Litvínov začal vítězně, v baráži přemohl Energii. Straka sestřelil Rytíře hattrickem

Foto: Luboš Vácha

27. března 2018, 19:22

Jan Šimek

Vypjatá baráž odstartovala a úvodní zápas zvládli lépe extraligoví favorité. Jihlavská Dukla doma vynulovala Kladno. Rytířům nedovolila ani gól a zejména díky hattricku Petra Straky zvítězila jednoznačně 4:0. Ve druhém utkání uspěli litvínovští hokejisté, kteří si na svém ledě poradili s karlovarskou Energií v poměru 3:1.

Dukla vynulovala Rytíře, Straka nasázel hattrick

Jihlavský tým, který doma vyzval kladenské Rytíře, začal dobře. Uběhlo sotva osm minut hry a poprvé se měnilo skóre. Diviš našel Straku, který si vyjel před branku a nadvakrát procpal puk za záda brankáře Cikánka. V úvodu druhé třetiny si Straka vyměnil puk s Divišem a skvělou trefou nad vyrážečku Cikánka poslal Duklu do dvoubrankového trháku. Kladno, v jehož sestavě skutečně scházel Jaromír Jágr, se ne a ne dostat do hry.

Za čtyřicet minut vypálilo na jihlavskou branku jeden desetkrát. Naopak celek z Vysočiny byl při chuti a na startu třetí části se Straka přes celé kluziště proháčkoval až k Cikánkovi a obránce Repe si Strakův bekhendový pokus bruslí smolně srazil do vlastní branky – 3:0. Dukla si luxusní náskok pohlídala, v závěru díky Zemanovi přidala ještě čtvrtý gól a do baráže vstoupila úspěšně.

František Zeman (asistent trenéra Jihlavy): „Můžeme být spokojení. To, co jsme si ráno řekli na poradě, plnili hráči do puntíku. Udělali jsme první krok ze dvanácti, které nás čekají. Jsem rád, že jsme ho zvládli.“

Pavel Patera (asistent trenéra Kladna): „Do utkání jsme vstoupili ustrašeně. Nabídli jsme Dukle hodně prostoru na ledě. První gól domácí uklidnil, a jak jsme teď týden nehráli, nemohli jsme se do toho dostat. Jihlava nás k ničemu nepustila, celý zápas jsme tahali za kratší konec. U všeho jsme byli později, všechny nerozhodné puky měla Dukla a zaslouženě zvítězila.“

HC DUKLA JIHLAVA – RYTÍŘI KLADNO 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Straka (Diviš), 24. Straka (Diviš, de la Rose), 44. Straka, 56. Zeman (Čachotský, Bryhnisveen).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Tošenovjan, Hanzlík.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 34:17.
Diváci: 4 847.
HC Dukla Jihlava: Kořenář – de la Rose, Suchánek, Stříteský, Bryhnisveen, Kajínek, D. Váňa, Půža – Diviš, Skořepa, Straka – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hamill, Rabbit – F. Seman, R. Hubáček, D. Čermák. Trenéři: Vlk a Zeman.
Rytíři Kladno: Cikánek – F. Matula, Štich, Repe, Štindl, Kehar, Lenďák – Redlich, T. Kaut, Kružík – J. Kloz, Kubík, D. Tůma – M. Hořava, Machač, Svedlund – Zikmund, Patyk, Pekr. Trenéři: Hořava a Patera.

Chemici si poradili s Energií, jejich výhru řídil Hübl

Úspěšně zahájili záchranářskou misi také hokejisté Litvínova, kteří doma hostili Karlovy Vary. Hned po 98 sekundách byla k vidění první branka zápasu. Juraj Mikúš v přesilovce namazal Hüblovi a domácí veterán poslal Vervu do vedení. V polovině utkání si navíc Matouškovu střelu srazil do vlastní sítě Tuominen a chemici vedli už 2:0. Litvínovští kontrolovali svůj náskok a na začátku třetí dvacetiminutovky navíc přidali třetí gól.

Energetici totiž převedli hrubku v rozehrávce, Hübl získal puk, bekhendem jej přiťukl Jánskému, který dělovkou pod horní tyčku zvýšil na 3:0. Krátce nato se dočkali hosté. Gríger vyjel zpoza branky, vyměnil si kotouč se Skuhravým, a pak propálil Petráska. Karlovarští už víc nestihli, a Litvínov tak slaví první výhru v baráži. Energie bude o první úspěch bojovat v pátek proti Jihlavě.

Jiří Šlégr (trenér Litvínova): „Chtěl bych poděkovat divákům za to, v jakém počtu přišli. Vytvořili hráčům dobrou atmosféru. Bylo tam úplně jiné nasazení i chuť. Hned na začátku se nám podařilo vstřelit branku, což bylo důležité. Pak už jsme byli trpěliví. Soupeř výborně bruslil, dostával se do šancí, ale my jsme si počkali na jeho chyby a využili jsme toho. Celé mužstvo musím pochválit především za bojovnost a týmovost. Stále je to ale jen jeden zápas a musíme jet dál.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Věděli jsme, že nás tady bude čekat velmi nepříjemný a těžký soupeř, což se ukázalo hned od začátku. Do utkání jsme chtěli vstoupit lépe, což se nám ale nepovedlo. Z nešikovnosti jsme udělali dva zbytečné fauly a dostali jsme z přesilovky gól. Postupem jsme se hru vyrovnali, vytvořili jsme si nějaké příležitosti, ale branku jsme bohužel nedali. Ve druhé třetině jsme se dostali do tlaku, měli jsme šance, ale bohužel jsme si dali vlastní gól a na třetí jsme domácím nahráli, což rozhodlo. Za stavu 0:2 bychom byli stále ve hře. Porazili jsme se v podstatě sami.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. V. Hübl (J. Mikúš, F. Lukeš), 29. Matoušek, 42. Jánský (V. Hübl) – 49. Gríger (Skuhravý).
Rozhodčí: Hejduk, Kika – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 7:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 25:30.
Diváci: 5 342.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Šesták, Frolo, Gula, Z. Sklenička, Sörvik, Baránek – M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý – Matoušek, Řehoř, Trávníček – Jánský, V. Hübl, F. Lukeš – Jícha, Válek, Jurčík. Trenéři: Šlégr, Stránský, Skuhrovec a Weissmann.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Podlipnik, Šenkeřík, M. Rohan, Plutnar, Krejčí, Kovačevič – T. Rachůnek, Balán, Flek – Stloukal, Kverka, Kohout – Osmík, Skuhravý, Gríger – O. Beránek, Tuominen, Vrdlovec. Trenéři: Pešout a Mariška.

Tabulka baráže o TELH po 1. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dukla Jihlava 1 1 0 0 0 4:0 3
2. HC VERVA Litvínov 1 1 0 0 0 3:1 3
3. HC Energie Karlovy Vary 1 0 0 0 1 1:3 0
4. Rytíři Kladno 1 0 0 0 1 0:4 0

Další program baráže o Tipsport extraligu

Pátek 30. března – 2. kolo:
18:00 Rytíři Kladno – HC VERVA Litvínov
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava

Neděle 1. dubna – 3. kolo:
16:00 HC Dukla Jihlava – HC VERVA Litvínov
16:00 Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary

Úterý 3. dubna – 4. kolo:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava
17:30 HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno

Pátek 6. dubna – 5. kolo:
18:00 Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov

Neděle 8. dubna – 6. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – Rytíři Kladno
16:00 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary

Úterý 10. dubna – 7. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary

Pátek 13. března – 8. kolo:
18:00 Rytíři Kladno – HC VERVA Litvínov
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava

Neděle 15. dubna – 9. kolo:
16:00 HC Dukla Jihlava – HC VERVA Litvínov
16:00 Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary

Úterý 17. dubna – 10. kolo:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava
17:30 HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno

Pátek 20. dubna – 11. kolo:
18:00 Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov

Neděle 22. dubna – 12. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – Rytíři Kladno
16:00 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz