Litvínovská euforie hned tak neskončí. Ale nesmí nás uspokojit! velí Kysela

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

28. května 2015, 11:10

Václav Jáchim

Dokráčeli k největšímu úspěchu bohaté klubové historie. Hokejisté Litvínova senzačně vybojovali premiérový mistrovský titul, užili si bouřlivé oslavy, celé město a region byly na nohou. Úžasná euforie v srdcích fanoušků i hráčů stále přetrvává, jenže je čas dívat se dopředu. Borci Vervy brzy uzavřou soustředění v Turecku, pak se dají do tvrdé dřiny v letní přípravě. Před Vervou stojí nový ročník Ligy mistrů a také nejvyšší soutěže, v níž se z dobyvatelů stanou ti, kteří budou hájit zdolané pozice.

Zkrotit nadšení a odolat vědomí, že všechno půjde třeba snáz než dosud, to nikdy není snadné. Zvlášť když budou chybět někteří klíčoví válečníci. Jenže Krušnohorci věří, že navzdory tomu budou znovu pořádně nebezpeční. "Snažíme, se, aby nenastalo uspokojení. Nesmíme usnout na vavřínech!" říká generální manažer Robert Kysela. Mistr světa z Vídně 1996 je jedním z architektů velkého triumfu, na který marně čekaly generace Hlinků, Růžičků a dalších ikon tamného hokeje.

Mistrovská euforie asi bude ve váš všech ještě dlouho, byť ta hlavní už odezněla. Je těžké vrátit se zase k normální práci?
"Je to těžké, i pro nás z managementu, protože euforie v malém městě je veliká. Před odletem do Turecka jsme měli podpisovou akci, já si původně myslel, že to bude tak na dvě nebo na tři hodinky. Ale přišlo tam tolik lidí, že tam hráči byli od čtyř odpoledne do půlnoci. Něco neskutečného! Všichni měli pořádně unavené ruce."

Soustředění v Turecku jste dali za odměnu?
"Ne, létáme tam každý rok, máme s tím dobré zkušenosti. Letos jde ale trošku o změnu, protože v minulosti jsme měli Turecko uprostřed letní přípravy. Nejdřív se čtyři týdny trénovalo na suchu, až pak následovalo soustředění u moře. Teď v Turecku naopak všechno zahajujeme. Kluci, co nehráli finále, doma trénovali už týden, ostatní se přidali až před odletem."

Litvínov ztratí dvě opory, možná i tři. Odcházejí Pavel Francouz a Jakub Petružálek, u Martina Ručinského asi padne rozhodnutí později, že?
"Určitě. Růča bude odpočívat, myslím, že se vyjádří až v září. U něj je to tradiční postup. Kuba Petružálek? U něj to vidím tak, že asi znovu odejde do KHL. Stejné je to u Pavla Francouze, ten s námi letěl do Turecka v rámci dobrých vztahů i přípravy. Jinak se chystá individuálně, do Ruska by měl zamířit někdy počátkem července. Ale teď se připravuje s námi, je to takový náš mazlíček."

Možnou náhradou za Francouze by mohl být Jaroslav Janus. Kdy by se mohl připojit k týmu?
"Věřím, že po našem návratu z Turecka. S Janusem jednáme o smlouvě. Myslím, že jsme se na nějakých parametrech dohodli, z naší strany jsme agentovi posílali předběžné odsouhlasení. Byli bychom rádi, aby se po našem příletu zapojil."

Kolik vůbec plánujete posil?
"Během minulé sezony se dobře ukázali mladí kluci, kteří se postupně do mužstva začlenili. Franta Gerhát, Jurčík, Pavel Písařík, Šrámek. Ti by měli získat stabilnější místo. Zůstala nám celá obrana, máme mladého gólmana Petráska, který přišel z Ústí. Považuji ho za velký talent, znám ho delší dobu, ten kluk se mi vždycky líbil. Pokud to s Janusem vyjde, bude mít Petrásek vedle sebe kvalitního brankáře. Celkově si myslím, že by mužstvo mohlo být na slušné úrovni. Ale samozřejmě - výjimečné výkony, jaké jsme předvedli v minulé sezoně, předvádí mužstvo s top hvězdami. U nás to byli Růča, Kuba Petružálek, Pavel Francouz."

Je to určitě výzva pro další hráče, aby letošní esa nahradili.
"Přesně tak. Nová sezona může být zase dobrá. Neříkám, že budeme hrát automaticky v první čtyřce, jelikož ostatní mužstva také zbrojí. Chceme, to je jasné. Ale považovali bychom za úspěch, abychom se dostali do play off. A pak bojovali dál. Kdybychom šli přímo do čtvrtfinále, to už by úspěch skutečně byl, protože po mistrovském titulu je to hrozné těžké. Hrajete navíc Ligu mistrů, máte kratší přípravu."

Jste alergicky na výraz "mistrovská kocovina"?
"To jsem. Podle mého to je nesmysl. Zejména záleží na přístupu trenérů, kteří to musejí zvládnout. Hráči? Samozřejmě každý z nich je po takovém úspěchu trochu v euforii, myslí si, že už ten hokej umí. Hrozí trošku uspokojení, k tomu ona kratší příprava... Pak přijde pět šest zápasů, které prohrajete nebo uděláte jen pár bodů. A najednou jste někde vzadu. I když máte podobnou hráčskou kvalitu jako loni, trošku se vám rozklepou kolena. Pak to není úplně jednoduché."

Zažil jste během aktivní kariéry něco podobného?
"Jo, v roce 1996. Po mistrovství světa ve Vídni, které jsme vyhráli. Přijel jsem 20. května a prakticky neměl letní přípravu. Na začátku další sezony to bylo strašně těžké. Proto se teď snažíme, aby kluci neusnuli na vavřínech. Mladí rychle ztratí kondici, ale pak ji zase rychle naberou. U starších je to o nějaké dlouhodobější přípravě. Tohle víme. Navíc v novém ročníku nám budou chybět opory také v kabině. Přítomnost Jirky Šlégra a Martina Ručinského tam byla znát po stránce psychologické, z hlediska psychické přípravy a sebedůvěry mužstva. Proto bych byl moc rád, kdyby se Martin rozhodl pokračovat. Už jenom z tohoto důvodu - byť třeba v možná takové omezenější formě, že by měl víc volna."

Pomohl vám extraligový triumf při jednáních s partnery, nebo se to v ekonomické oblasti až tolik nepromítne?
"Musím říci, že náš hlavní partner Benzina a celá skupina Unipetrol jako vlastník klubu v letošní sezoně pomáhaly. O mužstvo a o klub se postaraly úplně parádně. Benzina s námi podepsala tříletou smlouvu a myslím, že to je především zásluha toho úspěchu. Jak ti kluci hráli. Takže určitě! U našich hlavních partnerů vidím chuť pokračovat, což je strašně důležité. Protože situace v hospodářství je taková, jaká je. Každý věrný partner je pro nás velmi cenný. A u těch menších, co nás přímo nesponzorovali a byli spíš sympatizanty, teď vidím pár nových partnerů. Už během play off přišli a řekli, že by chtěli pomoci víc."

Už je to víc než měsíc od posledního zápasu finále, ale v Litvínově ještě doznívají oslavy a radost z historického výsledku. Cítíte, že to ve fanoušcích pořád je?
"No jasně. Před odletem do Turecka jsme absolvovali dvě besedy - na základní škole v Meziboří a na gymnáziu v Litvínově. Narvaná tělocvična, děti pomalovaný našimi barvami... V Litvínově je pořád obrovská euforie a za to všem klukům patří maximální dík. Bylo by dobré, kdybychom toho využili i směrem k mládeži. Kdybychom získali další adepty pro hokej. V základně máme dětí hodně, musím říci, že obrovskou roli tam sehrávají Robert Reichel s Jirkou Šlégrem. Makají na náborech, chodí po školách. Titul nám v tom může pomoci, chceme z něj vytěžit co nejvíc!"

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz