Kos po debutu: Hráči v extralize jsou chytřejší. Kouč Modrý vypíchl jeho přednosti

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

31. října 2023, 21:02

Ondřej Mach

Na modrobílý úbor mu ještě ani nestihli přišít jmenovku. Jakub Kos o víkendu dorazil z Finska a po nutných formalitách odcestoval v úterý s Kometou do Litvínova. Na horké půdě chemiků poprvé naostro okusil, jak to chodí v extralize. „Hráči jsou tady chytřejší,“ popisoval po utkání v mixzóně.

Trenérský štáb Brna ho pro úterní souboj hned šoupl na pravé křídlo druhého útoku. Vedle ostřílených harcovníků Martina Kohouta a Tomáše Marcinka.

Že by se ale Kosovi rozklepaly nohy? Kdepak. Po pár vteřinách z úhlu bleskově prověřil litvínovského brankáře Mateje Tomka, o chvíli později pak díky důraznému hitu vydoloval kotouč za brankou a způsobil závar ve slotu.

Zkrátka naznačil, že nemusí být zaparkovaný až někde ve čtvrté lajně. Na tempo mezi českou smetánkou se naladil cobydup...

Vyčítáte si některou ze svých šancí?
Tak hned první střídání, kdybych to dal trochu výš, tak z toho mohl být gól. Ve druhém zase trochu víc doleva a byl by to taky gól…

Šlo z vás cítit, že se nebojíte fyzické a aktivní hry. Je to něco, v čem byste měl být Kometě přínosný?
Určitě. Budu se snažit bruslit, napadat… A když už se dostanu do šancí, tak je musím proměnit. 

„Budu se snažit bruslit, napadat… A když už se dostanu do šancí, tak je musím proměnit.“

Trenéři vás zařadili do druhé ofenzivní letky, nakolik si vážíte takové důvěry?
Samozřejmě vážím, dostal jsem super spoluhráče. Bylo to dobré. 

V brněnském kádru figuruje spoustu zkušených borců. Berete si jejich postřehy k srdci?
Určitě. Cokoliv dostanu, tak si to chci vzít. A každým dnem se zlepšovat.

Dokážete pojmenovat největší rozdíl oproti finské lize?
Asi, že je to tady chytřejší. Ve Finsku se spíš lítá od ničeho k ničemu, nebo jak to říct… Tady už jsou hráči chytřejší. Ví, kam se mají postavit. 

Debut ale mohl být o něco sladší, že?
Nevím, je to takové jiné, když se prohraje… Samozřejmě hořké. Ale odevzdal jsem na ledě maximum, jako všichni z našeho týmu. Bohužel to dneska nestačilo. Máme zápasy v pátek a neděli – připravíme se a budeme chtít vyhrát. 

„Jeho výkon? Výborný. Vysoký kluk, dobře bruslí, puk mu nepřekáží a skvěle forčekuje.“

Kde vidíte zlomový moment? Mezi 33. a 40. minutou Litvínov odskočil už na rozdíl tří branek...
Asi tady, no. Pozitivní je, že jsme do nezabalili a skočili do třetí třetiny. Vrátili jsme se na kontaktní gól, ale bohužel… Je to škoda. Bylo to nahoru dolů, což úplně hrát nechceme. Musíme být dobří dozadu ve všech pěti hráčů. 

A jak na vás tedy působí nové mužstvo?
Hodně silné, kvalitní. Když budeme dodržovat všechny věci, tak to bude vítězný tým.

Pohled trenéra Jaroslava Modrého

Četl jsem pěkný článek, kde psal trenér o debutu v NHL. Tady to bych k tomu přirovnal – první utkání v extralize si budeš pamatovat celý život. Je to pro všechny, co ti pomohli v hokejovém růstu. Jsme rádi, že s Kubou můžeme pracovat. Podle mě má velký potenciál, je to líheň českého hokeje. Jeho výkon? Výborný. Vysoký kluk, dobře bruslí, puk mu nepřekáží a skvěle forčekuje. Byl na něj faul, z toho jsme měli přesilovou hru. Asi se trochu sžívá s jiným stylem hokeje, to bude chvíli trvat. Ale určitě je to pro mančaft pozitivní vítr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz