Malkin jako Crosby, také jede na MS! Kapitánem sborné je Kovalčuk

28. dubna 2015, 17:40

Václav Jáchim

Kanaďané mají Crosbyho, Rusové zase Jevgenije Malkina. Mistrovství světa v České republice bude přehlídkou světových hvězd, oba zmínění parťáci z Pittsburghu se ocitnou na opačných stranách barikády. Malkin si na šampionátu zahrál už loni a přispěl k titulu mistrů světa (podobně jako v roce 2012), Crosby se turnaje zúčastnil jen v roce 2006, kdy měl po své první sezoně v NHL.

Zatímco kanadská modla potvrdila účast záhy po vyřazení Penguins z prvního kola Stanley Cupu, Malkin si dával na čas. Podle prvních zpráv se mu údajně moc reprezentovat nechtělo, nakonec ale bude všechno jinak. "Žeňa je patriot, nikdy by národní tým neodmítl. Jsem optimista," řekl nejprve ruský agent hráče Gennadij Ušakov.

V úterý po odpoledne bylo jasno. Vedení ruské sborné potvrdilo, že na mistrovství světa nastoupí nejen Malkin, ale také další útočníci Vladimír Tarasenko ze St. Louis a Nikolaj Kuljomin z New York islanders. Padla sice možnost příjezdu Alexandra Ovečkina nebo Jevgenije Kuzněcova, neboť jejich Washington postoupil do druhého kola, ovšem Rusové ještě čekají na poslední sérii. V Detroitu září Pavel Dacjuk, z týmu Tampy Bay by se mohl hodit mladý žolík Nikita Kučerov.

Trenér Oleg Znarok má i se zmíněnou trojici k dispozici zatím osm hráčů NHL - už dřív se k týmu přidali brankáři Bobrovskij, Chudobin, obránce Kulikov, útočníci Anisimov a Ničuškin. Konečná nominace Ruska zatím nebyla oznámena, trenéři jen pravidelně vyřazovali hráče po skupinkách. Prozatím poslední škrt přišel v úterý ráno, mistrovství světa se nebude týkat zadáka Rukavišnikova ani útočníků Popova, Burmistrova a Kokareva.

Členové ruské výpravy den před odletem do Ostravy navštívili hrob Valerije Charlamova, společně s legendami Malcevem, Michajlovem a Petrovem slíbili, že udělají maximum, aby obhájili světové zlato. Brankářskou jedničkou bude patrně Sergej Bobrovskij, kapitánem je Ilja Kovalčuk, který nosil céčko už na některých turnajích v minulosti. "Je to velká čest. V kabině ke mně přišel trenér Znarok a oznámil, že budu kapitánem. Cítím odpovědnost, všichni chceme uspět," cituje útočníka Petrohradu server championat.com.

Vyjádření hráčů je jinak v ruských médiích jako šafránu. Sborné se nepovedl závěr přípravy, Znarokův výběr prohrál pět posledních zápasů. Zejména domácí nezdary se Švédy stály Rusy dost nervů, což se projevilo na zhoršení komunikaci s médii. Kupříkladu po závěrečném duelu s Tre Kronor předstoupil před novináře jen Oleg Znarok, z hráčů nedorazil nikdo. Ruská reprezentace si ještě ve středu dopoledne místního času zatrénuje v Novogorsku, do Ostravy by měla přiletět odpoledne. Výprava bude jako jediná nocovat mimo dějiště turnaje, ruský tým najde zázemí v Kravařích u Opavy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz