Mám šanci inspirovat další Američany, říká maličký bitkař Klecha

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

S Horáckou Slavií, třetím týmem loňského prvoligového ročníku, se připravuje i jedna zajímavá hokejová osobnost - Američan Dakota Klecha, 175 centimetrů vysoký forvard, jenž se i přes drobnou postavu nebojí shodit rukavice. Dokáže se vměstnat do kádru Třebíče, kterou brzy posílí hráči z Brna a Olomouce? „Získat místo v týmu bude opravdu těžké,“ přiznává rychlonohý Klecha.

V zámoří je již odedávna nezpochybnitelným trendem dávat příležitost zejména urostlým hráčům. Vždyť v samotné NHL je hokejistů pod 180 centimetrů jako šafránu. To samé platí, byť v menším měřítku, i pro další soutěže, a to včetně nejprestižnější univerzitní ligy NCAA. Právě v té má Dakota Klecha, potenciální posila Horácké Slavie, odehráno 48 utkání s bilancí 5+5. „Neřekl bych, že výška pro mě byla v Americe kdovíjaký problém. Hodně jsem totiž na sobě dřel a snažil se stát silnějším,“ uvedl pro hokej.cz rodák ze státu Michigan.

„NCAA je každopádně velmi dobrá soutěž, z níž spousta hráčů přešla k profesionálům. Je to fyzicky náročná liga s mnoha statnými chlapy. Hraje se tam tedy převážně stylem nahoď a jeď,“ pokračoval v interview bývalý člen týmu Ferris State University. „Na zápasech bývá skvělá atmosféra, zvláště když hrajete před studenty z univerzity, kteří chodí fandit,“ prozradil o soutěži, ze které v nedávné době odešly do NHL takové hvězdy jako Jonathan Toews, Phil Kessel, James van Riemsdyk či letos v létě Jack Eichel.

„Bitky mám rád. Pokud někdo nehraje na ledě fér, tak se spoluhráčů zastanu."

Ačkoliv jeho fyzické parametry hrůzu nenahánějí, jeho herní styl už ano. Podobně jako kdysi Theo Fleury, který se svými 168 centimetry bořil předsudky o správných tělesných proporcích, se i Dakota Klecha stará především o to, aby svým soupeřům hokej co nejvíce znepříjemňoval. Sráží se s nimi, rve se o každý kotouč, a když je potřeba, nebojí se zastat svých spoluhráčů a shodí rukavice. Důkazem budiž sezona 2010/2011, v níž v šedesáti zápasech inkasoval hned 282 trestných minut!

Nutno však dodat, že v témže ročníku se stal i nejproduktivnějším mužem Wichity (NAHL). Není tak typickým rváčem, ba naopak dokáže vydatně podporovat i ofenzivu. „Bitky mám rád. Občas jsou sice nadbytečné, ale někdy se zkrátka musíte postavit za své spoluhráče. Jsou součástí hry. Pokud někdo na ledě nehraje fér, tak se spoluhráčů zastanu,“ varuje světlovlasý forvard.

Další zvláštností u Dakoty, krom jeho podprůměrné hokejové výšky, je i průběh loňského ročníku. V něm totiž sehrál pouze tři duely. Takřka rok mu tedy chybělo zápasové vytížení. „No, minulá sezona... Zkrátka jsem zjistil, že NCAA už není pro mě a rozhodl jsem se podepsat smlouvu s agentem. V takovém případě už jsem ale nemohl nastupovat na univerzitě, a tak jsem čekal a pak odletěl hrát hokej do Evropy.“ Třiadvacetileté křídlo nejprve zamířilo do druholigového Pelhřimova a posléze se vydalo vybojovat smlouvu do nedaleké Třebíče.

Dakota Klecha je v České republice zatím jen krátce, i tak už ovšem stihl odhalit krásy naší vlasti. „Mám to tady opravdu rád. Česko je skutečně pěkná země. Zrovna minulý víkend jsem navštívil Prahu, ta je opravdu nádherná,“ netajil se. „Třebíčské památky a město jako takové jsem zatím moc neviděl. Většinu času totiž trávím na hotelu a stadionu. Nemám auto, takže to mám o to složitější. Každopádně se na to chystám a moc se těším. Památky v Třebíči vypadají opravdu lákavě. Bude to zábava,“ sdělil mladý forvard, který pilně pracuje na zlepšení své češtiny.

„Do mobilu si poznamenávám slovíčka. Spoluhráči jsou mým akcentem u některých slov ohromeni,“ přiznal hokejista, jemuž ve slově Třebíč nedělalo sebemenší problém vyslovit cizinci mnohdy proklínané ř.

To jeho noví parťáci z Horácké Slavie si musí na anglicky hovořícího kolegu teprve zvykat. „Zezačátku jsem se cítil trochu izolovaně. Nikdo se se mnou moc nebavil, ale teď, když jsem tu několik dní, už je to lepší. Ví o mně, řeknou “hi“, začínají se mnou žertovat.“

„Zezačátku jsem se cítil trochu izolovaně. Nikdo se se mnou moc nebavil, ale teď už je to lepší."

Není divu, že je přítomnost Dakoty Klechy v třebíčské kabině trochu nezvyk. Pokud by se totiž dokázal probojovat do sestavy, byl by vůbec prvním americkým hokejistou klubové historie. Horácká Slavia totiž na zámořské posily nikdy nesázela. Jedinými hráči ze Severní Ameriky, kteří přes hlavu přetáhli dres s bílou hvězdou na prsou, byli Brendan Morrison a Ryley Miller.

Oba Kanaďané navíc na Vysočině sehráli pouze dvě utkání. Kdo ví, třeba právě Dakota Klecha, byť je v klubu zatím jen na zkoušku, tento trend změní a i Třebíč přijde zámořským akvizicím na chuť. „Moc Američanů v České republice nehraje. V Třebíči dosud nebyl ani jeden. Teď mám ovšem příležitost své krajany inspirovat, aby sem také neváhali přijít,“ uzavřel mladý útočník.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz