Marcinko míří z Pardubic za Bakošem, Číňany posílili i Salmela či Mäntylä

Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

5. července 2016, 21:00

Václav Jáchim

Dvě sezony strávil v Pardubicích, brzy se Tomáš Marcinko vydá za hokejem do Asie. Slovenský reprezentační útočník napodobí libereckého Martina Bakoše, také bude hrát za Rudou hvězdu Kunlun z Pekingu. "Zbývá doladit poslední detaily, v nejbližší době bychom měli potvrdit roční smlouvu," řekl hokej.cz zástupce hráče Vladimír Vůjtek ze společnosti Eurohockey Services.

Marcinko dosud v Kontinentální lize nepůsobil, je to pro něj další posun v kariéře. "V případě Tomáše jsme zvažovali několik variant zahraničního angažmá, když se objevila možnost z čínského klubu, začalo se jednat. Ještě to není definitivní, ale dohodě by nic bránit nemělo," doplnil Vladimír Vůjtek.

Čínský klub se rodí za pochodu a poměrně hekticky. Teď je počátek července, ruská soutěž startuje už kolem 22. srpna. Kádr budují generální manažer Vladimír Krečin a hlavní trenér Vladimír Jurzinov mladší. "S oběma jsme vedli jednání. Když do klubu zamířil Martin Bakoš, dalo se tušit, že by v Kunlunu rádi vytvořili spolupráci dvou slovenských hokejistů, kteří si hokejově rozumějí," připomíná Marcinkův agent.

Vedení týmu z Pekingu informaci o Marcinkovi zmínilo ruskému serveru championat.ru, někdejší hokejista farmy New York Islanders, švédského MODO a mateřských Košic je uveden mezi dvanácti posilami, s nimiž se pro začátek počítá. Do Pekingu mají přejít rovněž zkušení finští obránci Anssi Salmela a Tuukka Mäntylä. Klub chce francouzského útočníka Damiana Fleury, už dřív zaznělo, že dres Rudé hvězdy obléknou finský brankář Tomi Karhunen nebo jeho krajan, zadák Janne Jalasvaara.

Nováček KHL působí ambiciózně, ovšem bezedný finanční měšec nemá. "Z hlediska rozpočtu bychom měli patřit do průměru KHL, budeme se pohybovat zhruba na urovni klubů z Evropy. V organizaci nejsou ruské peníze, většinový vlastník je z Číny," zmínil manažer Krečin. Kostru mužstva mají vytvořit ruští hokejisté, ale na soupisce zatím převládají cizinci. Není uveden žádný čínský hráč, o jejich počtu a vytížení lze jen spekulovat.

Pro Tomáše Marcinka je příští zaměstnavatel sice poněkud exotický, syn někdejšího zkušeného zadáka Miroslava Marcinka ovšem dostává příležitost, jak na sebe upozornit v Kontinentální lize. Za Pardubice hrál dva roky, v Tipsport extralize stihl i s play off 111 utkání, v nichž nastřílel 14 branek a přidal 37 asistencí. V letech 2014 a 2016 startoval Marcinko na mistrovství světa, před dvěma lety okusil i atmosféru olympijského turnaje v Soči.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz