Liga mistrů změní kabát: 32 klubů i víc peněz, hrát budou jen nejlepší

Foto: Facebook Champions Hockey League

14. června 2016, 16:14

Adam Bagar

Hokejovou Ligu mistrů čekají už od sezony 2017-18 výrazné změny, které jsou pro budoucnost soutěže obrovským krokem kupředu! Takřka padesátka účastníků a jistota účasti zakládajících členů? Kdepak. Valná hromada CHL dnes v Berlíně schválila úplně nový model, při němž bude o titul bojovat jen 32 výběrů, které se do soutěže kvalifikují sportovní cestou. Tipsport extraligu má na mezinárodní scéně zastupovat kvarteto klubů.

Vítkovice a Pardubice v uplynulém ročníku bojovaly o záchranu mezi tuzemskou elitou, braly jedenáctou, respektive dvanáctou příčku, přesto se znovu objeví v Lize mistrů. Řada fanoušků nad tímto pravidlem každoročně kroutila hlavou, ale takto to zkrátka schválila Valná hromada CHL, která tentokrát sáhla k rozsáhlým změnám a mimo jiné zrušila právě jistotu účasti v soutěži u všech zakládajících členů.

Los CHL: Tygři poletí na sever. Plzeň vyzve Nitru, Spartu čeká polský mistr »

Tu si od sezony 2017-18 zahrají jen ti nejlepší, konkrétně 32 klubů ze třinácti zemí. Mezi nimi nebudou chybět vítězové norské, slovenské, francouzské, běloruské, dánské, britské či polské nejvyšší soutěže a navrch vítěz Kontinentálního poháru. Tři členy by měli mít v CHL Němci a Rakušané, respektive účastníci mezinárodní EBEL, čtyři kluby Švýcaři s Čechy a po pěti pak zástupci finské a švédské ligy.

To se však může ještě změnit v závislosti na tom, jak se bude klubům jednotlivých zemí dařit a podle toho se bude měnit výkonnostní žebříček, který vezme v potaz výsledky posledních tří ročníků CHL. Ten poslední ovládla švédská Frölunda, která si v dramatickém finále poradila s finským Oulu. Cesta českých klubů skončila už v osmifinále, kdy shodně vypadly Litvínov, Sparta Praha a také Liberec.

Současných šestnáct skupin se změní na osm čtyřčlenných. Dva nejlepší týmy každé z nich postoupí do osmifinále, vyřazovací boje se budou hrát stejně jako dosud na dvě utkání. Další ročník CHL tak nabídne celkem 125 střetnutí, jejich přesné termíny však zatím nejsou známy. To všechno je pro soutěž krok dopředu, stejně jako podpis nové šestileté smlouvy s marketingovým partnerem Infront Sports & Media.

„Podepsání šestileté smlouvy je velmi silným vzkazem pro fanoušky. Ukazuje, že partner věří v náš produkt. Nová smlouva nám dává stabilitu a dlouhodobou perspektivu rozvíjet klubový hokej v Evropě,“ těší generálního ředitele soutěže Martina Baumanna. Na Valné hromadě byl navíc do Rady CHL nově dosazen šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel, který nahradil Kalerva Kummolu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz