Končí St. Louis, jeden z nejlepších hráčů poslední dekády

2. července 2015, 19:35

Daniel Poláček

Nikdy nebyl draftovaný a nesčetněkrát byl nejmenším mužem na ledové ploše, přesto se Martin St. Louis stal jednou z nejvýraznějších postav povýlukové NHL. Nyní – ve 40 letech – končí s profesionálním hokejem.

Ještě v lednu přitom Larrymu Brooksovi z deníku New York Post tvrdil: "Není pochyb o tom, že chci hrát i v příští sezoně. Tečka. A ano, chci ukončit kariéru v týmu Rangers."

Druhé přání se mu vyplnilo, to první nikoliv. Na nové smlouvě už se s vedením bohatého klubu nedohodl. V dresu Jezdců, k nimž se připojil v předminulém ročníku po neshodách s generálním manažerem Tampy Stevem Yzermanem, dvakrát marně kráčel za Stanley Cupem. Letos s týmem skončil v konferenčním finále, předtím ke kýžené trofeji zbýval poslední krok.

Lesku stříbrného poháru se však nabažil už dříve. V roce 2004 s Tampou. Ve stejné sezoně také ovládl ligovou produktivitu a radoval se z Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu NHL. S Kanadou, za kterou nastoupil poprvé v životě, navíc vyhrál Světový pohár.

Dá se říct, že právě v tomto ročníku St. Louis naplno prorazil. Bylo mu přitom už 28 let. Poté zámořskou NHL zahalila výluka. Již hvězdný křídelník si tak musel odskočit do Švýcarska. Po návratu však mohl jako vyhlášený šikula těžit ze zpřísněných pravidel nejlepší soutěže světa. V sezoně 2006/07 dosáhl na svá maxima: 43 gólů a 102 bodů.

Krůček od Triple Gold Clubu

Ačkoliv další Stanleyův pohár už nevybojoval, jednoznačně se zařadil mezi nejzářnější ofenzivní klenoty ligy. Více bodů než St. Louis (774) nasbírali v posledních deseti letech NHL jen tři hokejisté – Alexandr Ovečkin (895), Sidney Crosby (853) a Joe Thornton (838).

 HráčZGABody
1. Alexandr Ovečkin 760 475 420 895
2. Sidney Crosby 627 302 551 853
3. Joe Thornton 776 198 640 838
4. Martin St. Louis 770 282 492 774
5. Henrik Sedin 774 167 602 769

Houževnatý Kanaďan z města Laval byl rovněž krůček od členství v elitním Triple Gold Clubu. Chybělo mu pouze zlato z mistrovství světa, na kterém dvakrát ukořistil "jen" stříbro. Prohrané finále ho nejvíc bolelo v roce 2008. Na domácí půdě tehdy držel se spoluhráči vedení 4:3 ještě v 55. minutě. Pak ale Kovalčuk rozpoutal pohromu: vyrovnal a v prodloužení vystřelil zlato pro Rusko.

Jinak ale trojnásobný držitel Lady Byng Trophy (nejslušnější hráč NHL) může na kariéru vzpomínat v dobrém. Kdo by na přelomu tisíciletí řekl, že nedraftovaný, pouhých 173 centimetrů měřící útočník, kterého jako 24letého odvrhne Calgary, se zařadí mezi největší hvězdy povýlukové hokejové éry.

"Je požehnání hrát 16 let v NHL. Byla to úžasná jízda," podotkl St. Louis. "Chtěl bych poděkovat klubům Tampa Bay Lightning i New York Rangers a jejich majitelům za to, že mi umožnili hrát sport, který tolik let miluju."

Šesté finále Stanley Cupu v roce 2004 – Martin St. Louis střílí gól ve druhém prodloužení a posílá sérii do sedmého duelu, v němž domácí Tampa uspěje:

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz