Moc kluků v kabině nebylo, bál se ráno Pilař. Večer popravil Třinec

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

3. října 2015, 9:26

Martin Voltr

Šňůra zápasů proti favoritům extraligy? Ne, z toho si Mountfield nic nedělá. Na svém ledě zatím válí, po úvodní ztrátě s Vítkovicemi je před skvělými fanoušky stoprocentní. Jakmile se minulý pátek vrátil domů s bodem ze Sparty, tak zaválel s brněnskou Kometou a teď si vyšlápl i na třinecké Oceláře. Zkraje druhé třetiny sice prohrával, ale po heroickém výkonu 5:3 vyhrál. A to bez šesti hráčů!

Brankářská jednička Kacetl, pes obranář Frühauf, kapitán Šimánek, střelec Bednář, třetí centr Kukumberg, dlouhán Vantuch. Slušný seznam, tedy pro Hradec spíš neslušný, když jde o výčet marodů. „Když jsem se ráno rozhlídl v kabině, nebylo tam moc kluků, co znám,“ směje se Karel Pilař. „Trochu jsem měl strach, jestli to zvládneme. Ale dobře to dopadlo,“ oddechuje.

Východočeši přitom prohráli s Třincem posledních pět zápasů. Třikrát mu dokonce ani nedali gól! Ale v pátek si tři body zasloužili. Ocelářům i přes rychlou trefu Courchaina patřila část hry kolem první přestávky, kdy obrátili skóre. Jenže výběr plný útočných superstar, které letos zůstávají velký kus za očekáváním, potom zahájil den otevřených dveří. Pilař ve 27. minutě srovnal a od té doby patřil led Hradci. Až do konce.

Jsou to právě letní posily, kdo má na stoupajících výkonech Mountfieldu obrovský podíl. Pilař rozebírá soupeře svým neskutečným přehledem, navíc se už vyhýbá chybám, které ho v přípravě trochu brzdily. „Trenér mi věří, dostávám prostor. Celé léto jsem se na to chystal, počítal jsem s nějakým ice timem, a ten mám. Zatím se mi daří, ale je to jenom pár zápasů,“ ví Pilař.

Že se mu daří, to je vidět i v bodování extraligy. Za tři góly a pět nahrávek mu patří čtvrté místo (ano, hraje obranu), sedm kladných bodů ho řadí na úplnou špici hodnocení účasti na ledě! Proti Třinci se znovu blýskli i oba Kanaďané, kteří jsou doslova s každou odehranou třetinou lepší a lepší. „Kluci se chytli. Je vidět, že hokej umí, prosazují se. Nezačali jsme jako tým dobře, ani oni, abych je moc nechválil,“ usmívá se Pilař. „Ale teď už hrajou výborně a s Třincem nám udělali zápas.“ Brianu Ihnačákovi stačilo ve druhé třetině něco málo přes dvě minuty, aby dvakrát dostal puk za Hamerlíka a prakticky rozhodl.

„Všechny týmy jsou silné, každý hráč má techniku a dobře bruslí. Věděli jsme, že si musíme zvyknout na extraligu. A začíná to vypadat, že si opravdu zvykáme,“ těší Ihnačáka, který se zatím trefil jenom v prvním kole. „Čekal jsem už dlouho. Ale že mi to tam padlo zrovna proti Třinci, tím je to lepší! Třinec má hodně zkušené mužstvo, jedno z nejlepších, a my jsme se dobře připravili. Když pak můžeš přidat góly, je to, jak se říká, icing on the cake,“ hlásí dokonalou čechoangličtinou.

Hradec letos už dvakrát ztratil dobře rozehraný zápas. Ale tentokrát to bylo jiné kafe. Třinec se marně snažil zvednout, za třetí třetinu měl jenom dvě střely! Ta druhá sice skončila gólem, jenže to už se hrála poslední minuta a stadion dávno slavil...

„Myslím, že jsme hráli výborně. Dřeli jsme, trochu jsme do toho ještě přidali hokej. Nechtěli jsme skončit, chtěli jsme hrát dál,“ říká Ihnačák. A jestli chce Mountfield hrát ještě dál, v neděli bude mít skvělou možnost: Domácí trojboj uzavře proti Plzni, která před ním vede tabulku jenom o skóre! Čtrnáct bodů mají i Boleslav s Libercem, ale je jasné, že hlavní pozornost bude mířit do Hradce. Tipsport extraliga může mít po víkendu dalšího nečekaného lídra.

„My to bereme jako každý jiný zápas. Nezáleží, jestli jsme první, třetí, čtvrtí nebo pátí. Důležité je, kdo má na konci v ruce trofej,“ ví rodilý Kanaďan s italským pasem. Ale jedno je jasné, Hradec ve šlágru kola zase nebude moci vypustit ani centimetr ledu. Fanoušci mu to nedovolí! „Domácích zápasů si vážíme a jsme rádi, že z nich získáváme body. Když máš takové fanoušky za zády, cítíš je, slyšíš je... Je to fakt šestý hráč na ledě.“

Sestřih utkání Hradec Králové – Třinec

 

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz