Moc se těším na první start v NHL, je to sen každého hráče, září Sedlák

Foto: bluejacketsxtra.dispatch.com

13. října 2016, 12:57

Adam Bagar

V průběhu uplynulého ročníku už přemýšlel nad návratem do Evropy, ale nakonec se rozhodl za oceánem zůstat. A teď toho útočník Lukáš Sedlák rozhodně nelituje. Nejen, že se v červnu radoval ze zisku Calder Cupu, ale skvělými výkony v play off AHL si vysloužil pozornost kouče Tortorelly, který si ho nechal v prvním týmu. Českobudějovický odchovanec je tak velmi blízko premiéře v nejlepší lize světa. "Sním o tom už od dětství," říká v rozhovoru pro hokej.cz.

Tak dlouhou sezonu nepamatuje, díky triumfu ve farmářské AHL se mu ta uplynulá protáhla až do půlky června. „Léto tím bylo dost krátké a bál jsem se, abych se stihl pořádně připravit na další sezonu. Uplynulý ročník byl náročný, tak jsem si dal o něco víc odpočinku než dříve. Abych doléčil malá zranění a tělo si odpočinulo. Byl jsem na dovolené za teplem. V posilovně jsem pak začal trénovat čtyři týdny po konci sezony, ale už po třech týdnech jsem se trochu hýbal,“ hlásí Lukáš Sedlák, který se v září hlásil na tréninkovém kempu Columbusu.

"Věděli jsme, kdo je hlavní trenér a jakou má pověst ohledně svých kempů. To se taky potvrdilo. Myslím, že každý si vyzkoušel nejtěžší tréninky v životě."

„Ten byl hodně náročný, ale to jsme všichni čekali. Věděli jsme, kdo je hlavní trenér a jakou má pověst ohledně svých kempů před sezonou. To se taky potvrdilo. První týden byl v podstatě jen o bruslení. Myslím, že každý si vyzkoušel nejtěžší tréninky v životě. A mezi tím samozřejmě byly zápasy, takže vyniknout v té únavě bylo hodně těžké,“ líčí třiadvacetiletý útočník, který sehrál pouhá tři přípravná utkání. V nich ale nenavázal na své střelecké představení z play off, tehdy se blýskl šestnácti body. „Musím přiznat, že jsem nepodal nejlepší výkony.“

Českobudějovický rodák se tak pomalu smiřoval s tím, že letošní sezonu opět odehraje jen na farmě, ale zatímco další hráči na hraně se v prvním týmu balili, on dál a dál zůstával. „Hlavou se mi honila spousta věcí, ale snažil jsem se na to moc nemyslet a dívat se jen na další trénink nebo zápas. Ne na to, jestli zde budu ještě za tři dny nebo na začátku sezony. Ale když už nás bylo málo, tak jsem počítal, kolik lidí ještě musí vyřadit, abych zůstal,“ culí se mladík, který nakonec všechny škrty přečkal a zůstal v prvním týmu. „Upřímně jsem to nečekal.“

Play off mi dodalo sebevědomí. Doufám, že se na led dostanu co nejdřív

Jeho příběh je vskutku pohádkový, ještě v průběhu minulé sezony se mu nedařilo a přemýšlel tak nad návratem do Evropy, ale teď prožívá nejlepší chvíle své dosavadní kariéry. „Je to tak. Loni mě taková myšlenka napadala. Nehrál jsem totiž tak moc, jak bych si představoval, taky bodově to bylo špatné. Hodně jsem to promýšlel, ale nakonec jsem se rozhodl zůstat do konce sezony.“ A právě závěr ho zastihl v parádní formě. „Začalo se mi střelecky dařit, vyvrcholilo to vynikajícím play off.“ I tohle mu výrazně pomohlo k místu v týmu Blue Jackets.

„Povedené play off určitě přispělo k tomu, že jsem dostal tuhle šanci. Dodalo mi sebevědomí, že se můžu dostat do NHL. Všichni, včetně trenéra, sledovali každý zápas a viděli tak, co můžu mančaftu přinést. Myslím, že hlavně díky tomu jsem teď tady. Je jen na mě dokázat, že mohu hrát NHL,“ uvědomuje si Lukáš Sedlák, jenž aktuálně figuruje jako třináctý útočník a čeká na šanci. „Doufám, že se na led dostanu co nejdřív. Žádné vyložené cíle si nedávám, ale samozřejmě bych chtěl v NHL odehrát co nejvíc zápasů,“ prozrazuje.

Tortorella na mě působí překvapivě milým dojmem. Je přísný, ale férový

„Od doby, kdy jsem začal NHL nějakým způsobem vnímat, to byl můj sen. Ale zahrát si v této lize je snem každého hokejisty. Hrozně moc se těším, až poprvé nastoupím,“ přiznává Sedlák, který bezprostředně poté, co se na internetu objevily informace o jeho setrvání v Columbusu, přijímal snad ještě víc gratulací než po nedávném triumfu v AHL. „Všichni známí mi hned začali gratulovat, ani jsem nestíhal odepisovat,“ směje se. „Ale moc mě to potěšilo. Chtěl bych všem, co si vzpomněli, poděkovat. Udělalo mi to obrovskou radost,“ hlásí Sedlák.

A co říká na trenéra Johna Tortorellu? „Možná překvapivě na mě působí milým dojmem. Je přísný, ale férový. Všechno řekne na rovinu, což se mi líbí. Pokud se nesnažíte, tak vám to dá najevo,“ líčí mladý útočník. Ten se může stát už jednadvacátým Čechem, který oblékne dres Columbusu. „Hodně tady vzpomínají na Vencu Prospala a všichni tady mají strašně rádi taky Davida Výborného, Rostislava Kleslu nebo Jakuba Voráčka. Tahle čtyři jména tady asi padají nejvíc,“ uzavírá Sedlák, který si v případě setrvání v NHL vydělá 600 tisíc dolarů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz