Na Švédy se těším, hlásí Smoleňák. Kauza s Růžičkou český tým semkla

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

17. dubna 2015, 9:59

Adam Bagar

(UMEA, od našeho zpravodaje) Po čtyřech vítězstvích odletěl národní tým do Švédska, kde ho čekají s tamním výběrem další dvě náročné prověrky před domácím světovým šampionátem. Oba týmy se sice zdaleka nepředstaví v nejsilnějším možném složení, přesto lze čekat kvalitní zápasy, hlavně s ohledem na boj o nominaci na mistrovství světa v Praze a Ostravě. "U Švédů je jedno, kdo za ně hraje. Vždycky se prezentují svým systémem a je těžké se přes ně prosadit," uvědomuje si kapitán Radek Smoleňák.

"Švédové mají dobrý tým a bude to určitě hodně dobrá zkouška. Musíme hrát zase na sto procent, jako v předchozích zápasech," velí osmadvacetiletý útočník, pro nějž jsou utkání se Švédy poněkud speciální vzhledem k tomu, že v tamní nejvyšší soutěži působí. "Už se dost těším, chceme být úspěšní," doplňuje Radek Smoleňák, který se na ledě mimo jiné potká i se švédským zadákem Jonasem Ahnelövem.

Švédština? Ten jazyk mě absolutně nepolíbil, to už raději finštinu

Ten působí stejně jako Smoleňák v MODO. "Je hodně dobrý. Jsem rád, že ho uvidím po třech týdnech. Doufám, že se mu předvedeme v dobrém světle," směje se český útočník. Žádná speciální hecování s ním však neproběhla. "To ne," potvrzuje zkušený hráč, jehož tak mohou fanoušci na severu Evropy dobře znát. Aspoň dle jména. "Nemyslím si, že by mne poznávali, to spíš Martina Procházku," přiznává.

Ačkoliv ve Švédsku působí už druhým rokem, s tamním jazykem si příliš nerozumí. "Ten jazyk mě absolutně nepolíbil. To už raději finštinu, do švédštiny bych se raději nepouštěl. Ale v mančaftu to problém není, mluví se tam anglicky. Myslím, že Švédové jsou na tom asi nejlépe s jazykovou vybaveností z celé Evropy," má jasno Radek Smoleňák, který se společně se svými spoluhráči dál pere o šampionát.

Kauza s Růžičkou? Nic se nezměnilo, v hlavách máme pouze hokej

"Každý to má asi trošku v podvědomí, ale kdybychom se koukali na to, kdo se nakonec v týmu udrží a kdo ne, tak to by bylo špatně. Musíme teď koukat hlavně na dva zápasy se Švédy, odevzdat v nich maximum a až pak teprve myslet dále. Důležitý bude víkend, pak se uvidí," uvědomuje si Smoleňák, jenž upozorňuje na sílu tří korunek. "Je jedno, kdo za ně hraje, vždycky se prezentují svým systémem," ví.

A jak vnímá aféru okolo trenéra Vladimíra Růžičky? "Jsme na jedné lodi, stojíme za ním. Soustředíme se na přípravu a táhneme všichni za jeden provaz. V hlavách máme jenom hokej a pokud si někdo myslel, že nás to před MS rozhodí, tak spíše naopak to mančaft posílí. Nic se v týmu nezměnilo, také Růža je pořád stejný," prozrazuje na závěr zkušený kapitán českého národního týmu Radek Smoleňák.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz