Nahlédněte do akademie na Floridě. Talenty cepují i Vokoun a Dvořák

Foto: sfhockeyacademy.com

8. června 2017, 14:09

Tomáš Čekal

South Florida Hockey Academy je jedním z moderních programů v oblasti rozvoje hráčů ledního hokeje v Severní Americe. Celý program zaštiťuje a řídí bývalý hvězdný útočník Floridy Panthers - Fin Olli Jokinen, který je zároveň majoritním vlastníkem celé organizace. V celém příběhu na slunné Floridě je ale zajímavá i česká stopa dvou skvělých bývalých hráčů.

Na chodu a fungování celé organizace a současně dalším z majitelů hokejové akademie je totiž česká brankářská ikona s dlouholetou kariérou a zkušenostmi z NHL – Tomáš Vokoun a společně s ním v akademii trénuje i trojnásobný mistr světa a bývalý útočník New York Rangers – Radek Dvořák. Oba se po skončení aktivní kariéry usídlili v oblasti jižní Floridy, pár kilometrů severně od tropické destinace Miami, kde ostatně oba strávili podstatnou část svého hokejového života při působení v týmu Florida Panthers. Momentálně se tedy věnují rozvoji hokejového programu a předání svých dlouholetých zkušeností mladým talentovaným hráčům.

Impulzem vzniku akademie byla snaha zajistit tamním hráčům narozeným ve státě Florida pokračování jejich hokejového rozvoje v domovské oblasti. Talentování mladí hokejisté se totiž často museli po skončení základní školy stěhovat na sever Spojených Států za kvalitnější úrovní hokeje. Dalším z cílů akademie je možnost nabídnout evropským talentovaným hokejistům zkusit se prosadit na nejvyšší hokejovou úroveň v Severní Americe při studiu prestižní americké střední školy. Ta je ostatně podstatnou součástí celého programu South Florida Hockey Academy.

Díky vybudovanému partnerství se školou Saint Andrew’s, sídlící v půvabné čtvrti floridského města Miami s názvem Boca Raton, poskytuje akademie místním, ale také mezinárodním hokejistům možnost, zdokonalovat se ve svém hokejovém vývoji a zároveň se vzdělávat na velice prestižní americké střední škole. Studenti totiž mají v kampusu St. Andrew‘s veškerý potřebný servis, společně s těmi nejlepšími podmínkami pro jejich individuální rozvoj. Kromě útulného bydlení, kvalitního vzdělávacího programu, kompletního stravování, zázemí pro všechny možné sporty, mají k dispozici třeba bazén, divadlo nebo vlastního lékaře.

V září minulého roku spustila akademie první tzv. AAA program, což je označení pro nejvyšší mládežnickou hokejovou úroveň v Severní Americe. Jednalo se o tým kategorie do jedenácti let. V nadcházející sezóně se týmy akademie rozrostou na celkem tři mužstva v čele s pilotním týmem programu věkové kategorie U16. V sezóně 2018-2019 by se South Florida Hockey Academy měla rozrůst na plnohodnotný AAA program pro všechny mládežnické hokejisty, tedy počínaje věkovou kategorií do deseti let až po tým U18. Krátkodobým cílem celého programu je také pořádání jarních lig, turnajů nebo hokejových kempů, tedy to, co je standardem ve Spojených Státech.

„Myslím si, že je hodně věcí, které můžu mladým klukům předat, a to i proto, že mě zajímají nové brankářské trendy. Určitě nebudu nikoho učit hrát, tak jako jsem hrával já. Snažím se sledovat a učit moderní věci, protože všechno je nyní jiné. Hlavně si myslím, že tohle je něco, co nás všechny v akademii spojuje. Není to už o tom, jak my jsme hráli, nebo co jsme my udělali. Je to o těch hráčích a dětech, co oni musí udělat, kam půjdou a jak my jim v tom můžeme pomoci, aby se tam dostali,“ říká Tomáš Vokoun.

Díky účasti na nejvíce skautovaných a prestižních AAA turnají ve Spojených Státech a Kanadě, mají hráči South Florida Hockey Academy v průběhu hokejové sezóny unikátní možnost předvést svůj hokejový talent před těmi správnými lidmi, aby v budoucím životě dosáhli svých hokejových, ale i studijních cílů, právě díky návaznosti na juniorský a univerzitní hokej v Severní Americe. Jedním z dalších plánů akademie, je rovněž expanze na ostatní kontinenty a místa po celém světě. Celý projekt s názvem South Florida Hockey Academy je totiž teprve na samém počátku, ale evidentně ho čeká velká budoucnost.

Autor textu: Jakub Bažant.

 

Happy Mother's Day! #respect #moms #mothersday #hockey #hockeylife #SFHA #southflorida

A post shared by South Florida Hockey Academy (@sfhockeyacademy) onMay 14, 2017 at 11:25am PDT

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz