetího soukromého učitele, domluvili pravidelné konzultace u psychologa, zajistili kvalitní kroužky, povyprávěli o velkých rodinných cílech (hlavně žádný tlak, žejo)... a snad už to konečně nějak dopadne. Třinec vyměnil co se dalo (nastoupilo za něj rekordních 39 hráčů do pole), pravidelně přestřílel soupeře, ale gólovou bilanci měl zápornou. To se začalo přece jen měnit a vítězství jsou o něco častější. Tým se zlepšil během ledna o 0,56 procentního bodu ve střelecké úspěšnosti a o 0,4 v brankářské.

Nikde samozřejmě není psáno, že oba týmy se do play-off dostanou, takto statistiky nefungují. Ale současné výsledky líp odpovídají dlouhodobým pravděpodobnostem.

Lednový trend: Zlín + 0,81 PDO, Třinec + 0,96 PDO

Data pochází z oficiálních statistik TELH na www.hokej.cz, graf byl inspirován prací Carolyn Wilke, mrkněte na její twitter, co všechno dělá pro NHL a NWHL!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz