Mora čeká na návrat Ráce: Hokej mi chybí, ale musím být trpělivý

Foto: Karolina Martinková, hc-olomouc.cz

25. července 2015, 8:11

Jan Šimek

Do loňské extraligové sezony vlétl ve velkém stylu. V úvodních devíti zápasech vstřelil tři branky a na dalších devět jich nahrál. Škarohlídi tvrdili, že taková fazona slovenskému útočníkovi dlouho nevydrží. Roman Rác si ale solidní výkonnost udržel i ve zbytku ročníku, ve kterém nasbíral celkem třicet kanadských bodů. Premiérová sezona v nejvyšší soutěži však křídlu původem z Nové Dubnice skončila podstatně dříve než jeho spoluhráčům. Led opustil kvůli zánětu srdečního svalu ještě před koncem základní části.

Poslední zápas odehrál v únoru na ledě Liberce, od té doby se mladý forvard na hrací ploše neobjevil. „První měsíce jsem byl vyloženě doma, proležel jsem hodně barážových zápasů. Zhruba po dvou měsících jsem se začal víc hýbat. Chodil jsem na procházky a podobně, aby se tělo trochu rozhýbalo. Snažil jsem se nějak zabavit, abych nemusel myslet na nemoc. Hodně mi pomáhala rodina a přítelkyně,“ popisuje Roman Rác.

„Musím být trpělivý. Doktoři jsou opatrní a zdraví máme jen jedno. Je důležité, abych byl stoprocentně fit.“

Ten v uplynulém ročníku zasáhl do 43 utkání, ve kterých nastřílel deset branek a na dalších 20 nahrál. „Byla to zatím moje nejlepší sezona. Dařilo se mi, strašně jsem si to užíval. Bohužel pak přišla nemoc, ale musím to brát, jak to je. Nedá se nic dělat. Věřím, že další sezony budou po hokejové stránce minimálně stejné,“ říká čtyřiadvacetiletý hokejista, který se podíval i do slovenské reprezentace. 

Šlo o velmi cennou zkušenost. Nakoukl jsem do trošku jiné úrovně, než na jakou jsem byl zvyklý. Všechno bylo o stupeň výš než v klubu. Mezinárodní hokej je jiný než na klubové úrovni. Utkání byly náročnější než ligové zápasy,“ myslí si Rác, jenž nemohl zasáhnout ani do baráže, kterou Hanáci zvládli. „Prožíval jsem to stejně jako kluci. Sice jsem se neměl stresovat, ale někdy to nešlo,“ směje se.

Nejtěžší období kariéry: Psychicky jsem čím dál silnější

Zatímco jeho spoluhráči mají za sebou suchou přípravu a od pondělí trénují na ledě, Roman Rác se k nim stále nepřipojil. „Hokej mi strašně moc chybí. Je to pro mě těžké, ale snažím se myslet pozitivně. Je to pro mě zatím nejtěžší období, ale myslím, že jsem psychicky čím dál silnější. Důležité je zvládnout to v hlavě,“ tvrdí o dlouhém pobytu na marodce.

ČTĚTE TAKÉ: Nová Mora bez Patery a Trvaje, zato s Venerou. Budeme se rvát, slibuje

Datum, kdy by mohl konečně obout brusle, je zatím neznámé. „Musím být trpělivý. V mém případě nejde o čas. Doktoři jsou opatrní, zdraví máme jen jedno. Sezona bude dlouhá a je důležité, abych byl stoprocentně fit,“ uvědomuje si rychlé křídlo ze Slovenska. Dobře ví, že nemůže nic podceňovat, a bude i nadále pod dohledem lékařů. 

„Na vyšetření chodím často a zřejmě budu chodit stále. Musí se to sledovat. Hlavní je, aby srdce pracovalo jak má. Když se zbaví zánětu, mělo by být v pohodě, ale je třeba to kontrolovat,“ dodává na závěr odchovanec trenčínského hokeje.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz