Mazanec před premiérou: Splněný sen, do první střely asi budu nervózní

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

9. listopadu 2017, 14:44

Václav Jáchim

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) S Plzní vyhrál mistrovský titul, probil se do NHL. Teď Marek Mazanec chytá ruskou Kontinentální ligu, přesto zatím neměl možnost nastoupit za národní tým dospělých. V pátek večer už to platit nebude. Odchovanec píseckého hokeje a aktuálně gólman Slovanu Bratislava prožije mezistátní premiéru proti Švýcarsku. "Je to určitě splněný sen, jeden z hokejových cílů, které jsem měl. Ale nemůže to skončit tím, že jsem se podíval na jednu reprezentační akci," povídá upřímně.

Marek Mazanc se do elitního výběru dostal poprvé, dalo se předpokládat, že na turnaji Karjala půjde minimálně jednou do akce. Trenéři vybrali páteční duel. Mezistátní nováček je plný očekávání. "Chceme vyhrát. Se Švédy se to nepovedlo, tak teď máme šanci na nápravu," říká. Bude před utkáním cítit napětí? "Většinou nervózní nebývám, ale přece jen to bude premiéra, první zápas za reprezentaci v mé kariéře. Asi to proběhne, jak jsem to míval kdysi - do první střely budu nervózní. Když ji chytnu, bude to dobré," usměje se.

O nasazení do utkání se dozvěděl už před středeční bitvou v Örebro. "Trenér Jaroš mi říkal, že podle plánu bych měl naskočit proti Švýcarům. Po utkání se Švédy mi to potvrdil," říká. Takže může soustředit myšlenky na další zápis v kariéře. Velké premiéry mu jdou. Ta v NHL dopadla výborně, úvodní přátelský zápas za Slovanem jakbysmet. "To jo, ale v prvním ligovém za Slovan jsem dostal sedmičku... Snad to tady vyjde," přeje si.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Každý duel bere maximálně vážně, ale i s pokorou. "Respekt k soupeři tam musí být vždycky, ať je to druhá liga za Klatovy, nebo zápas za národní tým. Tak to v hokeji má být," připomene. Potvrzuje, že si cení už samotného pobytu v národním mužstvu. Pro Mazance jde o příjemné vybočení z klubového života. "Člověk tady rozhodně přijde na jiné myšlenky, než má ve Slovanu. Je super vidět kluky, je tu navíc spousta Plzeňáků. Asi po osmi letech jsem zase v brankářské dvojici s Pavlem Francouzem. Všichni vyprávějí zážitky z klubu, je to fajn." Jakými přispěl sám? "No, já svými věcmi kluky docela bavím," doplňuje z vesela.

Společně s Michalem Moravčíkem je Mazanec v týmu nováčkem, jiní současní či bývalí hráči Plzně už mají v elitním výběru zkušenosti. Nedobírali si s ohledem na to brankáře Slovanu? "Žádné narážky tam nebyly. Každý si tím prošel, všichni kluci vědí, jaké to bylo úplně poprvé." Ani parťák Jan Kovář neměl na tohle téma žádnou průpovídku? "To je starej mazák, ten se už se mnou skoro ani nebaví," mávne rukou na oko.

Ať je to třeba 9:8, ale hlavně ať se vyhraje!

Jisté je, že Marek Mazanec měl reprezentační formu už dřív. Během angažmá v Plzni, i potom v dobách, kdy působil pod křídly Nashvillu. Jenže zámořské povinnosti mu nikdy neumožnily nastoupit, nebo se třeba zapojit do přípravy před mistrovstvím světa. "Vždy je to o aktuální formě. O tom, jak je gólman vytěžovaný. Já byl v Americe až až, ale možnost odejít a prosadit se za nároďák se nenašla. Teď ji naštěstí mám," cení si.

První start na mezistátní scéně zapíše proti soupeři, který je pro Marka docela otazníkem. "Vůbec ty kluky neznám," říká o Švýcarech. "Co ale tak slýchám, jsou strašně důslední a mají naučené věci, kterých se drží. A z těch neuhnou. Jsou navíc disciplinovaní, takže to podle mého bude hodně těžký zápas," odhaduje. Úkol zní pro Čechy jasně: "Hlavně vyhrát!  Ať je to třeba 9:8, ale ať se vyhraje." Kdyby ovšem dostal osm branek, asi by radostí neskákal. "Když za stavu 8:8 chytím gólovku a pak se vyhraje, můžeme být spokojení všichni," uzavírá s nadhledem.

Foto: sport.aktuality.sk

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz