Konrád, Dej či Marcinko jdou do přípravy na MS, v plné polní i Rusové

Konrád bavil nejen výkony, ale i pozápasovými děkovačkami | Foto: Zdeněk Polák, hc-olomouc.cz

29. března 2016, 10:50

Václav Jáchim

Podobně jako čeští hokejisté jsou už v plné přípravě na mistrovství světa další evropské výběry. Zatímco Švédévé budou tento týden trénovat ještě hodně nekompletní, Slováci a Rusové už se chystají v plnohodnotném složení, byť sestavy budou samozřejmě postupně doplňovat další hráči, jimž skončí klubové povinnosti.

Slováci začnou už druhý týden společné přípravy, trenér Cíger bude mít nově k dispozici některé krajánky z české Tipsport extraligy. Do nominace byli zařazeni olomoucký brankář Branislav Konrád (na snímku), vítkovičtí Peter Čerešňák s Michaelem Vandasem, chomutovský bek Adam Jánošík, Oldrich Kotvan ze Zlína, hradecký Rastislav Dej nebo Tomáš Marcinko z Pardubic.

Po vyřazení Kazaně z play off KHL bude se slovenským mužstvem Marek Ďaloga, někdejší sparťan se ale ještě do tréninků nezapojí - vzhledem ke zdravotním potížím se mu budou věnovat lékař a fyzioterapeuti. V porovnání s minulým týdnem se nově přidají rovněž brankář Július Hudáček s bratrem Liborem nebo útočník Michal Hlinka.

"Chceme mít k dispozici pět pětek. Postupně budeme kádr obměňovat, ale v tomto počtu zůstaneme až do posledního přípravného utkání proti Dánsku," řekl stránkám slovenského svazu generální manažer Róbert Švehla. Slovenský výběr nejprve čekají duely Euro Hockey Challenge ve Finsku, následují duely doma s Ruskem (14. dubna v Košicích, 16. dubna v Popradu), pak zápasy ve Francii. A nakonec na stadionech ve Skalici (28. dubna) a Bratislavě (30. dubna) dvě utkání proti zmíněnému Dánsku.

Nominace Slovenska pro přípravu na mistrovství světa

Brankáři:
Július Hudáček (Örebrö, Švédsko), Branislav Konrád (Olomouc, Česko), Tomáš Tomek (Žilina).

Obránci:
Marek Ďaloga (Kazaň, KHL), Dominik Graňák (Rögle, Švédsko), Peter Čerešňák (Vítkovice, Česko), Adam Jánošík (Chomutov, Česko), Oldrich Kotvan (Zlín, Česko), Lukáš Kozák (Kometa Brno, Česko), Patriki Luža, Mislav Rosandič, Michal Sersen, Ivan Švarný (všichni Slovan, KHL), Tomáš Rusina (Martin).

Útočníci:
Libor Hudáček (Örebrö, Švédsko), Rastislav Dej (Mountfield HK, Česko), Vladimír Dravecký (Třinec, Česko), Tomáš Marcinko (Pardubice, Česko), Rastislav Špirko (Kometa Brno, Česko), Michal Vandas (Vítkovice, Česko), Martin Réway (Fribourg, Švýcarsko), Marek Viedenský, Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný (všichni Slovan, KHL), Peter Galamboš (Martin), Michal Hlinka (Třebčín), Václav Stupka, Lukáš Handlovský (oba Žilina). 

Trenér: Zdeno Cíger.

Hodně pečlivě se na vrchol sezony chystají Rusové, pořadatelé mistrovství světa jsou v plné polní, ačkoli stále chybějí největší opory. Trenér Znarok má aktuálně v mužstvu 25 hokejistů, není vyloučeno, že tým ještě doplní zástupci Petrohradu, kteří překvapivě rychle vypadli ze semifinále play off KHL. Jinak ale aktuální sestava obstará obě úvodní přípravy s Norskem, které 8. a 10. dubna hostí hala Jubilejnyj v Petrohradě. Pro arénu to bude zatěžkávací test, protože v květnu bude hostit jednu ze základních skupin mistrovství světa.

V kádru sborné najdeme vesměs reprezentanty, kteří už absolvovali akce Euro Hockey Tour nebo jiné přípravné akce. Na pozici brankářů jsou zatím zkušený Jerjomenko s Galimovem a mladíkem Nalimovem, mezi beky má nejvíc mezistátních zkušeností loňský vicemistr světa Mironov. Pětici hráčů dodaly Jaroslavl a Kazaň. Po skončení play off by mělo tým doplnit vybraní kandidáti z CSKA Moskva, Magnitogorsku, Petrohradu a Kazaně, přičemž trenéři velmi intenzivně sledují dění v NHL.

Nominace Ruska pro přípravu na mistrovství světa:

Brankáři:
Alexander Jerjomenko (Dynamo Moskva), Stanislav Galimov (Kazaň), Ivan Nalimov (Vladivostok). 

Obránci:
Andrej Mironov, Dmitrij Višněvskij (oba Dynamo Moskva), Artěm Aljajev (N. Novgorod), Ilja Ljubuškin (Jaroslavl), Jaroslav Dyblenko (Spartak Moskva), Maxim Ignatovič, Vitalij Meňšikov (oba Novosibirsk), Zijat Pajgin (Soči), Albert Jarullin (Kazaň). 

Útočníci:
Jegor Averin, Daniil Apalkov, Vladislav Kartajev, Andrej Loktijonov (všichni Jaroslavl), Vladimír Tkačev, Fjodor Malychin, Artěm Lukojanov (všichni Kazaň), Vladimír Galuzin (N. Novgorod), Sergej Šumakov, Maxim Šalunov, Stěpan Sannikov (všichni Novosibirsk, KHL), Maxim Karpov (Dynamo Moskva), Vjačeslav Leščenko (Spartak Moskva).

Trenér: Oleg Znarok.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz