Mise dvacítky začíná! Chceme hráče vidět i testovat, říká Pešán

Foto: Karel Švec, cslh.cz

9. června 2017, 17:17

Václav Jáchim

Pálivé slunce lákalo spíš někam na plovárnu, jenomže reprezentanti do dvaceti let mají úplně jiný program. Úvodním tréninkem v Rokycanech zahájili novou sezonu, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v americkém Buffalu. U mužstva nastupuje pozměněný trenérský štáb vedený hlavním koučem Filipem Pešánem (na snímku), junioři se budou týden potit v rakouském Salcburku. "S kolegy jsme vybrali první pětadvacítku hráčů, kterou chceme vidět. Snažili jsme se zařadit co nejvíc kluků ze zámoří, na ty ostatní budeme mít víc času v průběhu sezony," konstatuje Pešán.

Během pátečního odpoledne se k rokycanskému zimnímu stadionu postupně trousili hráči i členové realizačního týmu, v následujících dnech se všichni dobře poznají a zahájí společnou cestu za zmíněným šampionátem. Ten je ještě hodně daleko, nicméně s ohledem na program sezony zase tak moc prostoru nezbývá. Také proto Pešán a spol přikládají pobytu v Rakousku značnou váhu.

"Budeme mít k dispozici testovací zařízení na fyzičku, hráče si také prověříme v testech na ledě. Pro nás to bude takový základ do další práce," naznačuje kouč. Se svěřenci bude trénovat, pilovat herní detaily. Chystají se pohovory. A také zkoušky z fyzické kondice, na níž bude dohlížet specialista Aleš Pařez. "Přesný program testů dáme teprve dohromady. Kolegové ze Salcburku nám představí možnosti, mě to hodně zajímá, protože chci vědět, jak hráče testují v jedné z nejlepších akademií v Evropě," přidává Pešán.

Jarní nebo letní kempy absolvovala dvacítka většinou doma, cesta do Mozartova města vychází z dohody s tamním hokejovým týmem Red Bull, který hradí náklady. "Salcburk nově nastupuje do extraligy staršího dorostu, recipročně nám nabídl tuto možnost. A já po ní hnedka skočil," povídá hlavní kouč. Co hráče především čeká? "Jede nás pět pětek, kemp rozhodně nebude zaměřený na kondici. Nemám čas, abychom honili fyzičku. Na hráče budu apelovat, aby se o sebe starali. Teď potřebujeme, aby mužstvo poznalo moji práci. To bude teď hlavní náplň."

Součástí pobytu bude také modelový zápas, podrobnosti doladí vedení mužstva na místě. "Trošku se změnily plány týmu z Mnichova, který tam měl kromě nás také působit. Nevím, na jaké úrovni soupeř bude. Jde mi spíš o to, abych viděl hráče také v jiném než tréninkovém zatížení," upozorňuje Pešán. Červen je pro některé juniory hodně náročný. Nečas, Safin a Chytil nedávno podstoupili testy NHL v Buffalu, brzy je čeká draft. "Vybral jsem termín, aby omluvenek moc nebylo. Jsem rád, že nám vypadli jen tři kluci. Libor Hájek je ještě s farmou Tampy Bay, která hraje finále Calder Cupu. Problémy s ramenem nepustily Jakuba Galvase, fit není ani karlovarský útočník Milan Davídek," vypočítává hlavní trenér.

Do kádru byli dodatečně zařazení obránci Dalimil Mikyska, Radek Jeřábek a útočník Matěj Chalupa. Všichni ostatní hráči do Rokycan dorazili a na první kemp jsou připraveni. Tím ovšem výčet letních společných setkání dvacítky nekončí. "Další budou v červenci. Nejprve hrajeme v Brně dvakrát se Švýcary, pak odletíme do Vierumäki, kde nás čekají dva zápasy proti Finsku. To už budou ostrá utkání, v nichž hráče uvidíme," zmiňuje Filip Pešán.

Sám v minulosti působil u výběru dvacetiletých, s extraligovým Libercem získal zlato a stříbro v Tipsport extralize. Teď progresivní kouč nastupuje ke dvacítce, což označuje za velkou trenérskou výzvu. "Jsem pořádně natěšený. Mě hrozně baví práce s mladými hráči, sám jsme zvědavý, jakou kvalitu budou mít. Teď jsem dva roky trénoval jen v nejvyšší soutěži, nyní bude možnost porovnat hokejisty dvacítky s extraligovou úrovní." Výběr dvacetiletých se bude postupně budovat a formovat, nicméně trenérský štáb jde do společné akce s jasnými představami. "Tým nebude plný individualit, jako tomu bylo na loňských a předloňských dvacítkách. Budeme sázet na kolektivní pojetí, agresivní hru, na dodržování systému. A na bojovnost," uzavírá.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Kádr reprezentační dvacítky na přípravný kemp v Salcburku:

Brankáři:
Jakub Škarek (Jihlava), Adam Brízgala (Muskegon, USHL), Josef Kořenář (Lincoln, USHL).

Obránci:
Vojtěch Budík (Prince Albert, WHL), Ondřej Vála (Kamloops, WHL), Jakub Sirota (Cedar Rapids, USHL), Filip Král, Dalimil Mikyska (oba Kometa Brno), František Hrdinka (Ml. Boleslav), Lukáš Doudera (Litvínov), David Kvasnička (Plzeň), Ondřej Kachyňa (Č. Budějovice), Radek Jeřábek (Sparta Praha).

Útočníci:
Martin Nečas, Tomáš Havránek (oba Kometa Brno), Kristian Reichel, Filip Helt (oba Litvínov), Petr Kodýtek, Matěj Chalupa (oba Plzeň), Filip Chytil (Zlín), Ostap Safin (Sparta Praha), Ondřej Machala (Niagara, OHL), Albert Michnáč (Guelph, OHL), Marek Zachar (Sherbrooke, QMJHL), Radovan Pavlík (Mountfield HK), Daniel Kurovský (Vítkovice), Martin Kaut, Filip Zadina (oba Pardubice).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý mladší.
Hlavní trenér: Filip Pešán.
Asistenti: Rostislav Vlach a Miroslav Přerost.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Video trenér: Aleš Vladyka.
Kondiční trenér: Aleš Pařez.
Lékař: MUDr. Roman Mizera.
Fyzioterapeutka: Barbora Krajsová.
Kustod: Oldřich Kopecký.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz