Loučení v Kometě? Korektní! hlásí Hájek. Angličtinu piloval se sestrou

Foto: Karel Švec, cslh.cz

13. srpna 2015, 11:50

Václav Jáchim

Loni byl na Memoriálu Ivana Hlinky u stříbrné české radosti, teď musel Libor Hájek přijmout porážku se Švédy, která znamenala konec snu o postupu do play off. Letošní osmnáctka na dřívější úspěchy nenaváže, junioři se chtějí s turnajem důstojně rozloučit proti Američanům Před sebou mají poslední utkání v plné sestavě, záhy poté několik elitních borců zvedne kotvy a vyrazí za angažmá do Kanady. Brněnský zadák také! "Měl jsem to v hlavě delší dobu, zámořský hokej mě láká. Už se těším," konstatuje čerstvá posila týmu Saskatoon Blades.

V českém týmu patří k nejlepším. Konstruktivní zadák brání i tvoří. Proti Švédsku vyrobil nepřesnost, po níž soupeř trefil tyčku. jenomže kdo nic nedělá, nic nezkazí. Tenhle šikula má jinak ohromné předpoklady, český hokej v něm brzy bude mít obránce se špičkovým potenciálem. Navzdory mládí už okusil nejvyšší soutěž, Memoriál Ivana Hlinky hraje podruhé, což se povedlo jen vyvoleným.

Vedro? Postupně jsem z výstroje oddělal všechno, co šlo

"Už nejsem tolik nervózní jako před rokem," srovnává. "Vím, jak to funguje. V Břeclavi vždycky byli výborní diváci, vím to už z doby, kdy jsem se tu jako malý kluk chodil dívat na starší. Bohužel, letos jsme to nedotáhli, porážka se Švédskem je pro nás zklamáním. Nepostoupili jsme, ještě nás čeká utkání proti Americe, které musíme vyhrát," konstatuje.

Aktuální ročník vejde do dějin prestižní akce jako suverénně nejteplejší. Takové tropy na Memoriálu ještě nikdy nepanovaly. "Je to docela náročné, protože teplota hraje velkou roli. Ani led nemá žádnou kvalitu, nehraje se na něm dobře. Nikdy jsem nic podobného nezažil. V brněnském Rondu také bývá teplo, rozhodně však ne takové jako tento týden v Břeclavi," připomíná. Jak se ubránit únavě a vysílení? "Člověk musí hodně pít. Také jsem postupně oddělal z výstroje všechno, co šlo. Když přijdu ze třetiny do šatny, chladím si studenou sprchou obličej a ruce," popisuje.

Navzdory podmínkám hraje Hájek s chutí. Má sebevědomí, útočníky drtí bruslením a rychlým přístupem. Tyká si s rozehrávkou, při práci s kotoučem většinou nepanikaří. "Cítím se dobře, osobně to mám tak, že se mi hraje lépe, pokud tam je důvěra trenéra a chodím na led hodně často. Určitě to je lepší, než kdybych šel párkrát za třetinu. Víc si dovolím, hraju s pukem, jsem jistější," kvituje s nadšením.

Pan Hadamczik je správný chlap. Asi by mi příležitost dal

Až junioři odmakají páteční turnajovou derniéru proti Spojeným státům, mnozí začnou balit před životní změnou. Také Libor Hájek vymění domácí pohodu za angažmá v Kanadě. Byl to dlouhodobější záměr? "Ano. Přemýšlel jsem nad tím déle, chci to tam jít zkusit. Uvidíme, sám jsem zvědav, jaké to v zámoří je. Musím přiznat, že jsem v očekávání," reaguje. Loni udělal stejné rozhodnutí jiný brněnský bek Jakub Zbořil, v červnu si ho ze 13. příčky prvního kola draftu zamluvil Boston. "Ale nebylo to tak, že bych se koukal jenom na Kubu Zbořila. Měl jsem to v plánu už dřív a věřím, že v mém případě půjde o dobrou cestu," dodává.

V CHL Import Draftu získali šikovného beka Saskatoon Blades. "Nebudu tam mít žádného Čecha. Na internetu jsem zjišťoval nějaké bližší podrobnosti. Saskatoon by mělo být normální kanadské město, dočetl jsem se třeba, že mají rádi psy. Takže tam budu rád," směje se. Saskatoon hostil v roce 2010 mistrovství světa dvacetiletých, za Blades v minulosti hrával třeba Martin Erat. Ale i další čeští hokejisté. "Jo jo, to vím.Těším se hodně. Odlétám 20. srpna," potvrzuje.

Až dosud oblékal brněnský dres, jak záměr jít do zámoří v klubu přijali? "V Kometě všechno v pohodě. Dobře jsme to dořešili, já jsem spokojený," říká klidně. Kdyby zůstal, nejspíš by pravidelně nastupoval v Tipsport extralize. Výkonnostně na si o to Hájek říkal. "Možná tam byla šance hrát extraligu dospělých, pan Hadamczik je správný chlap. Asi by mi příležitost dal. Ale víte, já to chci v Kanadě zkusit, měl jsem to takhle v hlavě delší dobu. S Kometou jsme se rozešli velice korektně," doplňuje.

Proti Kanadě se mi vždycky hrálo lépe než se Švýcary nebo Němci

Přesun do Saskatoonu bere jako ideální průpravu na NHL. "Mým cílem je, abych si ve Western Hockey League co nejrychleji zvykl a pomohl si k dobré pozici v příštím draftu NHL. Snem je první kolo," hlásí. Věří, že adaptace na odlišný hokej proběhne bleskově. "Proti Kanadě se mi vždycky hrálo lépe než se Švýcary nebo Němci. Neříkám, že jsou špatní, ale sedí mi rychlejší důraznější hra. A když to teď bude na menším kluzišti, tak pro mě jenom dobře. Tohle mám rád." Důležitá je rovněž komunikace. "S angličtinou pracuju. Sestra umí hodně dobře, takže když to šlo, vykládali jsme si spolu anglicky. Věřím, že to nebude větší problém."

Stěhováním za Atlantik pro nejbližší měsíce mizí ze zorného pole trenérů reprezentační osmnáctky. Na jaře hrál Hájek mistrovství světa této kategorie ve Švýcarsku, moc rád by se zúčastnil i příště ve Spojených státech. Jenže záleží, jestli mu to umožní ,klubové povinnosti. "Chtěl bych se Saskatoonem v play off daleko. Na druhou stranu vím, že pokud bych nemohl na šampionát přijet, je tam smluvní pokuta za neúčast. Ale nepředbíhejme, tohle je teď strašně daleko. Uvidíme, co se stane. V mém případě vždycky platilo a platí, že když mohu, reprezentuju moc rád," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz