KHL už je v Číně, zájem má i Londýn. Na startu sezony tři desítky Čechů

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

22. srpna 2016, 13:00

Václav Jáchim

Z evropských soutěží má nejvíc účastníků, tudíž i zápasů a hracích dnů, také proto Kontinentální liga jako první otevírá brány. Dnešním duelem Magnitogorsku s CSKA Moskva, v němž budou majitelé Gagarinova poháru zápasit s vítězi loňské základní části o Pohár Lokomotivu, startuje nová sezona nejlepší soutěže našeho kontinentu. KHL získala další exotickou destinaci v Číně, nově se přidal tým Rudá hvězda Kunlun, západním směrem zatím expanze nemíří. Ale výhledově by mohla, mluví se především o britském Londýnu

Když KHL vznikala, její vedení si mj vytýčilo snahu dostat ligu do předních světových metropolí. Částečně se to povedlo - Praha sice přišla o úspěšného Lva, ovšem ruská soutěž se hraje v Helsinkách, Minsku, Rize, Bratislavě, Záhřebu, Astaně a nově také v Pekingu. V minulosti se mluvilo o zájmech klubů ze Stockholmu či Milána, nyní je ale zřejmě nejblíž k přistoupení britský Londýn. Tamní klub řídí Keith Harris, bývalý šéf stadionu ve Wembley nebo anglické fotbalové ligy. Rýsuje se prý skupina silných partnerů, kteří nemají mít KHL jen jako hračku či prostředek k upevnění politického vlivu, nýbrž za účelem seriózního podnikání především na ruských trzích.

Uvidíme, zda záměr dojde naplnění, letos je nováčkem pouze zmíněný Kunlun. Čínský klub vstupuje na scénu s vydatnou podporou vrchních ruských míst - v rámci spolupráce obou zemí, jež má Číňanům pomoci připravit schopné hokejisty pro domácí olympiádu 2022. V tomto ohledu je na tom Kunlun zatím bídně, hokejoví Čínaně nestačí kvalitou a tým má problém obsadit povinný limit pěti hráčů s domácím cestovním pasem. Trenér Jurzinov mladší bude logicky spoléhat téměř výhradně na cizince, většinu v mužstvu tvoří Finové, z extraligy přešli do Rudé hvězdy také Martin Bakoš z Liberce a expardubický Tomáš Marcinko.

V KHL nadále pokračuje finský Jokerit Helsinky, na jarní účast v play off chce navázat Slovan Bratislava (na snímku), který v přípravě hojně zápolil s českými týmy. Slovenský klub musel hasit dřívější dluhy, pohledávky vůči hráčům či zaměstnancům za předchozí období měla i osmička jiných oddílů. Všechny nicméně dostaly licenci a splnily pravidla reglementu soutěže, ačkoli v květnu nebo červnu mnohde nebyla finanční situace přívětivá.

Nový ročník zahájí 29 klubů, o jeden víc než loni. Týmy byly rozděleny do dvou konferencí a čtyř divizí, v základní části všechny sehrají 60 utkání - 56 systémem každý s každým doma a venku, další čtyři pak proti dvěma vybraným soupeřům ze svých divizí. V základní části bude sehráno 870 zápasů, osm nejlepších celků z každé konference půjde do vyřazovacích sérií. Nový majitel Gagarinova poháru bude znám nejpozději 20. dubna 2017.

Titul obhajují hráči Magnitogorsku, kde nedošlo k takřka žádným změnám. Pokračuje elitní trio Morozov, Jan Kovář, Zaripov, v kádru Metallurgu bude také Tomáš Filippi. Nová sezona Kontinentální ligy se týká tří desítek českých zástupců - konkrétně 30 hráčů a trenéra Miloše Říhy, jenž má na povel Slovan Bratislava. Ve slovenském klubu sídlí nejsilnější česká legie, kromě kouče ji tvoří ještě Kundrátek, Nedorost, Smoleňák, Valský, T. Kubalík a Vopelka.

Během letní pauzy přišli do KHL nově Jeřábek, Sekáč, Buchtele, T. Kubalík, Valský, Vopelka, Krejčík, Smejkal, Polášek, Řepík a nakonec i Birner, jenž se upsal Traktoru Čeljabinsk teprve minulé pondělí. Na ruské frontě se naopak rozloučili M. Růžička, Kempný, Kvapil, Němec, Zaťovič, Vincour, M. Erat, Kousal, Roman a zřejmě i Sobotka, který jedná o návratu do St. Louis. Bez angažmá zatím zůstávají F. Novák a brankář Štěpánek.

Na letním přestupovém trhu byl tradičně nejaktivnější Petrohrad, hokejový Real Madrid zlákal hlavní hvězdu soutěže Pavla Dajcuka z Detroitu, z NHL navíc dorazili Alexander Chochlačev, Sergej Plotnikov, Viktor Tichonov. SKA převzal reprezentační trenér Oleg Znarok, jenž se během Světového poháru na čas rozloučí - KHL totiž v září nepřeruší program, stane se tak až při akcích Euro Hockey Tour v listopadu, prosinci a v únoru. Znaroka tedy na střídačce SKA zastoupí asistenti. Zdá se, že poněkud oslabilo CSKA Moskva, odkud odešli směr zámoří Alexander Radulov, Nikita Zajcev nebo Roman Ljubimov. Loňský mohutný úprk reprezentantů sborné směr NHL se ovšem tentokrát nekoná, vábení z NHL odolali Jevgenij Dadonov, Vadim Šipačjov, Maxim Čudinov i Ivan Tělegin.

Přehled Čechů v KHL 2016-17:

Západní konference:

Minsk: Lukáš Krajíček.
Riga: Jakub Sedláček.
Slovan Bratislava: Tomáš Kundrátek, Tomáš Kubalík, Václav Nedorost, Radek Smoleňák, Jakub Valský, Lukáš Vopelka, Miloš Říha starší (trenér).
Záhřeb: Jakub Krejčík, Tomáš Mertl, Jiří Smejkal.
Spartak Moskva: Lukáš Radil.
Dynamo Moskva: Lukáš Kašpar.
Čerepovec: Jakub Kovář.
Podolsk: Jakub Jeřábek, Roman Horák.

Východní konference:

Kazaň: Jiří Sekáč.
Jekatěrinburg: Jan Buchtele, Petr Koukal.
Magnitogorsk: Tomáš Filippi, Jan Kovář.
Čeljabinsk: Pavel Francouz, Michal Birner, Jiří Novotný, Michal Řepík.
Chabarovsk: Jan Kolář, Tomáš Zohorna.
Omsk: Dominik Furch.
Novosibirsk: Alexander Salák, Adam Polášek.

Zajímavé příchody do KHL:

Pavel Dacjuk (Detroit - Petrohrad), Max Talbot (Boston - Jaroslavl), Sergej Plotnikov, Viktor Tichonov (oba Arizona - Petrohrad), Derek Roy (Bern - Omsk), Ben Scrivens (Montreal - Minsk), Alexander Chochlačev (Boston - Petrohrad), Jevgenij Medvěděv (Philadelphia - Omsk), Joonas Kemppainen (Boston - Novosibirsk), Fredrik Pettersson (Lugano - N. Novgorod), Jiří Sekáč (Arizona - Kazaň), Robert Sabolič (Sparta - Vladivostok), Goran Bezina (Ženeva - Záhřeb).

Zajímavé odchody z KHL:

Alexander Radulov (CSKA Moskva - Montreal), Michal Kempný (Omsk - Chicago), Nikita Zajcev (CSKA Moskva - Toronto), Roman Ljubimov (CSKA Moskva - Philadelphia), Vladimír Sobotka (Omsk - St. Louis?), Joakim Lindström (Petrohrad - Skellefta), Pavel Bučněvič (Petrohrad - NY Rangers), Mattias Sjögren (Kazaň - Curych), Ján Laco (Astana - Chomutov).

Zajímavé přestupy v KHL:

Jevgenij Arťuchin (Petrohrad - Novosibirsk), Brandon Kozun (Jokerit Helsinky - Jaroslavl), Konstantin Kornějev (Kazaň - Ufa), Nikolaj Prochorkin (Ufa - Petrohrad), Alexander Popov (Omsk - CSKA Moskva), Lukáš Kašpar (Slovan - Dynamo Moskva), Andrej Meszároš (Novosibirsk - Slovan), Sergej Kosticyn (N. Novgorod - Minsk), Rok Tičar (Slovan - Jekatěrinburg), Jakub Kovář (Jekatěrinburg - Čerepovec), Cam Barker (Slovan - Astana), Jonathan Cheechoo (Minsk - Slovan).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz